Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Ponovno uništena javna imovina

Ponovno uništena javna imovina

Ponovno uništena javna imovina Ponovno uništena javna imovina Ponovno uništena javna imovina Ponovno uništena javna imovina Ponovno uništena javna imovina
Primjeri uništavanja gradske imovine od strane vandala, nažalost, česta su pojava na području Grada Poreča-Parenzo. Među najnovijim primjerima prošloga tjedna bili su oštećeni, odnosno iščupani iz mjesta prometni znakovi u poslovnoj zoni Buići-Žbandaj, te na novouređenoj plaži ispod hotela Zagreb. Iz mjesta je iščupano petnaestak znakova, a štetu je Grad Poreč-Parenzo prijavio Policijskoj postaji Poreč. Ovo su posljednji primjeri uništavanja gradska imovine, no nisu jedini.

Najčešće su na meti vandala komunalna oprema - razbijene klupe i koševi za smeće, sustavi za automatsko navodnjavanje, polomljena i spaljena igrala na dječjim igralištima. U noćnim pohodima proteklih nekoliko su godina stradavali i stupovi javne rasvjete, te ormarići struje za štandove i kioske. 

Štete su česte i na zelenim površinama, ranijih je godina bilo primjera paljenja stabla palmi u starogradskoj jezgri, a velike štete zabilježene su i ove godine, 15. travnja u rekreacijskoj zoni na Gradskom kupalištu, gdje je nepoznata osoba namjerno pilom ispilila vrijedne i dekorativne stablašice: dva stabla Cercis siliquastrum (judino drvo) i Pinus halepensis (alepski bor), a par dana kasnije istim je načinom stradalo još jedno stablo bora. Ova ukupna šteta procijenjena je na oko 25 tisuća kuna. Štete se redovito prijavljuju policiji. 

Sanacija i popravak uništene imovine plaća se iz zajedničke blagajne gradskog proračuna koju čine sredstva svih građana Grada Poreča - Parenzo. Umjesto popravaka i obnavljanja, bilo bi naprednije taj novac usmjeriti na nove zajedničke sadržaje na javnim mjestima, stoga Grad upućuje apel građanima da čuvaju svoj grad i gradsku imovinu, a sva uočena oštećenja ili one koji uništavaju imovinu prijave nadležnim službama, odnosno policiji i komunalnim redarima.