Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Giostra ovog vikenda u ljetnom ruhu

Giostra ovog vikenda u ljetnom ruhu

Trinaesto izdanje Porečkog povijesnog festivala – Giostra održat će se u novom terminu od 21. do 23. lipnja 2019. u Poreču, a ove će godine okupiti dvjestotinjak kostimiranih sudionika.

U Zavičajnom muzeju Poreštine danas je predstavljen program 13. Porečkog povijesnog festivala – Giostra, jedine manifestacije oživljene povijesti u Hrvatskoj koja u središte interesa stavlja razdoblje baroka. Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre, Zavičajnog muzeja Poreštine i Studija 053, uz potporu Turističke zajednice Grada Poreča i Grada Poreča-Parenzo te sponzora i donatora. Prigodna konferencija je bila prilika da se javnosti obrate predstavnici organizatora ovog projekta, ali i da se najave novosti ovogodišnje manifestacije. Program su predstavili u ime organizatora Elena Uljančić i Elena Poropat Pustijanac iz Društva prijatelja Giostre, Ivana Štiković iz Studija 053 te porečki gradonačelnik Loris Peršurić i direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik.

Gradonačelnik Loris Peršurić pozdravio je i podržao održavanje ove manifestacije te izrazio zadovoljstvo činjenicom da povijesni festival Giostra kao kulturno-povijesna i turistička manifestacija upotpunjuje porečku festivalsku ponudu. Vjeruje da će Giostra u novom lipanjskom terminu, uz ostale manifestacije Poreču, koje nude za svakoga ponešto, biti vrlo dobro posjećena zbog velikog broja turista koji borave na porečkom području te da će pružiti drugačiju atmosferu i doživljaj porečkim gostima. Peršurić je naglasio da će festival i dalje uživati podršku Grada, a posebno zbog svog koncepta gdje se posjetitelji upoznaju s bogatom porečkom poviješću i kulturnom baštinom kao i zbog uključivanja lokalne zajednice u kreiranje ovog zanimljivog turističkog proizvoda. 

Direktor TZ-a Grada Poreča Nenad Velenik naglasio je da njegov turistički ured u potpunosti stoji iza ovog projekta. Smatra da je promjena termina Giostre bila dobra odluka jer se ovo razdoblje između blagdana Duhova i Tijelova pokazalo fantastičnim. Promjenom termina „turizam je puno dobio, a mi nismo ništa izgubili“, zaključio je Velenik. Zahvalio se samim organizatorima – Društvu prijatelja Giostre i Studiju 053, koji zajedničkim snagama i uz obilje entuzijazma sudjeluju u osmišljavanju i realizaciji festivalskog programa, a sve s ciljem da posjetitelji sa sobom ponesu pozitivan doživljaj iz naše destinacije.

Elena Poropat Pustijanac uvodno je predstavila program i festivalske sudionike. Festival i ove godine ima međunarodni karakter, pa će program svojim nastupima upotpuniti skupine iz Italije i Slovenije – Associazione Giostra della Rocca iz Monselicea, Associazione Dama Castellana iz Conegliana, Tamburi medioevali di Cividale, Gruppo di musica antica Universitas Recens iz Milja, Al tempo di Tartini iz Zajednice Talijana Piran, kao i domaće skupine: Društvo prijatelja Giostre – Associazione amici della Giostra, USB – Poreč, Mačevalački klub Špada – Poreč, Povijesna udruga Kaštel – Svetvinčenat, Udruga Birikina – Pula, Nobiles de Croatia – Zagreb, čineći zamjetnu brojku od preko 200 kostimiranih sudionika.

Otvorenje u petak

Festival se službeno otvara u petak u 20 sati mimohodom sudionika koji kreće s rive ulicama grada te nastavlja u 20.30 sati u Uvali Peškera prigodnim programom koji će se završiti spektakularnim vatrometom. Tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održat će se plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati plesovi, točke s konjima i druge zabavne točke, nastupat će mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a bit će organizirano i stručno kostimirano vodstvo po starogradskoj jezgri… Posjetitelji će također moći svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a za najmlađe će biti organiziran dječji kutak na Trgu slobode. Istodobno, posjetitelje Giostre u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka animirat će i zabavljati članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta. Posebno zanimljiv program za djecu organizirat će se u nedjelju u poslijepodnevnim satima kada su, u organizaciji Udruge Birikina, na rasporedu programi za djecu, radionice, tematsko oslikavanje lica, foto corner  i predstava „Graškolino“ inspirirana Andersenovom „Princezom na zrnu graška“. U nedjelju u 20.30 sati u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine desetak članova Društva prijatelja Giostre postavit će dramsku predstavu „Spiriti e briganti“, čiji je redatelj Gaetano Benčić.

Središnji događaj Festivala je viteški turnir Giostra, koji je na rasporedu u subotu s početkom u 20.30 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a bodriti će po tri konjanika. Najsretniji u publici bit će nagrađen vikend paketom koji je osiguran od strane sponzora.

Tema Giostre povijesno graditeljstvo

Elena Uljančić je najavila temu ovogodišnje Giostre: povijesno graditeljstvo. Kroz pokazne radionice i demonstracije prikazat će se obrti i zanati vezani uz graditeljstvo u povijesti, osobito u doba baroka. Razdoblje je to kada se  gradu Poreču ostvaruju velike građevinske investicije, među ostalim i  izgradnja najveće barokne palače u Istri – palače Sinčić. Arhivski izvori progovaraju o zastupljenosti zidara, kamenoklesara, stolara i drugih zanimanja povezanih s građevinskom aktivnošću, pa će njihova zanimanja i načini rada oživjeti na samom festivalu. Uljančić je također istaknula angažman članova Društva prijatelja Giostre koji se kroz rad u različitim sekcijama pripremaju za nastup na festivalu.

Kako je najavila Ivana Štiković, u sklopu Festivala bit će organiziran već tradicionalni Giostra sajam pod nazivom „Fiera franca triduana“. Giostra sajam bit će otvoren već u četvrtak, na Tijelovo, kao uvod u sam Festival, u vremenu od 13 do 22 sata. U danima festivala radit će svakodnevno od 10 do 22 sata. Na njemu će se predstaviti četvrdesetak izlagača iz Istre i okolice koji će nuditi široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Osim samostalnih izlagača, sudjelovat će i izlagači okupljeni u Udrugi Istarska web tržnica. Također, u organizaciji Udruge kolekcionara starina i hobista iz Poreča bit će postavljen sajam antikviteta i starina.

Ulaz na sve programe je besplatan.