Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Poreč domaćin stručnom skupu i prezentaciji projekta zavičajnosti u istarskim predškolskim ustanovama

Poreč domaćin stručnom skupu i prezentaciji projekta zavičajnosti u istarskim predškolskim ustanovama

Prezentacija projekta implementacije zavičajnosti u kurikulume predškolskih ustanova Istarske županije za tekuću pedagošku godinu pod nazivom „Istra u očima djece – moje mjesto posebno je po…“ i stručni skup pod nazivom „Očuvanje nematerijalne kulture u ustanovama ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja“ održat će se sutra, 31. svibnja u 2019. u Poreču, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare u Maloj gradskoj vijećnici Noel Šuran, koordinator projekta Implementacija zavičajne nastave Istarske županije, ravnateljice porečkih dječjih vrtića Radost i Paperino Divna Radola i Nataša Musizza, te zamjenik gradonačelnika Grada Poreča-Parenzo Elio Štifanić.

 

Poreč je prvi puta domaćin ovom zbivanju, a početak stručnog skupa održat će se sutra u 9 sati u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, dok će se paralelno održati aktivnosti za djecu.

 

Govoreći o projektu zavičajnosti Šuran je rekao kako projekt provode već pet godina, u njega su uključeni 29 odgojnih skupina iz vrtića, 45 osnovnih škola i 22 srednjih škola Istarske županije. Osim same prezentacije, lani su prvi put pokrenuli i organizaciju stručnog skupa. Ove godine na skupu će gostovati predstavnice Agencije za odgoj i obrazovanje, Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci - Centra za istraživanje djetinjstva, Etnografskog muzeja Istre, te Zavičajnog muzeja Poreštine.

 

-Nama koji radimo s djecom je zaista potrebna stručna pomoć jer su nam falila neka znanja, odnosno na koji način ćemo pristupiti istraživanju teme „Što moje mjesto“ - kako ga prepoznati. Zato smo uključili znanstvenice u te edukacije kako bismo mogli prezentirati što smo s djecom radili u ovoj školskoj godini. Prvo smo mislili da djeca koja su uključena u projekt zavičajne nastave u vrtićima Istarske županije upoznaju gradove. Tako smo organizirali dolazak 300 djece iz 13 istarskih vrtića kako bi došli pogledati naš Poreč. Krećemo s našeg Trga slobode u obilazak devet različitih lokaliteta, kako bi ih upoznali s povijesti, kulturom, tradicijom i obilježjima grada. Sve će se to odvijati paralelno sa stručnim predavanjima u kazalištu, rekla je Radola.

 

Musizza je rekla kako ne bi mogli bez pomoći stručnjaka i gradskih institucija i ustanova i brojnih sponzora i simpatizera koji su pomogli da se djeci pruži najbolje što Poreč ima. Organizatori prezentacije projekta su Agencija za odgoj i obrazovanje, Istarska županija, Dječji vrtić Radost Poreč i Dječji vrtić Paperino Poreč, te Grad Poreč-Parenzo.