Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Zdravi grad Poreč na 18. Sajmu zdravlja u Vinkovcima

Zdravi grad Poreč na 18. Sajmu zdravlja u Vinkovcima Zdravi grad Poreč na 18. Sajmu zdravlja u Vinkovcima
Predstavnici Zdravog grada Poreč i Grada Poreča i ove su godine sudjelovali na Sajmu zdravlja u Vinkovcima koji je održan od 25.-27. 04.2014. Sajam zdravlja jedno je od centralnih godišnjih događanja Hrvatske mreže zdravih gradova kao što je to i Motovunska ljetna škola zdravlja koja se godinama održava  u Istri tijekom ljetnih mjeseci. Ovim događanjima Hrvatska mreža zdravih gradova (HMZG)  sustavno promovira programe, aktivnosti i lokalno planiranje za zdravlje u zajednicama diljem RH.

Sajmom i godišnjim školama zdravlja HMZG i svi zdravi gradovi hrvatske djeluju  na svijest  građana, stručnjaka i ključnih  ljudi u zajednici  o društvenoj odgovornosti za zdravlje te o važnosti neprestane brige za zdravlje svih građana u zajednici, posebno najranjivijih skupina.

Ove godine centralne teme 18. sajma zdravlja u Vinkovcima bile su zdrava  hrana i prevencija nasilja. Zdravi grad Poreč se u obje teme aktivno uključio jer godinama razvija programe vezane uz zdravu hranu i kontrolu prekomjerne težine kao rizika za kardiovaskularne bolesti i incidente. Također, na Sajmu je predstavljen porečki model prevencije nasilja s posebnim naglaskom na  realizaciji psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji, koji je bio prvi tog tipa u Istri, a vrlo je interesantan model i za unutrašnjost RH. Naime, većina gradova u programe prevencije nasilja ugrađuje programe edukacije najmlađih  i programe zaštite žrtava nasilja no izostaje psihosocijalni tretman počinitelja nasilja. Poreč je bio među prvim gradovima RH koji je prije tri godine započeo s tretmanom počinitelja nasilja jer je to metoda rada koja vrlo efikasno suzbija opetovano nasilje u obitelji odnosno recidiv.  Psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji izuzetno je važan segment koji dopunjava cjelinu rada na složenom  problemu obiteljskog nasilja. Tako kompletan program upravo treba sadržavati segmente: edukaciju djece od najranije dobi za nultu toleranciju na nasilje,  zaštitu žrtava obiteljskog nasilja i tretman počinitelja nasilja.

Porečki program psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja iniciran je odličnom suradnjom s Prekršajnim sudom Poreč koji izriče mjeru psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja i vijeća za komunalnu prevenciju Grada Poreča te svih relevantnih organizacija grada koje realiziraju psihosocijalne programe. U Vinkovcima je program izazvao veliku pažnju, a programe su izlagale koordinatorica Zdravog grada Nataša Basanić Čuš, psihologinja i socijalna pedagoginja Tihana Mikulčić, savjetnica u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu.

Zdravi grad Poreč je na štandu izlagao promotivni materijal i predstavljao vlastite  programe za zdravlje zainteresiranim stručnjacima i posjetiteljima 18. Sajma zdravlja u RH.

Zdravi grad Poreč