Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Grad Poreč - Parenzo povodom Dana žena: Žene su nezaobilazna snaga našeg vremena

Grad Poreč - Parenzo povodom Dana žena: Žene su nezaobilazna snaga našeg vremena

Povodom Dana žena, ženama Poreča…
Povodom 8. ožujka - Dana žena, svim ženama našeg grada želimo posvetiti pažnju osvrćući se na zahtjevnu, složenu, značajnu i po svemu posebnu ulogu žena u društvenom životu svake zajednice. Razvoj društva, organizacija života i rada dovela je ženu do mjesta na kojemu istinski, na svaki način,  dolaze do izražaja njezine izuzetne sposobnosti i snaga.

Život žene danas kompleksan je i uvjetovan njezinim uvjerenjima, postignućima, osobnim prioritetima, različitim životnim okolnostima, očekivanjima okoline, socijalnim i kulturnim normama, stereotipima i mnogo čim drugim. Fascinantna je istovremena usmjerenost žena na mnoge, podjednako važne životne sadržaje, njihova organiziranost, radišnost, energija, fleksibilnost, sposobnost vođenja, uz istovremeni senzibilitet i podršku koju pružaju u okruženju, u obitelji i profesionalnim sferama. Žene našeg grada vrijedne su djelatnice u različitim radnim kolektivima, poduzetnice, voditeljice organizacija, aktivne članice i voditeljice političkih organizacija, suradnice, supruge, majke, sestre, prijateljice i još mnogo više od toga.  Žene stoga, svim svojim snagama i znanjem,  na razne načine direktno doprinose razvoju našeg grada u društvenom, političkom i gospodarskom području. K tome, direktno sudjeluju u formiranju i jačanju obiteljskog okruženja i odgoju naraštaja djece i mladih kojima će biti povjerena budućnost Poreča!

Hvala im na tome jer je njihova energija nezaobilazna snaga našeg grada!

Poreč je moderna zajednica koju na mnogim važnim funkcijama predstavljaju žene. Sagledavajući ovu činjenicu na to smo iznimno ponosni! Žene su snaga našeg grada, one mogu na svojstven način neizmjerno pomoći njegovu razvoju, mogu sagledavati aspekte razvoja grada na sofisticiran, senzibilan, ženski način vodeći računa o širim društvenim i opće ljudskim potrebama. Zato je stav Grada Poreča usmjeren potpunoj podršci ženama, njihovoj daljnjoj afirmaciji i  djelovanju  na način da žene Poreča budu što zastupljenije u društvenom, gospodarskom i političkom razvoju Poreča.  

Moderna žena Europe i svijeta, žena Poreča …
Moderne žena samostalno funkcionira, najčešće je radno aktivna i neovisna, uspješna u onom poslu kojeg obavlja, aktivna je u društvenom životu uopće, brine o sebi, obitelji, značajno je uključena u život svojih bližnjih i sve to istovremeno. Broj obrazovanih i visokoobrazovanih žena diljem svijeta, u našoj državi  pa i u našem gradu raste. Žene u Europi i svijetu sve su češće na vodećim pozicijama u ustanova iz oblasti humanističkih znanosti, kulture, socijale. Žene su sve zastupljenije u politici i na važnim su političkim funkcijama. Ipak, vodeće uloge u politici i gospodarstvu još uvijek imaju muškarci. Uzroci tome višestruki su i vrlo složeni. S jedne strane, žene su globalno sklonije poslovima iz oblasti društvenih i humanističkih djelatnosti, s druge strane muškarci su značajno češće favorizirani  slijedom opće prihvaćenih stereotipa o njihovoj većoj snazi, autoritetu, pregovaračkim sposobnostima, raspoloživosti tijekom dana… iako bi većinu ovih predispozicija i još mnoge druge, odlično pružile i žene.  Najzad, žene su rodile i odgajaju muškarce! U njihov su odgoj , rast i razvoj, u njihove sposobnosti i znanja, samopouzdanje ... uložile su mnogo truda, rada, vremena, ljubavi, strpljenja, entuzijazma, energije… Sve to isto spremne su uložiti u svijet rada!

Međutim, među mnogim uzrocima manje zastupljenosti žena na ključnim pozicijama, nemoguće je zanemariti biološku činjenicu da su žene najčešće i majke. Da se majčinstvo, ni u moderno vrijeme,  ni sa čime po značaju ne može izjednačiti i usporediti. Žene-majke posvećuju se obiteljskom životu i odgoju vlastite djece najčešće više od muškaraca u obitelji. Sklonije su svoje potrebe, samo realizaciju i radnu afirmaciju staviti u drugi plan! Žene, često same, vlastitim izborom, posebno kada nemaju podršku šire obitelji i servisa u sustavu,  odbijaju vodeće funkcije u svijetu rada i politike jer vjeruju da će time povrijediti svoj obiteljski život ili odgojno i emocionalno zanemariti vlastitu djecu! Svjesnije su činjenice da niti jedan dječji servis pa ni baka servis ne može u potpunosti zamijeniti roditeljsku ulogu, i onu oca i onu majke. Ipak, žene imaju svoje značajne saveznike, to su njihova temeljna obilježja, neiscrpna energija i motivacija koje omogućuju da se predano, odgovorno i vrlo uspješno realiziraju i koncentriraju na više životnih područja. Tako kroz povijest neprestano pokazuju i dokazuju da zapravo ne trebaju odstupiti od niti jedne uloge do koje im je istinski stalo. Uostalom, istraživanja svjetskih razmjera pokazuju da su djeca majki koje rade i koje su društveno aktivne, snalažljivija i uspješnija te da kao odrasle osobe i sama postaju društveno aktivna.

Baš zato, žene mogu biti odgovorne i dobre majke, vrijedne radnice, suradnice, uspješne poslovne žene, projektne partnerice, političarke, supruge, partnerice … To nije jednostavno ali one to mogu, jer su žene!  

Grad Poreč - Parezno