Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Održana akcija prevencije raka debelog i završnog crijeva u Poreču - rak 02 Održana akcija prevencije raka debelog i završnog crijeva u Poreču - rak 03

Održana akcija prevencije raka debelog i završnog crijeva u Poreču

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije i Grad Poreč-Parenzo uz podršku Gradskog društva Crvenog križa Poreč su, u srijedu 5. ožujka 2014. od 10,00-12,00 sati  u okviru preventivnog programa raka debelog i završnog crijeva organizirali preventivne aktivnosti prigodom obilježavanja 1. ožujka Dana u plavom i ožujka – Europskog mjeseca svjesnosti o kolorektalnom raku.

Za tu je namjenu na Trgu slobode bio postavljen model debelog crijeva kroz koji su građani mogli uz stručno vodstvo prolaziti i upoznati se s izgledom dobroćudnih i zloćudnih promjena koje u njemu mogu nastati te važnošću prevencije i ranog otkrivanja. Uz model na štandu su organizatori i volonteri dijelili prigodne edukativne i promotivne materijale i materijale za testiranje krvi u stolici. Rak debelog i završnog crijeva – kolorektalni karcinom (KRK) jedno je od novih prioritetnih područja Plana za zdravlje Istarske županije. Problemom se smatra to što se iako dobiju osobni poziv za sudjelovanje, 81% pozvanih osoba u dobi 50-74 g. u Istarskoj županiji ne odazove na preventivni pregled za sprječavanje i rano otkrivanje KRK-a, a to ima za posljedicu njegovo kasno otkrivanje te manji uspjeh u liječenju, lošiju kvalitetu života i veću smrtnost.

Stoga je i ova akcija organizirana i provedena sa ciljem osvještavanja  javnosti o važnosti i veličini ovog problema, informiranja građana o značaju prevencije i ranom otkrivanju raka debelog crijeva te preuzimanja vlastite odgovornosti za zdravlje pravovremenim odazivom na preventivne preglede.  

01.03.2014. u Puli u suradnji s Društvom Crvenog križa Istarske županije i Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije održana je edukacija o nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Edukaciju su vodile dr. Olga Dabović Rac i dr. Danijela Lazarić Zec. Od strane GDCK Poreč educirana za predavanje je dr. Romana Despetović koja će ujedno voditi edukacije na cijeloj Poreštini. Termini edukacija biti će medijski najavljeni s ciljem informiranja što većeg broja građana.