Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Istarskim poduzetnicima predstavljen Poduzetnički impuls za 2014. godinu

U ponedjeljak, 24. veljače u prostorima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Odjela za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković”, održana je prezentacija Programa poticanja poduzetništva i obrta “Poduzetnički impuls 2014.”. U prepunoj dvorani u kojoj se tražilo mjesto više, istarskim gospodarstvenicima i predstavnicima javnog sektora su najvažnije informacije o javnom pozivu i prijavama predstavile pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar i voditeljica Odjela za promociju izvoza u istom ministarstvu Božena Gajica Uzelac.

Posebno su istaknule novosti koje su uvedene ove godine u odnosu na prošlu godinu, a s ciljem da se u što većoj mjeri korisnicima olakša prijava i korištenje sredstava. Tako se smanjio broj obvezne dokumentacije prilikom prijave, razdoblje provedbe projekta produženo ja sa 6 mjeseci na godinu dana, prihvatljivi troškovi projekta računaju se od dana podnošenja prijave umjesto od dana potpisa ugovora itd.   

Potencijalnim korisnicima su na raspolaganju bespovratna sredstva u ukupnoj vrijednosti 1,26 milijardi kuna, koja se dodjeljuju putem mjera i instrumenata osmišljenih za postizanje strateških ciljeva Strategije razvoja poduzetništva u 2014. godini, obuhvaćenih u 4 tematske cjeline, odnosno prioriteta:  
1. Jačanje konkurentnosti malog gospodarstva,  
2. Unapređenje poduzetničkog okruženja,  
3. Promocija i učenje za poduzetništvo i obrt,  
4. Lakši pristup financiranju.  

Mogućnost prijave na otvorene Javne pozive imaju gotovo svi subjekti malog gospodarstva definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine br. 29/02, 63/07, 53/12 i 56/13) koji pozitivno posluju i imaju više od jednog zaposlenog, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, tehnološki parkovi, inkubatori i poduzetnički centri, obrazovne institucije i asocijacije poduzetnika, obrtnika i zadrugara.  

Prijave se zaprimaju isključivo od 31.03.2014. (osim na Mjerama D2.2 te D2.3 na kojima se prijave zaprimaju od 1.8.2014.). Javni pozivi bit će otvoreni do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 31.10.2014. (osim za Mjeru B2 na kojoj će se prijave zaprimati do 30.05.2014.)   Više informacija o Programu poticanja poduzetništva i obrta - Poduzetnički impuls 2014. kao i natječajna dokumentacija mogu se pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva poduzetništva i obrta. Također, detaljnije konzultacije vezane uz prijave na ovogodišnje natječaje MINPO-a moguće je dobiti svakim radnim danom od 8 do 16 sati u Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA) d.o.o., Mletačka 12/IV, Pula (www.ida.hr).