Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

U Poreču se radi na rekonstrukciji raskrižja „Bolnica“ i državne ceste D 75

Na sjednici Komisije za promet koja je ovog tjedna održana u Maloj vijećnici raspravljalo se o dvije važne teme, a to su rekonstrukcija raskrižja „Bolnica“ i rekonstrukcija državne ceste D 75 čiji su radovi već u tijeku.
Rješenja za raskrižje „Bolnica“
Rješenje koje se trenutno nalazi na raskrižju „Bolnica“ (državna cesta D 75 te ulice M. Gioseffia i Partizanska ulica) je privremena regulacija prometa koja omogućuje nesmetano kretanje po državnoj cesti sa desnim skretačima dok je za pristupne ulice dozvoljeno kretanje samo udesno.

Da je taj dio prometnice izuzetno opterećen prometom, govore i procjene da je van sezone taj odnos 70 % na glavnom pravcu te 30% na sporednom, dok je u tijeku sezone odnos 80% na glavnom, a 20% na sporednom pravcu. Prometno opterećenje je na tom mjestu veliko jer dnevno van sezone ima protok od 4000 vozila, a tijekom turističke sezone 7000, što je veliki broj, kazao je Tomislav Ladavac iz poduzeća Via konzalting.

Rješenje raskrižja „Bolnica“ napravljeno je u nekoliko mogućih varijanti. Prema prvoj to bi bilo semaforizirano raskrižje, dok druga varijanta predviđa semaforizirano raskrižje samo sa znakovima upozorenja, a to je žuto treptajuće svijetlo. Treća varijanta je ova sadašnja,  privremeno raskrižje sa dozvoljenim desnim skretačima na glavnom i sporednim pravcima. Četvrta mogućnost je privremeno kružno raskrižje dok bi peta varijanta bila kružno raskrižje sa nivelacijom glavnog pravca i sporednih pravaca.

Na spomenutoj sjednici razmatrana su sva navedena rješenja. Od zadnjeg brojanja prometa koje je provedeno 2002. godine, do danas došlo je do velikih promjena u prometnoj infrastrukturi  (rekonstrukcija raskrižja, implementacija rotora, zaobilaznica) tako da se opterećenje pojedinih raskrižja može samo procijeniti. Budući se radi o državnoj cesti, za donošenje konačnog rješenja zatražit će se dodatno mišljenje i podaci od Hrvatskih cesta. Tokom ovog tjedna raskrižje „Bolnica“ vratit će se u semaforizirano raskrižje s ciljem bolje protočnosti prometa u svim pravcima iz razloga što se radi na rekonstrukciji državne ceste D 75 i plinofikacije grada.

Započeli radovi na rekonstrukciji državne ceste D 75
Zamjenik gradonačelnika Loris Peršurić sve prisutne obavijestio je o napretku radova na rekonstrukciji državne ceste D 75, bivša županijska cesta 5002. Radovi se vrše na dionici od rotora La coop do Stancije Vodopija.  Radovi koji su započeli 17. veljače obuhvaćaju rekonstrukciju infrastrukture, kolničke konstrukcije, izgradnju pješačke i biciklističke staze u širini 2,5 metra na mjestima gdje će to biti moguće. Rotor na Finidi i Špadićima biti će fiksni. Mole se svi sudionici u prometu za strpljenje i razumijevanje te da se pridržavaju privremene regulacije prometa odnosno da koriste obilazne pravce, kazao je Peršurić. Završetak radova predviđa se do 01. lipnja 2014. godine.  

Drugoj sjednici prisustvovali su Damir Hrvatin, predsjednik Komisije za promet, njegov zamjenik Milan Laković, te članovi Tanja Legović Pisačić, Igor Antonio Palmić, Robert Velenik, Elvis Salamun, Dino Ružić, Kristijan Žužić, kao i zamjenik gradonačelnika Loris Peršurić i v.d. pročelnica komunalnog odjela Jasmina Vinkerlić Petrović.