Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Proslava 35. obljetnice postojanja porečkog mješovitog pjevačkog zbora „Joakim Rakovac“ - zbor 01 Proslava 35. obljetnice postojanja porečkog mješovitog pjevačkog zbora „Joakim Rakovac“ - zbor 02 Proslava 35. obljetnice postojanja porečkog mješovitog pjevačkog zbora „Joakim Rakovac“ - zbor 03

Proslava 35. obljetnice postojanja porečkog mješovitog pjevačkog zbora „Joakim Rakovac“

Svečano je u petak, 07. veljače u prostorima iza gradske uprave proslavljena 35 obljetnica mješovitog pjevačkog zbora „Joakim Rakovac“. Na svečanosti se predsjednik zbora Rudi Poropat osvrnuo na proteklih 35 godina djelovanja zbora.

Zbor je osnovan  1. veljače 1979. godine, na inicijativu Marijana Vukušića, a u osnivačkom odboru bili su još Branka Čorić i dugogodišnji voditelj zbora Ante Cukrov. Na prvoj prozivci odazvalo se desetak članova, a članstvo se s vremenom povećavalo, tako da je u jednom trenutku zbor brojio čak 50 do 60 članova. Od samog osnivanja do današnjeg dana u radu zbora je učestvovalo tristotinjak članova. Aktivnosti će se najbolje sagledati kroz broj kompozicija koje je zbor obradio od osnutka do danas, a to je oko 330 kompozicija, kazao je Poropat. Podsjetio je na veliki broj nastupa u zemlji i inozemstvu od kojih je istaknuo četiri puta sudjelovanje na susretima zborova Hrvatske u Zadru, tri puta na Mokranjčevim danima u srpskom Negotinu, trideset puta na porečkom susretu Naš kanat je lip, natjecanja Zlatna lipa Tuhelja, te na danima Matka Brajše Rašana u Puli. U inozemstvu je zbor sudjelovao na festivalima u Beču, Veroni, Clusonu, Tiranu, Šiofoku, Pečuhu, Pragu, Kopru i Portorožu. Samostalne koncerte održali su u Milanu, Massa Lombardi, makedonskim Topolčanima, austrijskom Zall am See, Kaprunu i Salzburgu, talijanskom Lucinicu, te Kraljevici, Pazinu, Đakovu, Vukovaru i Brijunima. Poropat je kao najuspješnije godine istaknuo period od početka osamdesetih do početka devedesetih godina. Od 2006. godine do današnjih dana zbor uspješno vodi profesorica Đeni Dekleva Radaković.

Prigodnim riječima i čestitkama slavljenicima se obratio i gradonačelnik Edi Štifanić. Drago mi je da kroz zbor i vaše djelovanje promičete ime grada i zborsko pjevanje. Čestitam vam na vašoj upornosti i nadam se da će vam se u zbor priključiti još članova koji vole i njeguju zborsko pjevanje, kazao je gradonačelnik Štifanić.

U najsvečanijem dijelu proslave, podijeljene su zahvalnice članovima Antonu Hrastu, Mariji Dragić, Fildi Vučković i Tonki Jurišić, te priznanja za 35. godina sudjelovanja Franki Venier, Giusti Brnobić i Rudiju Poropatu, te za deset godina Ines Driesen. Među uzvanicima bila je i zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović i ravanteljica POUP-a Sanja Radetić Fatorić. Zbor je svoju svečanost proslavio domjenkom i pjesmom.