Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Giostra: slavili Štoković i Banić - trka 01 Giostra: slavili Štoković i Banić - trka 02

Giostra: slavili Štoković i Banić

Zavičajni muzej Poreštine
Ivan Štoković i Ivan Banić slavili su u subotu pobjedu na viteškom turniru Giostra održanom u Poreču. U prvoj utrci natjecalo se 12 konjanika, a pobjedu je s četiri osvojena boda odnio Ivan Štoković, koji je nagrađen zlatnim pladnjem Masgalano. Pravo na sudjelovanje u drugoj utrci i borbu za glavnu nagradu – par kremenjača, dobilo je 8 jahača, a najprecizniji u gađanju mete s osvojena 3 boda bio je Ivan Banić. Rezultati su to petog po redu viteškog turnira Giostra koji se odvija prema pravilima o viteškom nadmetanju iz 1745. godine. Domaći i strani posjetitelji okupili su se u velikom broju na Peškeri, gdje su sa zanimanjem pratili turnir. Osim publike na tribinama, turnir su pratili i giostranti - kostimirani sudionici Festivala, zajedno s gostima iz Italije, Mađarske i Hrvatske.  
Turnir je započeo prisegom odanosti glavnom sucu, koji se zajedno s pomoćnicima brinuo o tijeku i regularnosti natjecanja. Zadatak natjecatelja bio je osvojiti što više bodova gađanjem koplja u metu u liku Saracena. Mastro di Campo Elio Štifanić, povijesnog imena Alvise Sincich, kao glavni sudac pomno je pratio spretnost i preciznost u gađanju konjanika Gordana Galanta, Zdenka Beličke, Anđelka Lakovića, Luke Pašića, Ivana Banića, Aleša Winklera, Ivana Terlevića, Maria Učkara, Ivana Štokovića, Sameula Štokovića i Zorana Uravića. Njihove interese zastupali su kumovi, koji si i sami često pratili ispravnost sudačkih odluka. Prva utrka započela je željom podestaresse Elizabete Barbaro, a Štoković je s osvojena četiri boda proglašen pobjednikom te nagrađen Masgalanom, kojega mu je predala giostrantica Daliborka Škofić u ulozi podestaresse. U drugoj utrci najsretnije ruke bio giostrant Ivan Banić, koji se s tri boda izborio za par pištolja kremenjača. Nagradu mu je uručio gradonačelnik Poreča Edi Štifanić. Publiku su u stanci zabavljali članovi porečke skupine USB, a adrenalin je podignuo nastup mačevaoca iz Monselicea.                                                                                                
Tijekom subote giostranti i njihovi gosti pobrinuli su se za zanimljiv program koji se odvijao na Trgu slobode, u dvorištu Muzeja i iza kule na Peškeri. Plesne koreografije, glazbeni taktovi, modni performansi i zveket mačeva zaokupljali su pažnju publike. Posebno je živo bilo na povijesnom sajmu Fiera Franca Triduana, sajmu tradicionalnih proizvoda lokalnih proizvođača i starih zanata, gdje se moglo susresti stare zanatlije: tkalje, metlare, postolare, kovače, sprtare, kamenoklesare ili pak ponijeti sa sobom originalan domaći suvenir. Giostra se nastavlja u nedjelju otvaranjem sajma u 10 sati, zabavnim programom od 10 do 12 sati i od 18 sati nadalje, a završava svečanom promocijom albuma Viva la Giostra s glazbom iz istoimenog mjuzikla, koja će se održati u 20 sati na Trgu slobode.