Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Drugu godinu zaredom Poreč dobitnik nagrade "Pametni grad"

Drugu godinu zaredom Poreč dobitnik nagrade "Pametni grad"

Drugu godinu zaredom Poreč dobitnik nagrade "Pametni grad"
Još jedno veliko priznanje Poreču stiglo je s Konferencije „Pametni gradovi - gradovi budućnosti“, održanoj u Zagrebu. U sklopu Konferencije, koja promovira 'smart city' i srodne inicijative implementirane u hrvatskim gradovima, ali i podiže opću svijest o važnosti razvoja novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života stanovnika, dodijeljene su nagrade u pet kategorija: pametna digitalizacija, pametna uprava, pametan odgoj, pametna energetika/okoliš i pametan promet.

Poreč je osvojio nagradu u kategoriji pametne energetike/okoliša s projektom „Moj Poreč bez azbesta“. Naime, Grad Poreč,  u suradnji s gradskim poduzećem Parentium d.o.o., te Fondom Zdravi Grad Poreč početkom 2015. godine osmislio je program naziva ''Moj Poreč bez azbesta''. U sklopu programa sufinancira se uklanjanje krovnih pokrova s objekata na području Poreča. Građani prijavom na natječaj koji Grad Poreč – Parenzo objavljuje i provodi, mogu ostvariti pravo na bespovratna sredstva sufinanciranja u iznosu od 100,00kn/m2 uklonjenog krovnog pokrova koji sadrži azbest, do maksimalnog iznosa od 10.000,00 kn po objektu. Sredstva za provedbu programa u 100%-tnom iznosu se osiguravaju isključivo kroz Proračun Grada i to od 100 do 125 tisuća kuna godišnje.

Grad korisnicima, koji kroz natječaj ostvare pravo na sredstva sufinanciranja, o vlastitom trošku (a za građane potpuno besplatno) organizira prikup, odvoz i odgovarajući način zbrinjavanja navedenog otpada, što, u konačnici, predstavlja dodatnu financijsku olakšicu za građane, vrlo često u visini od dodatnih 50% ostvarenog iznosa sufinanciranja.

- Drugu godinu zaredom dobiti nagradu u području ekologije potvrda je da radimo kvalitetan posao. Kao jedan u nizu mnogobrojnih programa i projekata koje Grad Poreč

provodi imajući na umu svoj najvažniji i najvrjedniji resurs, svoje stanovnike, program ''Moj Poreč bez azbesta'' samo potvrđuje činjenicu da je Poreč ''grad nadstandarda i grad po mjeri čovjeka''. Zahvaljujući velikom interesu naših sugrađana, s projektom nastavljamo i dalje, osvrnula se na nagradu Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium, koja je u ime Grada Poreča u Zagrebu nagradu i preuzela.

            Uz Poreč, koji je nagrađen u kategoriji „pametna energetika/okoliš“, našao se još jedan istarski grad, Grad Pula, koja je za svoj projekt dobila nagradu u kategoriji „pametan odgoj“.

IN ITALIANO...