Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Aktualni vijećnički sat u novom sazivu (I. dio)

Vijećnica Snježana Mekota (LGB Snježana Mekota)  na 2. sjednici Gradskog vijeća imala je tri pitanja. Prvo se odnosilo na 20 godišnju koncesiju koju je Županijska skupština odobrila za jedan dio naše obale jer kako je rekla, neke JLS su se sa županijom uspjele dogovoriti da na njih prenese dio ovlasti koje se odnose na davanje koncesije. Zanimalo ju je hoće li i predstavnici Poreča održati na tu temu sastanak s predstavnicima županije.
 - Odgovor je dao gradonačelnik Edi Štifanić, kazavši kako je dogovoren sastanak sa županom Valterom Flegom te kako će intencija biti da županija koncesiju prenese na Grad Poreč.

Drugo pitanje odnosilo se na program Fonda za energetsku učinkovitost od kojeg će se dobiti sredstva za poticaje u programu obnove fasada i stolarije na obiteljskim kućama, a u kojem sudjeluju Pula, Novigrad i Pazin. Vijećnicu je zanimalo hoće li se Poreč javiti na neki sličan program iz EU fondova i je li moguće još uvijek javiti se na taj program za obnovu fasada.
 - U kontaktu smo sa Fondom i ubrzo ćemo pristupiti tom programu što se tiče fasada te ćemo za tu namjenu zaposliti osobu koja će se isključivo baviti energetskom učinkovitošću, odgovorio je gradonačelnik Štifanić. Dio odgovora dala je i direktorica gradske tvrtke Stan d.o.o. Alja Udovičić kazavši kako se Stan d.o.o. zajedno s Gradom Porečem sprema za natječaj kojeg će Fond uskoro raspisati u kojem će se dodjeljivati sredstva za sanaciju fasada. To moramo odraditi sa suvlasnicima koji bi trebali isfinancirati projektu dokumentaciju, koja je potrebna kako bi se uopće mogli javiti na natječaj. Trenutno pripremamo nekoliko zgrada koje su već osigurale sredstva, rekla je Udovičić.
Vijećnica Mekota zatražila je i da joj se izvuče popis dužnika najmoprimaca za poslovne prostore i javne površine. Kako je kazala, neki dobivaju ovrhe za manje iznose, a drugi godinama duguju, a ipak dalje nesmetano rade. U proračunu imamo neka virtualna sredstva koja nećemo nikada naplatiti, jer na tom popisu ima svašta: neki su umrli, neki odselili i ne zna im se adresa, neki godinama s Gradom vode sudski spor, jer osporavaju visinu duga, neki su otvorili više poduzeća na razna imena članova obitelji pa je to teško povezati. Zamolila je pročelnicu da za početak suzi listu na one koji su dužni više od 40.000,00 kuna. Najprije treba resorni odjel pročešljati ugovore i poduzeti sve što je u njihovoj nadležnosti. Što oni ne mogu riješiti treba dati odvjetnicima, a tamo gdje je nemoguće naplatiti ovrhom, treba predmet s obrazloženjem uputiti komisiji za otpis potraživanja te je zamolila može li se vijećnike upoznati s problemima oko naplate.  
- Postupke prisilne naplate u gradskoj upravi vode upravni odjeli koji su nadležni za određenu vrstu prihoda i izdaju dokumente na temelju kojeg potraživanje nastaje. Postupci naplate provode se  kontinuirano te prosječno godišnje pokrenemo 800 i više postupaka. Prvi korak su rješenja o ovrsi na novčanim sredstvima te ukoliko postoje rješenja o ovrsi na novčanim sredstvima te ukoliko postoje sredstva na računima dužnika naplata u vrlo kratkom roku i završava. U protivnom može potrajati mjesecima, a ako se radi o pokretanju ovršnog postupka na pokretnoj ili nepokretnoj imovini i godinama. Što se tiče rješavanja starijih dospjelih potraživanja,  Komisiji za naplatu prihoda i otpis potraživanja predlažemo otpis ukoliko postoji temelj za otpis duga. Obzirom na značajan iznos dospjelih potraživanja trebalo bi se detaljnije posvetiti svakom pojedinačnom potraživanju i otpisati nenaplativo jer ovakvi podaci o stanju ukupnih dospjelih potraživanja Grada, daju pogrešnu sliku, odgovorila je Tatjana Matošević, pročelnica UO za proračun i gospodarstvo.

U posljednje vrijeme sve je više upita naših građana vezanih uz uređenje nekadašnjeg skladišta ''Vindije'', pogotovo oko uređenja istog. Sukladno takvim upitima, molim vas da nam opišete mogućnosti razvoja tog područja, kao i daljnje planove uređenja tog vrlo atraktivnog dijela našeg grada koje se nalazi u neposrednoj blizini kako naselja tako i turističkih sadržaja i plaže. Također, kako je problematika vrlo slična, molim vas i odgovor na to što se planira za područje bivše tvornice ribe (''Školjka'')? Naime, kako se sama građevina također nalazi u neposrednoj blizini kako naselja tako i turističkih sadržaja i plaže, sve je više komentara naših sugrađana da spomenuta građevina i okolno područje svojim izgledom narušavaju taj dio grada i da takvo (trenutno) stanje ne služi nikome. Bilo je i više upita građana o tome što se namjerava poduzeti i koji su planovi za taj dio grada, zanimalo je vijećnika Eugena Stanissu (IDS)
 - To je sve dio projekta „Peškera“ i imamo osnovni koncept razvoja, rekao je gradonačelnik Štifanić, kazavši da je u konceptu predviđen hotel sa pet zvjezdica, luksuznim vilama i apartmanima. Prostor ne smije biti preizgrađen. Investitora ima puno, iz Austrije, Italije, Njemačke, Rusije i Hrvatske tako da ćemo vrlo brzo raspisati natječaj kako bismo dobili najbolje moguće rješenje, rekao je Štifanić.

Hoće li ove godine biti porečke fešte „24 sata“ bilo je prvo  pitanje vijećnika Damira Miloša (LGB Snježana Mekota). 
- Kao i svake godine, naravno da će i ove godine biti porečka fešta i to 23. i 24. kolovoza. Trenutno traju pregovori da glavna zvijezda fešte bude Zdravko Čolić, odgovorio je gradonačelnik Štifanić.

Zašto se ne sufinancira ljetni kamp DND-a, a istovremeno se financira Ljetni kamp privatnika.  
- Ljetni kamp nije privatni nego je to gradski program koji ima svoju tradiciju, koji postoji od 1997. godine, koji ima za cilj djecu naučiti plivati, koji je prepoznat od strane HOO-a, koji ima svoju ciljnu skupinu i koji je dobro posjećen. Budući su sredstva ograničena, normalno je da Grad financira svoj program odgovorila je zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović  predloživši da se za sljedeću godinu može razmišljati da se programi podijele između gradskog Ljetnog kampa i Ljetnog kampa DND-a.

Što je sa ugovorom PBZ-a od 300 tisuća kuna za porečki sport te hoće li se iznos podijeliti na više sportskih klubova ili samo na dva kao prošle godine bilo je zadnje pitanje vijećnika Miloša.
- Odgovor je dao Gradonačelnik, kazavši da će donacija biti proslijeđena u zadnjem kvartalu ove godine te će se iznos podijeliti na šest sportskih klubova.

Što ćete napraviti da se legalizacija obavi u razumnom roku i što je sa obećanjima popusta na komunalni doprinos od 50% pitao je vijećnik Vladimir Sladonja (LGB Rodoljub Kosić).
- Do 30.06.2013. godine zaprimljeno je 4289 zahtjeva. Plan ministarstva je da se svi zahtjevi riješe u roku dvije godine i svi upravni odjeli dužni su do kraja kolovoza dostaviti plan rješavanja svoji zahtjeva, a sve će biti praćeno kroz web aplikaciju ministarstva. Plan rješavanja donose JLS, a u slučaju nemogućnosti rješavanja određenog broja predmeta, rješavanje preuzima ministarstvo sa ekipiranim ljudima koji će na terenu JLS-a iste rješavati. Vijeće će biti informirano o planu rješavanja predmeta. Potrudit ćemo se da svi zahtjevi koji su pristigli budu i riješeni u Gradu Poreču, a to znači da se moramo ekipirati, odgovorila je pročelnica za prostorno uređenje i gradnju Nataša Simonelli
-  Što se tiče popusta na komunalni doprinos od 50 % Gradonačelnik je kazao kako IDS nikada nije obećavao smanjenje komunalnog doprinosa.

Na osnovi čijeg odobrenja je Grad napravio bespravni kolni pristup dvorani Žatika te na osnovi čijeg odobrenja se isti koristi i jel se čeka da se desi nesreća kao u Peškeri da bi se nešto poduzelo. 
- To je pješački i interventni pristup koji je asfaltiran zbog brojnih sugestija naših građana, a svi znamo da je prilaz za vozila s gornje strane dvorane. Slažem se da se o toj temi da diskutirati. Što se tiče trgovačkog centra koji je sada tamo, trebali bi pitanje uputiti Sportskoj zajednici jer je to bila njihova inicijativa i predsjednika Sportske zajednice, odgovorio je gradonačelnik Štifanić.

Zašto Plavoj Laguni prilikom izdavanja odobrenja za rekonstrukciju hotela Galeb i Parentium nije uvjetovano da prenese u vlasništvo Grada, odnosno da se odrekne prava koja polaže na javne prometnice u Zelenoj Laguni kao što se uvjetuje drugim investitorima da ustupe Gradu prometne površine bez naknade kod traženja odobrenja za građenje. Na ovo će pitanje biti odgovoreno pismeno.