Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Rušnjak - obilježena 70. godišnjica odlaska u partizane - rusnjak 01 Rušnjak - obilježena 70. godišnjica odlaska u partizane - rusnjak 02 Rušnjak - obilježena 70. godišnjica odlaska u partizane - rusnjak 03

Rušnjak - obilježena 70. godišnjica odlaska u partizane

Na brdu Rušnjak kraj Baderne na Poreštini okupilo se jučer nekoliko stotina antifašista koji su sudjelovali na obilježavanju 70. obljetnice odlaska mještana tog kraja u partizane. Proslavu su zajednički organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista Grada Poreča, Odbor za obilježavanje godišnjice Rušnjaka, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč, a pod potporom i pokroviteljstvom Grada Poreča - Parenzo.

Antifašizam nije samo povijest, njegove su vrijednosti trajne, rekao je gradonačelnik Poreča Edi Štifanić obraćajući se skupu na Rušnjaku. I danas moramo imati snage i mudrosti da trajne vrijednosti antifašizma učinimo živima danas i u budućnosti. Posebno smo ponosni na činjenicu da je antifašizam bio i ostao dio našeg identiteta i što smo bezbroj puta pokazali da u otvorenoj, tolerantnoj i miroljubivoj Istri nema mjesta mržnji, diskriminaciji, nasilju i agresiji. Drago mi je što smo se okupili u tako velikom broju, neka to bude i poruka ovog skupa, još nas ima i neka se naš glas još nadaleko čuje, zaključio je svoj govor gradonačelnik Štifanić.

Među uzvanicima bili su počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić i istarski župan Valter Flego. Istarski župan Valter Flego kazao je kako je najbolja demokracija u autonomiji gradova te kako moramo sačuvati političku i gospodarsku stabilnost Istre. Siguran sam da ćemo istarskim zajedništvom proći sve prepreke jer zajedničkim snagama i aktivnostima mi to možemo, zaključio je Flego.

S osobitim zadovoljstvom prihvatio sam poziv Grada Poreča – Parenzo i Saveza antifašističkih boraca da budem ovdje na legendarnom Rušnjaku. Želio sam da se zajedno sjetimo onoga što se dogodilo prije sedam desetljeća, kada je ovdje formirana Prva Istarska partizanska četa koja je potom upućena u tada okupiranu Liku, u pomoć tamošnjim partizanima. Želio sam da se toga zajedno prisjetimo, ali i više od toga, da poručimo kako nećemo zaboraviti niti ćemo dozvoliti da bude zaboravljeno ono što je tada zadivilo cijelu okupiranu Europu, ono što je u krajnjoj liniji omogućilo stvaranje samostalne hrvatske države prije dvadesetak godina. Niti ćemo dozvoliti onima koji nas, doslovno bombardiraju lažima iz dana u dan, sve agresivnije, sve bezobzirnije, da tim lažima zatru istinu. A istina jest i ostat će da su se narodi tadašnje Jugoslavije, među njima u velikom broju upravo građani Hrvatske i Srbi i Hrvati i pripadnici manjina, da su se svi oni udružili u zajedničko borbi protiv nacističkih okupatora i njihovih domaćih pomagača, poručio je Stjepan Mesić.  

Minutom šutnje odana je počast svim poginulim borcima NOB-a i Domovinskog rata. Na skupu su bili nazočni i saborski zastupnik Giovanni Sponza, predsjednik Gradskog vijeća Grada Poreča – Parenzo Adriano Jakus, zamjenik gradonačelnika Loris Peršurić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Poreč Božo Štifanić.Nakon govora i prigodnog programa  u kojem su sudjelovali folkloraši i limena glazba KUD-a Matko Laginja iz Svetog Lovreča, zbora umirovljenika Rovinj „Nuvola“uslijedilo je zajedničko druženje.