Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Oproštajni govor zamjenice gradonačelnika povodom ispraćaja velečasnog Petra Pahovića

Poštovane sugrađanke i sugrađani,
zbog velikog interesa građana Poreča za oproštajni govor zamjenice gradonačelnika, Nataše Basanić Čuš, povodom ispraćaja velečasnog Petra Pahovića održanog u Eufrazijevoj bazilici u Poreču, 21.5.2013. godine, objavljujemo oproštajni govor u cijelosti.      

Poštovana obitelj Pahović, dragi sugrađani, dragi vjernici!

Vjerojatno smo rijetko bili okupljeni u prelijepoj Eufrazijevoj bazilici s tolikim poštovanjem i tugom kao što smo to sada dok se opraštamo od posebnog čovjeka, od svećenika koji je obilježio i zadužio Poreč, velečasnog Petra Pahovića…
Želim se kratkim obraćanjem oprostiti od velečesanog Pahovića u svoje osobno ime zbog našeg dugogodišnjeg iskrenog poznanstva i druženja, ujedno u ime svih građana Poreča koji su ga voljeli i u ime Grada Poreča.

Poštovani gospodine Pahović, obilježio ste odrastanje nas mnogih Porečana koji smo privilegirani što smo Vas poznavali, što smo uz Vas učili, što ste nas vodio na putu vjere, što smo uz Vas postajali odgovorni, pošteni i dobri ljudi… Stojimo posljednji put kraj Vas, prisjećajući se dana provedenih sa Vama, razmišljajući o dobronamjernom, toplom, veselom, duhovitom, dragom i optimističnom čovjeku iz kojeg je uvijek zračila dobrota, razumijevanje i ljubaznost za svakog odraslog čovjeka, za svako dijete, za svaku obitelj. Poučavao ste nas, omogućio da pristupimo svetim sakramentima, pratio ste naš razvoj kroz školovanje, učestvovao ste u sklapanju naših brakova, ulijevao ste povjerenje i znanje našoj djeci i vodio ste ih na put dobrote i vjere .. Prisjećam se i Vaših posljednjih bolesničkih mjeseci  koje ste proveo  uglavnom vezan uz krevet. Posjetila sam Vas u Domu u Odri kraj Zagreba sa svojom obitelji. Ostao ste uvijek isti, onaj naš predivan svećenik, vedar, dobronamjeran, nasmijan, dostojanstven, poseban čovjek neobične finoće i mirnoće. 

I iz bolesničkog kreveta ulijevao ste nam povjerenje i sigurnost! Dragi velečasni Pahović, Hvala Vam što ste pratio odrastanje nas Porečana i što ste jednako toplo pružao podršku i brinuo o svim stanovnicima našeg grada. Hvala Vam što ste uvijek bio tu samo zbog nas, velikih i malih, zdravih i bolesnih, sretnih i nesretnih… što ste živio život sa nama, što ste o nama sve znao, što ste nas štitio, tješio , uveseljavao … Hvala Vam što ste bio jednostavan čovjek, drag i pristupačan, svakome od nas. Hvala Vam što ste bio dostojanstveni promotor vjere, razumijevanja, ljubavi, dobrote u svojim propovijedima ali na svom životnom putu kojeg smo s poštovanjem slijedili.
Ponosni smo što ste bio sa nama na velikom dijelu svog životnog puta , što ste nas vodio putem vjere na sebi svojstven jednostavan i blag način, na način koji obilježava samo najveće ljude! Hvala Vam u ime svih Porečana i Porečanki, svih ljudi koji su vas poznavali i koji su vas neizmjerno voljeli i cijenili! Opraštamo se od Vas sa tugom, sa čežnjom za prisnim kontaktom za dragim čovjekom, posebnim svećenikom, ali i sa spoznajom i vjerom u Vaš vječni život, sigurni da će porečki nebeski svod ukrasiti jedna predivna sjajna zvijezda, zvijezda koja će zauvijek paziti i sjati na svoje Porečane!

Hvala Vam što ste bio baš naš svećenik!  

Zamjenica gradonačelnika, Nataša Basanić Čuš  
Poreč, 21.5.2013.