Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Gradonačelnik otvorio knjižnični stacionar Gradske knjižnice Poreč u Červar Portu

16.05.2013.
Jučer je u Červar Portu na adresi Park Učka 1, otvoren knjižnični stacionar Gradske knjižnice Poreč kojim se želi osigurati osnovnu knjižničnu uslugu i na manje dostupnim i udaljenijim mjestima gradskog središta te na taj način široj zajednici omogućiti razmjenu znanja i dostupnost informacija. „Ovo je važan događaj, ne samo za Červar, već i za grad Poreč jer predstavlja važan iskorak za knjižničnu djelatnost na području Poreštine“, rekla je u svom pozdravnom govoru Irides Zović, ravnateljica Gradske knjižnice Poreč.

Za razvoj knjižnične mreže odabran je model knjižničnog stacionara te je u prostoru od 52 četvorna metra smješteno više od 1300 knjiga. Gradska knjižnica Poreč odvojila je 700 svezaka iz svoga fonda, osigurala tehničku opremu i cjelokupnu stručnu podršku, dok  su lokalna zajednica - Mjesni odbor Červar Porat i Grad Poreč osigurali i uredili prostor. 

U prostoru je smješteno i 600 svezaka koji su dio projekta BookCrossing, međunarodnog pokreta koji kroz darivanje i razmjenu oslobađa knjige i popularizira čitanje. Stoga će ovaj knjižnični stacionar, uz svoju osnovnu funkciju, biti i središnji centar BookCrossinga za područje Poreštine.  
Sama zamisao o potrebi knjižnične djelatnosti, nastavila je ravnateljica Zović, krenula je na incijativu samih mještana preko zamišljenog međunarodnog projekta „Istarske knjižnice bez granica“, gdje je depozitarna knjižnica trebala biti usustavljena u Červar Portu i istovremeno služiti za potrebe domaćeg stanovništva i inozemnih posjetitelja ovog područja. U ovom nastojanju sazrela je potreba o knjižničnoj službi u Červaru pa je u sklopu prošlogodišnje BOOKtige prikupljeno više od 7.000 kuna za budući stacionar u Červar Portu i pribavljenim sredstvima nabavljeno je stolno računalo, pisač te razne edukativno-zabavne igre za djecu i odrasle. Kako sam put do otvaranja ovog stacionara nije bio nimalo lak, podsjetila je prisutne  predsjednica Mjesnog odbora Červar Porta Kornelija Kenđer i zahvalila se svima koji su doprinijeli otvorenju Stacionara.   Predajom ključeva predsjednici odbora i prigodnim govorom o suradnji Gradske knjižnice Poreč, Grada Poreča i Mjesnog odbora Červar Porta, knjižnični stacionar otvorio je gradonačelnik Grada Poreča, gospodin Edi Štifanić.   

Ovom prigodom otvorena je i izložba učeničkih radova koju su posjetitelji mogli razgledati odmah nakon formalnog početka rada stacionara. Riječ je o radovima nastalima na radionicama iz ciklusa pod nazivom „Knjiga kroz stoljeća“ koje su se održavale u sklopu ovogodišnje BOOKtige, gdje su djeca prikazala razvoj i nastanak prvih knjiga od glinenih pločica do bogato ukrašenih srednjovjekovnih knjiga.   A djeca u Červar Portu imat će mogućnosti svake nedjelje od 12 do 14 sati, pod volonterskim vodstvom gospođe Marije Stričić, kreativno se izraziti na koreografskim, likovnim i društvenim radionicama. Znanja iz područja informatike djeca će moći steći na informatičkim radionicama koje će, također volonterski, voditi  gospodin Goran Kadić. „Uistinu se nadam da će svaka pročitana knjiga pronaći svoj put do novih čitatelja, a knjižnični stacionar Červar Porat postati središte dobrih kulturnih događanja, kreativnih i edukativnih radionica, mjesto dobre suradnje i razmjene znanja!“, zaključila je Irides Zović.