Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Porečki model socijalnog razvoja i brige za zdravlje predstavljen u Beogradu

14.05.2013.
Predstavnice Zdravog grada Poreč i Grada Poreča – Parenzo predstavile su porečku strategiju socijalnog razvoja i lokalni plan za zdravlje na konferenciji u Beogradu. Susret se dogodio temeljem poziva predstavnika Republike Srbije iz redova Stalne konferencije općina i gradova, a nakon što su u 2012. godine prvi put posjetili Motovunsku školu zdravlja i segment škole realiziran u Poreču te zatražili pomoć za svoju državu u segmentu planiranja i brige za zdravlje na lokalnoj razini.

Hrvatska mreža zdravih gradova izabrala je predstavnike koji  najbolje mogu prezentirati najuspješnije hrvatske lokalne modele za brigu o zdravlju u Beogradu na konferenciji s međunarodnim učešćem  na temu „Integrisani  pristup razvoju javno-zdravstvenih politika na lokalnom nivou: iskustva iz regiona“. Konferencija se odvijala u periodu od 9.-11.5., a gradovi koji su predstavljali svoje modele javno zdravstvene politike i lokalne skrbi za zdravlje građana bili su Poreč, kao grad veličine do 20.000 stanovnika i Rijeka kao predstavnik velikih hrvatskih gradova te Istarska županija kao najuspješnija hrvatska županija u realizaciji regionalnog plana za zdravlje. Poreč se predstavio kao socijalno osjetljiv grad, grad snažnog socijalnog kapitala zajednice koji u centar pažnje stavlja čovjeka i ranjive skupine građana (djecu, mlade, osobe s invaliditetom, starije) te grad s iznimnim programom za zdravlje građana koji ostvaruje najveći nad standard u RH. Predstavnici navedenih zemalja s iznimnom su pažnjom popratili prezentaciju programa za zdravlje koji za Poreč  zdravi grad znače psiho socijalnu zaštitu, ostvarivanje psihološke pomoći, ostvarivanje socijalnih pomoći, zdravlje okoliša, kontrolu kontaminiranosti tla izmetom mačaka i pasa, program sterilizacije mačaka lutalica, kontrolu populacije galebova, programe zdravog hranjenja i dr, a sve u cilju stvaranja brenda grada bez zdravstvenih rizika za sve građane i posjetitelje Poreča. Predstavnice Poreča, koordinatorica zdravog grada Nataša Basanić Čuš i savjetnica resornog gradskog odjela, Tihana Mikulčić, dobile su niz ponuda gradova iz Republike Srbije koji žele ostvariti kontakt, trajnu suradnju i učiti od Poreča u sferi socijalnog razvoja i brige za zdravlje. Osvrt na 25 godina razvoja zdravih gradova u Hrvatskoj i osvrt na najuspješnije hrvatske gradova i njihova postignuća iznijela je nacionalna koordinatorica dr.Selma Šogorić.

Konferenciji su prisustvovali visoki predstavnici resornih ministarstava zdravstva i socijale i to ministri, sekretari ministarstava te ravnatelji zavoda za javno zdravstvo u Republici Srbiji kao i predstavnici ministarstava Crne gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.  

Zdravi grad Poreč