Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Održan  prijem povodom uspješne suradnje na projektu „Sezonsko zapošljavanje mladih“ - posao 01 Održan  prijem povodom uspješne suradnje na projektu „Sezonsko zapošljavanje mladih“ - posao 02

Održan prijem povodom uspješne suradnje na projektu „Sezonsko zapošljavanje mladih“

Danas se u Maloj vijećnici gradske upravo održao prijem povodom uspješne suradnje na području realizacije projekta „Sezonsko zapošljavanje mladih“. Na prijemu su sudjelovali poslodavci koji su 2011./2012. godine podržali navedeni projekt.Gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo Edi Štifanić zahvalio se poslodavcima koji su zaposlili naše mlade, prije svega učenike s područja našeg grada.

Postoji velika potreba za zapošljavanjem tijekom turističke sezone te na taj način mladi financijski pomažu svojim roditeljima, ali stječu i radne navike, kazao je Štifanić, dodavši da se Grad Poreč – Parenzo uključio na način da se poboljša protok informacija između poslodavca i učenika. Nadam se da ćemo i u budućnosti širiti taj projekt te da će suradnja biti sve bolja, a učenici i poslodavci zadovoljni, zaključio je gradonačelnik.

Na prijemu je bila i Nataša Basanić Čuš, kao zamjenica gradonačelnika, ali i kao koordinatorica Zdravog grada Poreč koji je zadužen za superviziju projekta. Ovaj segment potpore sezonskog zapošljavanja je jedan segment programa „Zajedno protiv ovisnosti“ koji ide za tim da mladima u nekoj rizičnoj dobi kvalitetno popuni slobodno vrijeme. Gradski timovi su na inicijativu mladih i u komunikaciji s roditeljima vidjeli da je to jedno područje koje je mladima kao i njihovim roditeljima jako interesantno u kontekstu da gradski timovi pomognu usustavit protok informacija, da usustave povezanost grada i gradskih institucija, ali i stručnih institucija koje se bave mladima i roditeljima kao što je na primjer savjetovalište Zdravog grada sa poslodavcima kako bi i njima bilo bolje, kazala je zamjenica gradonačelnika.  

Tom je prigodom gradonačelnik Edi Štifanić podijelio zahvalnice koje su  zasluženo dobili : Rivijera Adriji d.d., Plavoj Laguni d.d. Poreč, Policijskoj postaji Poreč, Usluzi Poreč d.o.o., Udruženju obrtnika Poreč, pekari „Concettino“ Poreč, Srednjoj školi „Mate Balote“, Turističko ugostiteljskoj školi „Anton Štifanić“, Studiu „Diamant“ d.o.o., Fast foodu „Queenburger“ Červar Porat, ugostiteljsko turističkom obrtu „Boris“ Funtana, bistro pizzeriji „Stari Saloon“, trgovačkom obrtu „Istriano“ Poreč, ugostiteljskom obrtu „Nina“ Vižinada, trgovačkom obrtu „Market Plava Laguna“, ugostiteljskom obrtu „Kanita“, ugostiteljsko stolarskom obrtu „kod Stelia“.  

Više o projektu  
„Sezonsko zapošljavanje učenika“, mladi Poreča ističu kao važno područje u životu mladih u   našoj zajednici u koje su se u proteklom periodu aktivno uključili. Procjenjujemo da je učinjen značajan pomak na tom području. Potrebu za ostvarivanjem bolje komunikacije i dijaloga između poslodavaca u zajednici i zainteresiranih učenika za ljetni sezonski rad prvi put su izrazili i kao prioritetni interes mladih prepoznali porečki srednjoškolci 2010. godine. Tada su odlučili projekt Grada Poreča-Parenzo u suradnji sa Fondom Zdravi grad Poreč naziva „Festival mladih“ nadopuniti ovim novim, njima značajnim područjem. To je značilo početak procesa komunikacije s poslodavcima, s ciljem razvoja sustava informiranja o mogućnostima zapošljavanja učenika tijekom školskih praznika na primjerenim poslovima, u skladu sa zakonom, u različitim vremenskim intervalima, te povezivanja mladih s relevantnim gospodarskim i drugim institucijama u zajednici.

Kako bi se što bolje procijenile potrebe i problemi u ovom segmentu, porečki učenici Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića su 2010.godine proveli tematsku anketu o dosadašnjim prednostima i nedostacima sezonskog zapošljavanja učenika, u kojoj je sudjelovalo 90 učenika srednjih škola Poreča. Većina ispitanika (68%) ima pozitivna iskustva vezana uz dosadašnje zapošljavanje, zadovoljni su rokom isplate plaće (79%) te se većina ispitanika (57%) ima namjeru i sljedeće sezone ponovno zaposliti. Poteškoće koje učenici navode u anketi odnose se prvenstveno na nemogućnost dolaženja do informacija o sezonskim poslovima koji se u Poreču nude, neredovite isplate poslodavaca ako rade u nereguliranim međusobnim odnosima i/ili kašnjenje isplate putem učeničkih servisa, nemogućnost odabira poslova koje bi željeli raditi, nemogućnost obavljanja povremenih poslova (u trajanju od 15-30 dana), te ponekad niske naknade. 2010. godine informiranje javnosti je provedeno putem internetskih stranica Grada Poreča, Udruženja obrtnika, srednjih škola, Fonda Zdravi grad Poreč, te organizacijom Okruglog stola na temu sezonskog zapošljavanja srednjoškolaca.
Nakon prezentacije rezultata ankete i diskusije svi su se sudionici Okruglog stola složili da je potrebno kreirati politiku sezonskog zapošljavanja učenika Poreča, u okviru koje mladima treba osigurati partnerski odnos sa poslodavcima te potpomoći kolanje informacija o sezonskim poslovima koji se u Poreču nude te razviti sustav kojim će se regulirati status sezonski zaposlenih učenika koliko god je moguće (lista poslova, visina naknada, radno vrijeme, brza i efikasna komunikacija i razmjena informacija i dr.). 
Tijekom 2011. godine Grad Poreč i Fond „Zdravi grad“ Poreč prvi put su posredovali u informiranju mladih te povezivanju mladih i poslodavaca u suradnji s Udruženjem obrtnika. Kako bi nastavili i  još poboljšali suradnju sa poslodavcima i povećali broj informiranih mladih o mogućnostima sezonskog zapošljavanja učenika tijekom 2012. godine proširili smo dosadašnju suradnju sa Udruženjem obrtnika i na ostale gospodarstvenike na području Poreča, koji već jesu ili bi mogli biti potencijalni poslodavci. To su bile naše najveće turističke tvrtke Plava laguna i Riviera, koje ponudile neke od mogućnosti sezonskog zapošljavanja učenika sa našeg područja. Kao najznačajnije rezultate ovogodišnjih aktivnosti sezonskog zapošljavanja mladih ističemo nekoliko vidova koristi:
1.direktna korist za 25 učenika, koji su se zahvaljujući ovom projektu sezonski zaposlili
2.indirektna korist za polaznike srednjih škola kroz sustav informiranja ( web, info dani, plakati, leci, oglasne knjige i sl.), koji smo ove godine proširili i na one srednje škole koje nemaju sjedište u Poreču, ali ih polazi veliki broj učenika sa područja Poreča
3.ostvarili smo izuzetno partnerstvo sa Udruženjem obrtnika i njihovim članovima, koji su pokazali veliku osjetljivost i razumijevanje za ovo područje suradnje sa mladima Poreča, te je prepoznavanje obiju strana kao značajnih resursa obostrano.  
I na kraju je najznačajnije istaknuti da su aktivnosti oko sezonskog zapošljavanja mladih svakako proces koji će u budućem periodu polučiti još bolje rezultate od današnjih, a samoj zajednici doprinijeti uređenim  odnosima u sezonskom zapošljavanju i dati odgovore o potrebama i problemima na ovom području, a samim tim i smjernice za dugoročno planiranje.