Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Kreće obnova 11 zgrada u porečkoj starogradskoj jezgri

Kreće obnova 11 zgrada u porečkoj starogradskoj jezgri

Kreće obnova 11 zgrada u porečkoj starogradskoj jezgri
Odobreno je subvencioniranje obnove čak 11 zgrada u porečkoj starogradskoj jezgri, najavio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić na današnjoj konferenciji za novinare. Uz gradonačelnika, Program zaštite i obnove kulturnih dobara na području Poreča predstavili su i pročelnik gradskog upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin i direktorica gradskog poduzeća Stan d.o.o. Nadija Mendica.

Naime, Grad Poreč-Parenzo i ove je godine raspisao javni natječaj putem kojeg subvencijama iz tzv. Spomeničke rente, potiče vlasnike nekretnina na području kulturno-povijesne i urbanističke cjeline grada Poreča na obnovu i uređenje njihovih građevina. Pritom Grad sufinancira sanacije i uređenja konstruktivnih dijelova zgrade, krovišta, pročelja i obnovu vanjske stolarije.

- Izgled zgrada, posebice u našoj nadaleko poznatoj starogradskoj jezgri, svojevrsno je ogledalo grada. Drago mi je da smo i ove godine mogli nastaviti s realizacijom ovog projekta posebno zato je je odaziv sugrađana jako dobar, iako se radi o kompleksnim projektima koje treba usuglasiti i sa strukom i konzervatorima, ali i potrebama i mogućnostima, kako bi naličje našeg grada ostalo zaštićeno. Stoga posebne pohvale suvlasnicima zgrada koji odgovorno upravljaju svojim nekretninama, jer time štitimo, ali i odgovorno upravljamo bogatom spomeničkom baštinom našega grada. Ove godine, imamo više nego ikad odobrenih projekata sanacija fasada – njih čak sedam, što pokazuje da je program pogođen i s njime nastavljamo, a uputili smo i zahtjev Turističkoj zajednici Grada Poreča jer želimo da se i ona s oko 250 tisuća kuna godišnje uključi u subvencioniranje obnove zgrada u starogradskoj jezgri, rekao je gradonačelnik.

Pročelnik je istaknuo kako Grad Program provodi od 2016. godine, za koji su svake godine u gradskom proračunu predviđena namjenska sredstva.

- Kao i u svemu, bilo je potrebno da Program zaživi i da vidimo koji su potencijalni problemi i kako ga trebamo modificirati. Modifikacije u tehničkom djelu natječaja nije bilo, na zato je, na sreću, bilo modifikacija u financijskom djelu jer je svake godine sve više zainteresiranih, za što je potrebno osigurati i dodatna sredstva., rekao je Hrvatin i dodao kako je u 2016. bilo prijavljeno 16 projekata, od kojih je odobreno njih osam i to za 2300m2 neto površine zgrade za što je Grad izdvojio 211 tisuća kuna. Iduće godine prijavilo se osam projekata, od kojih je odobreno subvencioniranje za njih pet, ukupne neto površine 3100m2, odnosno Grad je izdvojio 274 tisuće kuna.

- Ove smo godine imali 13 prijava, od kojih je odobreno njih čak 11, za što izdvajamo 383 tisuće kuna za ukupno 4200m2 površine. Tako smo u samo tri godine Programa gotovo udvostručili iznose, a s time ćemo i nastaviti jer se interes stalno povećava, kao i broj odobrenih subvencija, zaključio je pročelnik.

Iznos pojedinačne subvencije za provedbu Programa zaštite i obnove kulturnih dobara izračunava se na sljedeći način : I = P(m2) * T(60mj.) * 1,5 (kn/m2), pri čemu je I - iznos subvencije, P - netto površina građevine, a T - vrijeme /60 mjeseci. Maksimalni iznos pojedinačne subvencije je 90.000 kuna, a zgrada se na natječaj može prijaviti jednom u pet godina, kako bi se što više zgrada moglo prijaviti. Gradonačelnik i pročelnik složili su se kako je Program dobar, ali i nedovoljan jer postoji mnogo zgrada u starogradskoj jezgri, a neke od njih se kod prijave na natječaj susreću s raznim problemima - imovinske, financijske ili tehničke prirode. Osim zgrada u starogradskoj jezgri, na natječaj za subvencioniranje mogu se prijaviti i pojedinačne zgrade van obuhvatne zone, ukoliko imaju status kulturnog dobra, a ako je Grad vlasnik nekog od stanova ili poslovnog prostora u sklopu prijavljene zgrade, osim kroz subvenciju, uključuje se u projekt obnove i sredstvima iz drugih stavki.

Direktorica poduzeća Stan d.o.o., koje kao upravitelj zgrada provodi prijavu na natječaj za subvencioniranje za većinu prijavljenih zgrada, istaknula je odličan odaziv suvlasnika na području staroga grada. – Subvencija grada našim je korisnicima pomogla u tehnički i financijski zahtjevnim projektima koji podliježu strogim uvjetima i stalnom nadzoru konzervatorske službe, rekla je Mendica napomenuvši kako dodatan izazov u provođenju radova obnove predstavlja potreba da izvođači za pojedine grupe radova moraju imati posebna konzervatorska odobrenja, kao i opće poznata činjenica o trenutnom nedostatku građevinske operative na tržištu i ograničeno vrijeme izvođenja radova zbog turističke sezone. – No činjenica da ove godine čak 11 zgrada ide u obnovu, kao i finalni rezultat, predstavljaju novu dodanu vrijednost nekretnina u starom gradu, poboljšanu kvalitetu života građana starog grada, a sam grad Poreč postaje očuvanja i privlačnija turistička destinacija, zaključila je Mendica.

Novi natječaj  za subvencioniranje provedbe Programa zaštite i obnove kulturnih dobara Grada Poreča - Parenzo otvorit će se početkom iduće godine, po donošenju Proračuna.

IN ITALIANO...