Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Aktualni vijećnički sat 41. sjednice Gradskog vijeća Grada Poreča - Parenzo

Aktualni vijećnički sat, posljednji u ovoj godini započeo je inicijativom vijećnika Lorisa Peršurića koji je uputio inicijativu Upravnom odjelu za komunalni sustav, odnosno je li bi bilo moguće da se sa T- Com-om ili nadležnom institucijom uspostavi kontakt vezano za infrastrukturu telekomunikacije, kako bi isti uskladili ili predvidjeli svoje radove sa raznim radovima odnosno zemljanim radovima koji su prisutni po raznim lokacijama u gradu Poreču.

Naime kako je kazao vijećnik, dosta naselja ima još zračne telefonske linije koje se u nerijetkim slučajevima pokvare radi vjetra, kiše, a i sami su stupovi u većem dijelu u lošem stanju. Milan Laković pročelnik UO za komunalni sustav,  istaknuo je da odjel već duži niz godina pokušava kvalitetno surađivati sa komunalnim i javnim poduzećima , a T- Com spada u javna poduzeća gdje pokušavamo iskoordinirati radove na našem području kako ne bi dolazilo do paralelnih radova. Ističemo da nam je  u toj suradnji najteže pratiti T-com tako da sa njima unazad nekoliko godina imamo najtežu suradnju jer su ograničeni svojim sredstvima i tu su relativno kruti. Gradsko vijeće uputit će zaključak prema T – comu.

Vijećnica Snježana Mekota imala je tri pitanja. Prvo se odnosilo na NK Jadran, odnosno  jel točno da navodno postoje potencijalni investitori iz Amerike koji  bi htjeli uložiti novac u NK Jadran, bazen i wellness centar na Žatici. Bili su predstavnici investitora, a tema je bila NK Jadran, odnosno oni su voljni izgraditi ili iznajmiti nekoliko igrališta NK Jadran ili kupiti NK Jadran i svojim kapitalom privatizirati nogometni klub. Njihove ambicije su velike samo je pitanje koliko je to realno, odgovorio je gradonačelnik Edi Štifanić.
Zna li netko što će se dogoditi s veletržnicom ribe s obzirom da uskoro ulazimo u EU, bilo je drugo pitanje vijećnice Mekote. Postoje četiri subjekta koja su osnovala tvrtku Veletržnica d.o.o. –  Istarska županija, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Grad Poreč i Ribarska zadruga „Istra“ koja okuplja pretežiti dio ribara na našem području i svi oni imaju želju da Veletržnica funkcionira na najbolji mogući način kako za ribare tako i za građane. Dogovoreno je da poduzeće Veletržnica d.o.o. iznajmljuje prostor Ribarskoj zadruzi „Istra“ koja upravlja cijelim objektom. Dobiveni su svi potrebni papiri za izvoz ribe na područje i na tržište EU i sukladno mogućnostima posluje na najbolji mogući način. Grad zajedno sa ostalim subjektima pokušava i tu granu naše privrede oživiti i nadamo se da će ovaj sektor ugledati bolje dane, zaključio je Laković, pročelnik UO za komunalni sustav.
Zadnje se pitanje odnosilo na koncesiju na pomorskom dobru. Kako je kazala javili su joj se koncesionari koji obavljaju obrt na pomorskom dobru između Peškere i Lune. Do sada je Riviera imala četverogodišnju koncesiju na plaže čija se površina nije mijenjala 50  godina, a ostali su imali koncesiju na godinu dana. Sada je Rivieri istekla koncesija i tražili su novu na 20 godina s time da se površina proširi i na onaj dio koji su imali ostali koncesionari. To znači gubitak prihoda za dosta obitelji koje su od toga rada živjele i koje su uložile znatna sredstva u opremu. Tvrde da će se i prihod Grada smanjiti  jer je za njih koncesija bila skuplja. Grad se trebao očitovati do 17.12. na odluku županijske skupštine, ali se navodno nije očitovao?  Znači li to da podržavamo tako dugoročnu koncesiju i proširenje površine u navedenom obimu? Đulijano Petrović, pročelnik UO za upravljanje gradskom imovinom odgovorio je da je na sjednici Istarske županije koja je održana 17.12. ,donesena Odluka o davanju koncesija na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje morskih plaža na području IŽ. Što se tiče Grada Poreča, to su plaže kompleksa Borik, sv.Nikola i Brulo. Prema ovogodišnjim prihodima iz koncesijskog odobrenja izgubit ćemo 60.000,00 kn i slijedi objava odluke u Narodnim novinama i 30 dana je rok primanja ponuda. Istina je da je dosadašnji rok bio četiri godine, a istina je i da ta odluka predlaže da se koncesija na pomorskom dobru u sklopu turističkih kompleksa(hoteli, plaže)produži na 20 godina, za ostale plaže 10 godina, a našem odjelu nije bilo upućeno do sada niti jedno pitanje definiranja obuhvata i plana. Od Grada se nije tražilo nikakvo mišljenje niti očitovanje, nego smo dobili dopis na znanje.

Vijećnika Azeglia Picca zanimalo je što se radi na Osnovnoj školi Poreč. Vesna Kordić, pročelnica za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu odgovorila je da se rade sitni popravci na krovu, budući da škola ima već dosta godina. Točnije izvršene su sanacije limenog dijela krova. Ukupna vrijednost radova je cca 320.000,00 kuna.

Vijećnik Lovra Šimić još je jednom ukazao na problem nesavjesnih građana  koji bacaju smeće u zoni Bujići . Trebamo vidjeti kako tome problemu stati na kraj, zaključio je vijećnik Šimić.

Vijećnica Anđelka Prekalj imala je inicijativu za provjeru podataka o broju stanovnika u biračkim spiskovima, katastru i popisu stanovništva. Na to su je ponukali posljednji podaci popisa stanovništva jer joj se čini da nisu sasvim točni. Njihova točnost je važna radi skorih izbora te broj stanovnika koji služi kao osnova za mnoge procjene. Na pitanje vijećnice vezano za evidenciju koju vode matični ured i biračke spiskove za predstojeće lokalne izbore odgovore su dali pročelnici nadležnih upravnih odjela Grada istaknuvši da će se ta problematika urediti novim zakonom kojeg će predložiti resorno Ministarstvo.

Vijećnik Eđidio Roša tražio je stručno objašnjenje izlaz odnosno ulaz ulice u naselju Kukci na županijsku prometnicu kod Vile Male. Predsjednik Gradskog vijeća Eđidio Kodan kazao je da će se održati sastanak na tu temu na kojem će biti nazočni nadležni upravni odjel grada i ŽUC kako bi utvrdili nadležnost i dogovorili zajedničku suradnju navedene problematike.