Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
4,5 milijuna kuna za „zelene“ projekte u Poreču, među njima i  energetske obnove vrtića, škola i obiteljskih kuća

4,5 milijuna kuna za „zelene“ projekte u Poreču, među njima i energetske obnove vrtića, škola i obiteljskih kuća

4,5 milijuna kuna za „zelene“ projekte u Poreču, među njima i  energetske obnove vrtića, škola i obiteljskih kuća 4,5 milijuna kuna za „zelene“ projekte u Poreču, među njima i  energetske obnove vrtića, škola i obiteljskih kuća 4,5 milijuna kuna za „zelene“ projekte u Poreču, među njima i  energetske obnove vrtića, škola i obiteljskih kuća
U protekle četiri godine Grad Poreč-Parenzo je u više od 30 projekata iz područja energetske učinkovitosti, održivog razvoja, e-mobilnosti i zaštite okoliša uložio gotovo 4.5 milijuna kuna, od čega je čak 2.3 milijuna kuna za te projekte povučeno iz raznih fondova.

Među tridesetak projekata ističu se energetska obnova zgrade nekadašnje škole,  a danas budućeg vrtića u Velom Maju, potom sufinanciranje provedba mjera energetske učinkovitosti i ugradnje obnovljivih izvora energije zna 14 obiteljskih kuća u Poreču. Prenamijenjena je i kotlovnica u Osnovnoj školi Poreč, a na osam objekata javne namjene (porečke škole, vrtići i sportske dvorane) postavljene su sunčane, odnosno, solarne elektrane. Građanima je iznosom od 100 kuna po kvadratnom metru sufinancirano uklanjanje azbestnih pokrova na području grada i okolnih naselja, a provedeni su i energetski pregledi te izrađeni energetski certifikati za sve javne objekte u vlasništvu Grada. U skladu s trendovima u e-mobilnosti, Poreč je već nekoliko godina jedan od gradova domaćina reliju električnih vozila Nikola Tesla EV Rally, a na velikom gradskom parkiralištu postavljene su i punionice električnih automobila.

- Svi su ovi projekti rezultirali značajnim uštedama, prije svega u objektima kao što su škole, vrtići i sportske dvorane. Uz to, sugrađanima kroz sufinanciranje pomažemo da se i sami uključe u ove „zelene“ projekte, bilo kroz energetsku obnovu obiteljskih kuća ili kroz uklanjanje azbesta iz našeg okruženja. Predstoji nam izrada projektne dokumentacije za obnovu Gornjeg vrtića, kao i novi EU projekti za uvođenje električnih oblika prijevoza, najavio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

U tijeku su i brojni edukacijski projekti koje gradsko poduzeće Parentium d.o.o. provodi u suradnji s Gradom Porečom-Parenzo, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i partnere na EU projektima, a posebno se ističe postojanje Akcijskog plana energetski održivog razvoja grada Poreča- Parenzo za razdoblje od 2013. do 2020. godine.

 - Plan predstavlja inicijalni dokument, na temelju čijih se prikupljenih podataka o referentnom inventaru emisija CO2, analiziraju i razvijaju precizne smjernice u provedbi projekata i mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije na lokalnoj razini, a sve s rezultatom smanjenja emisije CO2 za više od 20 % do 2020. godine, rekla je direktorica poduzeća Parentium d.o.o. Gordana Lalić i dodala kako Akcijskom planu predstoji revizija i nadopuna, za što je Grad Poreč-Parenzo već sada dobio stopostotno sufinanciranje.

IN ITALIANO...