Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Poreču stopostotno financiranje za nadopunu i reviziju Akcijskog plana energetski održivog razvoja

Poreču stopostotno financiranje za nadopunu i reviziju Akcijskog plana energetski održivog razvoja
Nakon što je početkom prošle godine, postavši članom Regionalnog odbora za energiju istarske županije, postao jedan od partnera na EU projektu pod nazivom EMPOWERING (Empowering local public authorities to build integrated sustainable energy strategies), Grad Poreč – Parenzo započeo je s provedbom projektne aktivnosti izrade revizije postojećeg Akcijskog plana energetski održivog razvoja grada Poreča- Parenzo za razdoblje od 2013. do 2020. godine.

Akcijski plan energetski održivog razvoja Poreča za period od 2013. do 2020. godine izrađen je u veljači 2013. godine, te predstavlja inicijalni dokument, na temelju čijih se prikupljenih podataka o referentnom inventaru emisija CO2, analiziraju i razvijaju precizne smjernice u provedbi projekata i mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije na lokalnoj razini, a sve s rezultatom smanjenja emisije CO2 za više od 20 % do 2020. godine.

Provedbom mjera i projekata iz Akcijskog plana energetski održivog razvoja Poreča, u proteklih nekoliko godina na području našega grada realizirano je više od 30 projekata iz područja energetske učinkovitosti, održivog razvoja, e-mobilnosti i zaštite okoliša. Ovi su projekti rezultirali investicijama u iznosu od gotovo 4.5 milijuna kuna, dok je prijavom navedenih projekata na različite dostupne izvore sufinanciranja ostvareno pravo na bespovratna sredstva u visini od gotovo 2.3 milijuna kuna, odnosno, projekti su sufinancirani u više od 50% investicija.

Kako doznajemo od Gordane Lalić, direktorice gradskog poduzeća Parentium d.o.o.,  koje ima ulogu koordinatora projekta za područje Poreča, revizija i nadopuna postojećeg Akcijskog plana energetski održivog razvoja Grada Poreča - Parenzo dat će detaljnu analizu uspješnosti dosadašnje provedbe mjera energetske učinkovitosti na području grada, postaviti nove ciljeve u kontekstu smanjenja emi¬sija stakleničkih plinova, implementacije obnovljivih izvora energije, te provođenja politike energetske učinkovitosti i održivog razvoja u periodu od 2020. do 2030. godine.

Provedba projekta EMPOWERING i navedene aktivnosti neće samo potaknuti razvoj, nado¬gradnju i implementaciju akcijskih planova za održivu energiju do 2030. godine, već će i oblikovati energetsku viziju grada u skladu s prioritetima prihvatljivima za financiranje iz fondova EU u narednom programskom razdoblju, čime će se pridonijeti još učinkovitijem financijskom iskorištavanju sredstava EU.

Ovom prilikom Grad Poreč – Parenzo zahvaljuje svim građanima koji su izdvojili svoje vrijeme i ispunjavanjem anonimnog anketnog upitnika pomogli u prikupljanju podataka o ukupnoj potrošnji energije na području Poreča, te svojim odgovorima doprinijeli kreiranju energetske politike razvoja Grada Poreča – Parenzo. Onima koji to još nisu učinili skrećemo pozornost da do 31. srpnja 2018. godine ispunjeni upitnik mogu dostaviti osobno u pisarnicu Grada Poreča – Parenzo na adresu Obala Maršala Tita 4, poslati putem elektroničke pošte na adresu gordana.lalic@porec.hr  ili ga popuniti u elektroničkom obliku na službenim stranicama Grada Poreča – Parenzo http://www.porec.hr/ na ovom linku.

EMPOWERING je projekt iz programa Horizon 2020, a financira se bespovratnim sredstvima Europske unije.  Koordinator aktivnosti na području Istarske županije je Istarska razvojna agencija (IDA).

Vrijednost novog dokumenta za grad Poreč – Parenzo iznosi 35.000,00 kn + PDV, a što će kroz budžet projekta u stopostotnom iznosu biti financirano bespovratnim sredstvima Europske Unije.