Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

69. godišnjica tradicionalnog susreta na Rušnjaku

Jučer je na Rušnjaku, mjestu s kojeg je 69 dragovoljaca iz Istre krenulo u Narodnooslobodilački rat u Liku i Gorski Kotar u borbu za oslobođenje od fašizma i pripojenje matici zemlji obilježena 69. godišnjica.

Minutom šutnje odana je počast svim palim borcima Narodnooslobodilačkog i svim poginulim braniteljima Domovinskog rata, ali i svima koji su svoje živote nesebično položili za slobodu i pravdu u dugoj povijesti ovog grada i ove županije, a posebno su pozdravljeni prisutna Jolanda Ugrin, te preživjeli Rušnjakovci Dušan Rakovac, Rudi Pastorčić i Milan Budanović.
Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo Edi Štifanić rekao je kako je Rušnjak puno više od legendarnog mjesta, da je utkan u naše živote te da je simbol antifašizma. Da nije bilo njega, ne bi bilo ni današnje multietničke, multikulturalne Istre, kazao je Štifanić.

Među uzvanicima je bio i saborski zastupnik Giovanni Sponza koji je istaknuo kako Hrvatska danas uživa tekovine antifašista te kako treba kritički sagledati sadašnjost jer podjela na bogate i siromašne jača je u novijoj povijesti nego ikada prije, većina gubi i izrabljena je, dok uska manjina izrabljuje i izvlači korist.

Na Rušnjaku su među prisutnima bili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Poreča Eđidio Kodan, predsjednik Saveza Udruga antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije te potpredsjednika SAB-a Hrvatske Tomislav Ravnić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Poreč Božo Štifanić, podpredsjednik Saveza antifašističkih boraca Poreč i kontra admiral u mirovini Martin Matošević, dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Istarske županije Mirko Buić i jedan od zapovjednika 154. brigade Drago Dika.