Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Radionice Zdravog urbanog planiranja

Radionice „ZDRAVO URBANO PLANIRANJE - osiguranje pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti održat će se  28. i 29. lipnja 2012. u Poreču u prostorijama Zdravog grada Poreč, M. Gioseffi 4 (kraj Doma zdravlja Poreč, u prizemlju Doma za starije i nemoćne Poreč) u suradnji Zdravog grada Poreč i Zdravog grada Vinkovci.

Cilj radionica/izlaganja je razmjena iskustava pozitivne prakse zdravog urbanog planiranja, prilagođavanja prostora hrvatskih gradova/županija osobama s invaliditetom te stvaranje kulture i razvojne strategije pristupačnih urbanih zajednica.

Tečaj Zdravog urbanog planiranja u Poreču ove je godine posvećen prilagođavanju prostora različitim interesnim skupinama građana s naglaskom na osobe s invaliditetom.

Tečaj je prilika za povezivanje i suradnju stručnjaka koji mogu doprinijeti planiranju prostora sa značajnim pozitivnim utjecajem na zdravlje, ključnih ljudi u zajednici koji donose važne odluke te samih interesnih skupina građana u zajednici. Povezivanje urbanista, društava arhitekata, predstavnika komunalnih poduzeća, zdravstvenihdjelatnika, timova za zdravlje, građana i drugih subjekata u nastojanju da se znanje i političko odlučivanje stavi u funkciju zadovoljavanja potreba građana izuzetno je bitno.

 

Pozivamo sve zainteresirane profesionalce različitih struka te predstavnike gradskih odjela da se uključe i tako doprinesu zdravom razvoju i zdravom urbanom planiranju vlastitih zajednica!

 

Podsjetimo kako se u Poreču boduje seminar za strukovne inženjere na temu ZDRAVO URBANO PLANIRANJE - prateći spoznaje studija utjecaja na zdravlje znamo da je zdravlje stanovnika jedne zajednice uvjetovano različitim čimbenicima. Stoga skrb o zdravlju i unapređenje kvalitete života u naseljenim mjestima, gradovima/regijama zahtjeva multidisciplinarni pristup u svrhu stvaranja uvjeta za zdravije okruženje i kvalitetniji život ljudi. U Hrvatskoj mreži zdravih gradova, među ostalim područjima rada, zdravo urbano planiranje zauzima posebno mjesto. Zdravo urbano planiranje pruža optimalne mogućnosti za očuvanje i unapređenje zdravlja stanovnika zajednice budući se može ostvariti povezivanjem skrbi o okolišu, planiranjem prostora, uklanjanjem arhitektonskih barijera, čuvanjem zelenih površina, sadnjom nealergenih biljaka i na druge načine koji podržavaju zdravlje svih dobnih skupina stanovnika urbane zajednice.

Osnovni cilj projekta zdravih gradova u čitavom svijetu je stvaranje ugodnijeg, sretnijeg i zdravijeg okruženja za život stanovnika u urbanom okruženju.

Veselimo se Vašem dolasku i Srdačno Vas pozdravljamo,

Nataša Basanić Čuš, Damir Hrvatin, Mandica Sanković