Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Slavenki Drakulić dodijeljena Nagrada BOOKtiga

Slavenki Drakulić dodijeljena Nagrada BOOKtiga

Slavenki Drakulić dodijeljena Nagrada BOOKtiga Slavenki Drakulić dodijeljena Nagrada BOOKtiga Slavenki Drakulić dodijeljena Nagrada BOOKtiga
Sinoć, 22. svibnja 2018., je u prepunoj Gradskoj knjižnici Poreč, po deveti put, dodijeljena županijska Nagrada BOOKtiga književnici Slavenki Drakulić za roman „Mileva Einstein, teorija tuge“, koji je najčitaniji roman u svim istarskim narodnim knjižnicama.

Prisutne je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, Irides Zović koja je naglasila da ovaj događaj ujedinjuje sve narodne knjižnice Istarske županije i da porečka knjižnica uvijek s radošću ugošćuje autora kojega odabiru čitatelji u istarskim knjižnicama. U ime osnivača Gradske knjižnice Poreč autoricu je i njezine čitatelje pozdravila dogradonačelnica Grada Poreča, Nadia Štifanić Dobrilović, pohvalivši manifestaciju BOOKtiga koja svake godine sve više raste i okuplja brojne posjetitelje nudeći im bogat i raznolik program.

- Drago mi je da večeras možemo nanovo uživati u još jednoj književnoj poslastici u organizaciji vrijedne porečke knjižnice, istaknula je Štifanić Dobrilović.

Slavenka Drakulić dvostruka je dobitnica ove vrijedne Nagrade. Naime, 2014. godine nagrađena je za roman “Optužena”, a romanom „Mileva Einstein, teorija tuge“, dotaknula je srca brojnih čitatelja koji su svoje dojmove upisivali u primjerak njezine knjige koja je putovala po istarskim knjižnicama. Autorica je na dodijeli dobila svoju pročitanu knjigu koja se, zatvorivši puni krug autor-čitatelj-autor vratila svome stvaratelju.

- Ona je pohabana, iščitana, išarana, ali kao takva nosi najljepši dar koji pisac može poželjeti: odgovor na pitanje kako je utjecala na živote čitatelja“ objasnila je Zović.

Uz ovo posebno priznanje, Nagrada se sastoji i od sedmodnevnog boravka u Hiži od besid i novčane nagrade. Istarska županija pokrovitelj je „Nagrade BOOKtiga“, a županijski pročelnik za kulturu, Vladimir Torbica u svom obraćanju čestitao je laureatkinji na osvojenoj nagradi spomenuvši da ga veseli da i njegovi srednjoškolci rado čitaju njezine romane, što svjedoči o snazi riječi koja zasigurno utječe na čitatelje različite dobi, te je Slavenki Drakulić uručio Nagradu.

- Veseli me ova Nagrada, ne samo zbog toga što na poseban način mogu iščitati poruke svoje publike, već zbog toga što je to nagrada koju mi dodjeljuje moja istarska publika, a Istra je moj dom jer ovdje provodim najveći dio svojega vremena, rekla je Slavenka Drakulić.

IN ITALIANO...

Knjigu je, uz autoricu, predstavila Marija Ott Franolić, znanstvenica koja je doktorirala na ženskim dnevnicima te se bavi ženskom poviješću i ženskim autobiografskim tekstovima.

Mileva Einstein potekla je iz bogate vojvođanske obitelji, a po svojim sposobnostima bila je predodređena za najveće znanstvene dosege. Od najranije mladosti do smrti u njenom su se životu samo gomilali traumatični trenuci; od šepanja i ruganja djece, preko ljubavi i neuspjelog braka s Albertom, do smrti djeteta, bolesne sestre, nezavršenog fakulteta, loše materijalne situacije i teške bolesti najmlađega sina. Unatoč svakojakoj patnji, cijelog je života pokazivala čvrstinu i snagu i upravo je zato ova ispričana priča osvojila brojne čitatelje jer progovara o sudbinama na tisuće i tisuće žena današnjega vremena.