Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Obilježen Dan vatrogastva

Povodom 04. svibnja – Dana vatrogastva i blagdana sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca, danas je u Maloj vijećnici gradske uprave održan prijem za predstavnike vatrogasaca poreštine, a primila ih je zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović. Na početku prijema zamjenica gradonačelnika predstavnicima vatrogasaca je zaželjela dobrodošlicu i čestitala im njihov dan.

Bila je to i prilika za podsjećanje na prošlost i sadašnjost vatrogastva na Poreštini.  Na području Poreštine, koja obuhvaća bivšu Općinu Poreč, odnosno sadašnja područja Grada Poreča i Općina Vrsar, Funtana, Sveti Lovreč, Višnjan, Vižinada, Kaštelir-Labinci i Tar-Vabriga, se počeci organiziranog vatrogastva spominju se već 1893. godine kada se pristupilo osnivanju  civilne vatrogasne jedinice. Poslije drugog svjetskog rata do 1960. godine vatrozaštita je bila organizirana kao vatrogasna milicija, a od 1960. godine do 01.01.1975. godine kao Dobrovoljno vatrogasno društvo u kojemu su bile stalno zaposlene 4 osobe. Od 01.01.1975. godine osniva se Profesionalna vatrogasna jedinica sa 7 stalno zaposlenih  osoba. Dobrovoljno vatrogasno društvo je nastavilo  s djelovanjem i bilo je velika pomoć Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici kod inih intervencija. Općina Poreč je vodila brigu o vatrogastvu na svom području, nabavom vatrogasnih vozila i odgovarajuće opreme, rekla ja Štifanić Dobrilović. Tada su na Poreštini djelovala dobrovoljna vatrogasna društva u Vrsaru, Sv.Lovreču, Baderni, Višnjanu, Kašteliru i Taru, a bila su udružena u Vatrogasni savez Općine Poreč.Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, od 01.4.1994. godine Profesionalna vatrogasna jedinica prelazi u nadležnost Ministarstva unutarnjih poslova, a u isto vrijeme dobrovoljna vatrogasna društva prestaju s radom. Od 2000. godine vatrogastvo prelazi u nadležnost jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i tada počinje poboljšanje organiziranosti i opremljenosti vatrogastva na Poreštini. Od strane Grada Poreča i svih Općina Poreštine osnovana je zajednička javna ustanova Javna vatrogasna postrojba-Centar za zaštitu od požara Poreč, u kojoj danas dužnost obavlja 28  profesionalnih vatrogasaca, koji se kontinuirano školuju i povećavaju osposobljenost.  

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Centar za zaštitu od požara Poreč Adrijano Jugovac zahvalio se na prijemu i na potpori koju imaju od Grada te rekao kako su spremni na sve izazove i sve intervencije. Naime, pokazalo se da se ove godine za razliku od prošlih povećao broj intervencija, ali su sve na vrijeme odrađene, naglasio je Jugovac.
Među prisutnima bili su i Božo Jelovac, predsjednik UO PVZ Poreč; Lino Dobrila, predsjednik UV JUPCZP; Mario Laković, predsjednik PVZ Poreč; Denis Matošević, zamjenik zapovjednika JVP CZP; Valter Kocijančić, zamjenik zapovjednika DVD Kaštelir i Lučano Vorić, zapovjednik DVD Višnjan.