Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Gradonačelnikov govor povodom Dana oslobođenja i Dana grada

U ovom svečanom trenutku prigodom Dana oslobođenja Grada Poreča, izuzetno mi je zadovoljstvo što Vas mogu srdačno pozdraviti i obratiti Vam se s nekoliko prigodnih riječi.

Živimo u vremenima velikih izazova. Takvo vrijeme traži od nas strpljivost, neizmjerno povjerenje, razumijevanje i donošenje mudrih odluka kako bismo, makar malim koracima, išli naprijed ka zacrtanim ciljevima prosperiteta. Mi nismo odustali od tih ciljeva, ali smo svjesni da ih ne možemo ostvariti u predviđenim rokovima koje smo si zadali prije recesije.  Unatoč krizi u našem se gradu ulagalo, gradilo pa i zapošljavalo. Kriza nama nije alibi za nečinjenje.

Poreč se već desetljećima razvija planski i odgovorno. Osnova svega je prostorno-planska dokumentacija. U proteklih smo godinu dana donijeli dva Detaljna plana uređenja ( „Brulo“ i „Finida sjever“) kao i dva Urbanistička plana uređenja ( „Varvari-St. Lindi“ i naselje „Vergotini“). Isto tako, trenutno je u izradi sedam DPU-a te sedam UPU-a, od kojih posebno ističem Saladinku kao buduću turističku zonu te Špadići-Veli maj koji su pri samom završetku.

Od zadnjeg Dana grada do danas riješili smo našu najkritičniju prometnu točku, raskrižje La cop. Gotovo se s nevjericom prisjećamo prometnih gužvi koje su do tada vladale ovim dijelom Grada, a danas promet nesmetano teče. Grad je u međuvremenu dobio i nova 64 parkirna mjesta, asfaltirano je oko 13,000 kvadrata novih prometnih površina.

Gradi se kolektor za otpadne vode prema naseljima Stranići, Nova vas i naselju Portun, plinificiraju se pojedini dijelovi Grada. Naši sugrađani i turisti od jučer mogu koristiti besplatan internet na Trgu Slobode te na gradskoj rivi.

U suradnji s talijanskim partnerima započeta je rekonstrukcija zgrade bivše škole u Varvarima u prostorije dječjeg vrtića Paperino kao i prostora koje će koristiti Mjesni odbor.  

Živeći u UNESCO-vom gradu, imamo stalnu obvezu njegove obnove. Vodeći računa o našoj tradiciji i svijetloj prošlosti, Gradu smo vratili neke stare motive. Tako smo prije mjesec dana otvorili obnovljeni vinski podrum Istarske sabornice, a s investitorima razgovaramo o kupnji i obnovi palače Bečić..

Želim Vašu pozornost skrenuti i na onaj manje vidljiv, ali prema mom iskustvu jednako važan dio našeg posla;  izrada projektne dokumentacije, kao i rješavanje imovinskopravnih odnosa. Ovo je bitno i stoga što se u njihovu izradu utroši možda i više vremena nego u realizaciju samih projekata. Posebno ističem rad na provedbi Zakona o turističkom zemljištu, rad na izradi Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH kao i provedbi prvog javnog natječaja za prodaju tog zemljišta te rad na rješavanju imovinsko pravnih odnosa vezanih za potrebe projekta uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Poreštine te izgradnju kanalizacijske mreže.

I u ovim teškim vremenima, našim smo brojnim ustanovama, udrugama, sportskim klubovima, školama omogućili nesmetan rad. Gotovo je nemoguće nabrojati sve njihove uspjehe i rezultate koji nadilaze veličinu našeg Grada. Svi su oni porečki „ambasadori“  te svima od srca čestitam, zahvaljujem i zajedno se s njima radujem svakom njihovom uspjehu. Vjerujem da smo svjesni činjenice da je ulaganje u ove djelatnosti zapravo ulaganje u našu bolju budućnost.

Usporedo s time, kreirali smo kvalitetan program socijalne politike kojim smo, u najvećoj mogućoj mjeri, pomagali našim sugrađanima kojima je pomoć potrebna; od pomoći za našu djecu i obitelji, za naše učenike i studente, do naših umirovljenika, a programi za zdravlje i pomoć segmentiranim skupinama naših građana (mladi, obitelji, invalidi, stariji, ovisnici, teško bolesni i dr.) daleko su iznad državnih standarda što naš grad čini zaista posebnim. U tom smislu, s ovog mjesta mogu jamčiti kako će najugroženiji i socijalno najpotrebitiji u našem gradu ostati naša trajna briga te da ćemo i dalje činiti sve da Poreč ostane jedan od socijalno najosjetljivijih gradova u našoj domovini bez obzira na krizu i probleme.

U današnjim je prilikama teško biti poduzetnik ili obrtnik pa nas veseli svaka investicija i u privatnom sektoru. S naročitim nestrpljenjem očekujemo skori dovršetak temeljite obnove jednog od simbola porečkog turizma, hotela Parentium. Nedavno je u našem gradu započela izgradnja suvremene poliklinike, prije nekoliko dana i obnova robne kuće Riva, u zoni Buići-Žbandaj dovršen je poslovni centar tvrtke Valor, grade se još dva nova objekta, u uslužnoj zoni ipak se uskoro nastavljaju radovi na izgradnji shoping malla, na porečkoj zaobilaznici nastala je nova benzinska postaja. Zahvalan sam investitorima što su prepoznali Poreč kao grad dobre poduzetničke klime, što imaju povjerenja u nas, otvaraju nova radna mjesta i jačaju konkurentnost našeg Grada. Velika zahvala svima poslodavcima od obrtnika pojedinaca do velikih tvrtki. Hvala vam na svakom postojećem radnom mjestu, na svakom novootvorenom radnom mjestu, na vašoj poslovnoj aktivnosti kojom omogućujete rad i plaće radnicima i poreze lokalnoj zajednici. Bez tog doprinosa ne bi bilo kvalitete života.

Cijenim da je potrebno reći i što nismo učinili. Nismo povećali komunalnu naknadu, nismo povećavali komunalni doprinos, dapače, omogućavamo obročnu otplatu unatoč stalnom povećanju komunalnih programa. Smanjili smo cijene najma javnih površina i jedan smo od rijetkih gradova koji nije uveo prirez, iako nam se zbog ekonomskih neprilika u državi, smanjuju proračunski prihodi. Sve ovo nismo činili kako bismo zaštitili životni standard naših građana.

Umjesto daljnjeg osvrtanja na prošlost želim da zajedno usmjerimo pogled u  budućnost.  Uvjeren sam da je vrijeme za novi iskorak, aktivnosti u cilju još dinamičnijeg razvoja Grada i valorizacije naših potencijala.

Ulaganje u školstvo jest ulaganje u bolje sutra. Poreč mora biti Grad znanja i uspjeha. Imamo izuzetnu priliku da među prvima, po modelu Javno privatnog partnerstva,  krenemo u izgradnju toliko željene osnovne škole Finida,a kojeg najvećim dijelom financira država. I ne samo to; bila bi šteta kad ne bismo istim modelom, u suradnji s našom Županijom, izgradili i novu srednju školu i  školski praktikum.

Nema dileme i jasno je svima da je upravo turizam, uz sinergiju s našom  kulturno povijesnom baštinom , djelatnost na kojoj počiva sadašnjost i budućnost Poreča. Stoga nas raduje početak radova na izgradnji aquaparka koji će osim atraktivnog sadržaja, ponuditi i više od 100 novih radnih mjesta prvenstveno za naše mlađe sugrađane. Istovremeno, radimo na izradi prostorno – planske i druge dokumentacije kako bismo dogodine krenuli u izgradnju javnog golf igrališta Zelena laguna. Nedavno je predstavljena i Studija cruisinga za Luku Poreč koja je jasno rekla da naš grad ima infrastrukturni potencijal za prihvat luksuznih cruisera  kapaciteta  500 do 1000 putnika koji se, za razliku od drugih brodova iste namjene, duže zadržavaju na odredištu, a njihovi turisti više troše. Sve gore navedeno trebalo bi produžiti našu turističku sezonu i upotpuniti našu turističku ponudu.

I dalje ćemo ustrajno raditi na modernizaciji naše prometne infrastrukture. Završetkom turističke sezone, uz financiranje Hrvatskih cesta, pokrenuti ćemo izgradnju rotora kod naše dvorane Žatika, kao i onog u Varvarima. Kroz desetak dana počinjemo s rješavanjem imovinsko pravnih odnosa na južnom dijelu zaobilaznice. Izabrali smo i izvođača za početak radova na parkiralištu kod osnovne škole kako bismo konačno riješili problem dolaska školskih autobusa. Nakon sezone nastaviti ćemo s plinifikacijom Grada.

Održivi razvoj i zaštita okoliša jedna su od temeljnih težišta našeg razvoja. U tijeku je izrada tender dokumentacije za natječaj izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i kanalizacijske mreže koja će obuhvatiti gotovo sva naša prigradska naselja. Svojim značajem i vrijednošću ovo je najveći projekt u novijoj povijesti Grada koji se najvećim dijelom financira novcima EU.

Do dana zaštitnika našeg Grada, sv. Maura, biti će dovršen i multifunkcionalni prostor za mlade, kao i nadograđene prostorije Osnovne glazbene škole.

U Finidi sjever pokrenuti ćemo poticajnu stambenu izgradnju za naše mlade obitelji.

Narednog mjeseca raspisati ćemo natječaj za prodaju starog nogometnog igrališta kako bi Grad dobio suvremeni stambeno-poslovni kompleks s 550 garažnih parkirnih mjesta.

Poštovane dame i gospodo,

dan oslobođenja grada Poreča za sve nas znači jako puno; danas s ponosom slavimo našu bogatu i slavnu prošlost, svoju kulturu i tradiciju, danas potvrđujemo našu antifašističku pripadnost. Danas je dan kad se prisjećamo i doprinosa porečkog bataljuna u obrani domovine, danas se klanjamo svim žrtvama narodnooslobodilačkog i domovinskog rata.

 

Za dosadašnji razvoj Poreča u njegovoj su povijesti uvijek bili zaslužni ljudi. Upućujem čestitke današnjim laureatima, nagrade koje će im biti uručene samo je mala zahvalnost za njihovu izvrsnost.

 

Upravljajući gradom moramo raditi na nekoliko razina; biti servis građana, logistika poduzetnicima. Svim posjetiteljima koji u njega dolaze moramo znati pružiti više kako bi od njih dobili više; s druge strane, svim Porečanima trebamo znati ispuniti njihove želje, a uzeti što manje. Birajući nas građani su nam dali povjerenje ne da bismo nekog voljeli više, a drugog manje, ne da bismo s nekim mogli, a s nekim ne, nego da služimo građanima, da rješavamo njihove probleme i podižemo kvalitetu njihova života.

Cijenim da se naša vizija Poreča kao grada progresa, otvorenosti, ljepote, bogate povijesti i svijetle budućnosri, kulturnog i društvenog napretka, može ostvariti. Bez obzira na različite poglede u odnosu na određena pitanja, svaki pojedinac je podjednako vrijedan i kadar  pružiti svoj doprinos ostvarenju te vizije.

I na kraju, zahvalu upućujem našem Gradskom vijeću, svim gradskim poduzećima i ustanovama te suradnicima na njihovom zalaganju i rezultatima sve u korist boljitka našeg Grada. Veliku zahvalu na razumijevanju i podršci koju nam pružate u svakodnevnom radu upućujem Porečankama i Porečanima. Nema grada u kojem njegovi stanovnici s toliko predanosti i odanosti brinu o njemu i žele sudjelovati u stvaranju bolje budućnosti. Grad jesu i materijalna dobra ali grad su prije svih i iznad svega građani svjesni svog identiteta. Građani udahnjuju dušu svome gradu. A Poreču su građani udahnuli uglađenu, građansku kulturu i kvalitetu življenja na čemu nam zavide svi koji makar i jednom posjete Poreč, bili oni domaći ili stranci. I kada me pitaju: možemo li mi u svom gradu to napraviti? Odgovaram: možete napraviti rotor sličan našem,pa čak i dvoranu sličnu našoj,  možete kuću, sve možete... ali Poreč preslikati ne možete. On je jedan, jedinstven i neponovljiv.

I upravo stoga  TREBA BITI SRETAN ONAJ KOJI JE ROĐEN ILI IMA PRILIKU ŽIVJETI U OVOM GRADU.