Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
67. obljetnica oslobođenja grada Poreča i Dan grada - Svecana sjednica  (1) 67. obljetnica oslobođenja grada Poreča i Dan grada - Svecana sjednica  (2) 67. obljetnica oslobođenja grada Poreča i Dan grada - Svecana sjednica  (3) 67. obljetnica oslobođenja grada Poreča i Dan grada - Svecana sjednica  (4)

67. obljetnica oslobođenja grada Poreča i Dan grada

U povodu Dana grada i 67. obljetnice oslobođenja grada Poreča u kazališnoj dvorani održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj je, uz ostalo, gradonačelnik održao govor o svemu onome što je u posljednjih godinu dana sadašnja gradska vlast učinila, a dodijeljeno je i gradsko priznanje - Povelja 30. april.

Svečanoj sjednici su prisustvovali saborski zastupnik Giovanni Sponza, župan Istarske županije Ivan Jakovčić, porečko-pulski biskup mons. Dražen Kutleša  i mons. Ivan Milovan, direktor Hrvatskih cesta Edo Kos, predstavnici bratskih i gradova prijatelja Masse Lombarde, Segrate, Virovitice, Zaboka, Koprivnice, Crikvenice, delegacije istarskih gradova i općina Poreštine, sudionici Narodnooslobodilačkog i Domovinskog rata, predstavnici državnih tijela, predstavnici gospodarstva i ustanova grada Poreča.  

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Eđidio Kodan kazavši kako je baš proslava Dana oslobođenja grada prilika da se još jednom kaže da smisao politike jest služenje građanima, a smisao lokalne politike je direktno zadovoljavanje konkretnih potreba ljudi od vrtića do treće životne dobi i zato želim jasno naglasiti – nismo u politici da bi radili za sebe, da bismo osigurali svoje potrebe i potrebe naših obitelji i prijatelja. Ovdje smo radi građana našega grada, radi njihovih potreba te radi stvaranja boljih uvjeta života i rada. U Poreču je takav ispravan pristup politici već dugo vremena mjerilo svima koji su se odlučili na izazov političkoga služenja građanima.

U proteklih smo godinu dana donijeli dva Detaljna plana uređenja ( „Brulo“ i „Finida sjever“) kao i dva Urbanistička plana uređenja ( „Varvari-St. Lindi“ i naselje „Vergotini“), istaknuo je gradonačelnik Štifanić. Isto tako, trenutno je u izradi sedam DPU-a te sedam UPU-a, od kojih posebno ističem Saladinku kao buduću turističku zonu te Špadići-Veli maj koji su pri samom završetku. Gradonačelnik Edi Štifanić se uvaženom skupu obratio rekavši kako smo od zadnjeg Dana grada do danas riješili našu najkritičniju prometnu točku, raskrižje La cop. Gotovo se s nevjericom prisjećamo prometnih gužvi koje su do tada vladale ovim dijelom Grada, a danas promet nesmetano teče. Grad je u međuvremenu dobio i nova 64 parkirna mjesta, asfaltirano je oko 13,000 kvadrata novih prometnih površina. Gradi se kolektor za otpadne vode prema naseljima Stranići, Nova vas i naselju Portun, plinificiraju se pojedini dijelovi Grada. Naši sugrađani i turisti mogu koristiti besplatan internet na Trgu Slobode te na gradskoj rivi.  U suradnji s talijanskim partnerima započeta je rekonstrukcija zgrade bivše škole u Varvarima u prostorije dječjeg vrtića Paperino kao i prostora koje će koristiti Mjesni odbor.  

I na kraju, zahvalu je uputio Gradskom vijeću, svim gradskim poduzećima i ustanovama te suradnicima na njihovom zalaganju i rezultatima sve u korist boljitka našeg Grada. Veliku zahvalu na razumijevanju i podršci koju nam pružate u svakodnevnom radu upućujem Porečankama i Porečanima. Nema grada u kojem njegovi stanovnici s toliko predanosti i odanosti brinu o njemu i žele sudjelovati u stvaranju bolje budućnosti, zaključio je Štifanić.

Uvaženom skupu obratio se i Istarski župan Ivan Jakovčić te poželio uspješan razvoj i prevladavanje složene gospodarske situacije naglasivši kako će pred skori ulazak Hrvatske u EU trebati intenzivirati aktivnosti na izradi projekata pomoću kojih će se iz Bruxelessa povući novci, kojih tamo ima dosta, za razvoj i stabilnost gospodarstva.

U nastavku sjednice uručena su ovogodišnja gradska priznanja u vidu povelje 30. april. Priznanja su dobili: Dušanu Bačcu učitelju glazbene kulture i voditelju dječjeg puhaćeg orkestra ‘Porečki delfini’, Stjepanu Lukačiću sportskom radniku i tvrtki ‘Agrolaguna’ za koju je priznanje primio Goran Kramarić.

U prigodnom glazbenom programu svečane sjednice Gradskog vijeća Poreča sudjelovali su učenici Osnovne glazbene škole ‘Slavko Zlatić’ iz Poreča, Karla Šain i Denis Šahić, te mješoviti pjevački zbor ‘Joakim Rakovac’ pod vodstvom Dženi Dekleva Radaković.