Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Potpisan ugovor za izgradnju reciklažnog dvorišta na Košambri vrijedan 2,7 milijuna kuna

Potpisan ugovor za izgradnju reciklažnog dvorišta na Košambri vrijedan 2,7 milijuna kuna

Potpisan ugovor za izgradnju reciklažnog dvorišta na Košambri vrijedan 2,7 milijuna kuna
U Maloj vijećnici Grada Poreča-Parenzo danas, 22. veljače 2018., gradonačelnik Poreča Loris Peršurić potpisao je ugovor s izvođačem radova Vilijem Vivodom iz Ekspert gradnje d.o.o Buzet i stručnim nadzorom Dinom Ružićem iz Istra inženjeringa d.o.o. Poreč za izgradnju reciklažnog dvorišta na Košambri.

Podsjetimo, Grad Poreč-Parenzo prošle je godine na natječaj Građenje reciklažnih dvorišta'', iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014-2020, kojeg je raspisalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, prijavio projekt izgradnje reciklažnog dvorišta na Košambri.

Za projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta, koji sveukupno vrijedi gotovo 2, 7 milijuna kuna, Gradu Poreču-Parenzo odobreno je čak 85% sufinanciranja iz Europske unije u iznosu od 2,3 milijuna kuna, dok će se preostali iznos pokriti iz vlastitih proračunskih sredstava.

- Ovim projektom želimo riješiti usklađivanje sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. To je naša, ali i obveza svih drugih gradova i mogu već sada reći da po tom pitanju Poreč vrlo dobro stoji. Ne zaboravimo da naše odlagalište otpada, kao i cijelo postrojenje koriste i svih sedam općina Poreštine. Uz to, ali i velika povećanja tijekom turističke sezone, otpadom se u Poreču odgovorno upravljalo i drago mi je da dodatnom modernizacijom sustava taj standard dižemo na novu razinu jer želimo naš grad održati čistim i urednim kao i dosad, rekao je prije potpisivanja gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Gradonačelnik je podsjetio kako je Poreč među prvima u zemlji izgradio pretovarnu stanicu za otpad na Košambri, a sada predstoji uređenje reciklažnog dvorišta.  - I u ovom smo slučaju jedni od prvih u zemlji, a još nam predstoji kandidiranje projekta sortirnice, za koju već imamo i spremnu dozvolu, zaključio je Peršurić.

Na potpisivanju su sudjelovali i pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav Marino Poropat i direktor komunalnog poduzeća Usluga Poreč d.o.o. Milan Laković, koji je i detaljnije predstavio projekt Reciklažnog dvorišta. – Radi se o površini od oko 1700 m2, na kojoj će se urediti odvodnja, priključci za struju i vodu, a reciklažno dvorište opremit će se sa sveukupno 46 boksova za jedna toliko vrsta opasnog i neopasnog otpada, rekao je Laković.

Izvođač i stručni nadzor odabrani su putem javnog natječaja, a rok za izvođenje radova je 90 dana.

Danas potpisanim ugovorom realizirat će se projekt izgradnje reciklažnog dvorišta, koji se sastoji, osim navedene izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta u iznosu od 2.519.425,00 kn, još od stručnog nadzora građevinskih radova u iznosu od 30.000,00 kn. Upravljanje projekta i administraciju vodit će djelatnici Grada Poreča-Parenzo i Usluge, bez pomoći vanjskih stručnjaka.

Kad projekt bude u fazi provedbe, počet će i informativne, edukativne i promidžbene aktivnosti kojima se građane želi educirati o tome kako koristiti reciklažno dvorište, odnosno kako selektivno odlagati otpad te kako ga reciklirati za ponovnu oporabu. Prijenos rezultata i outputa porečkog projekta bit će primjenjiv kao primjer dobre prakse i na druge jedinice lokalne samouprave koje žele napraviti projekt reciklažnog dvorišta.

IN ITALIANO...