Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Građanski odgoj od jeseni u deset istarskih osnovnih škola, među njima i TOŠ Bernardo Parentin iz Poreča

Građanski odgoj od jeseni u deset istarskih osnovnih škola, među njima i TOŠ Bernardo Parentin iz Poreča

Od sljedeće školske godine, u deset istarskih osnovnih škola započet će eksperimentalno uvođenje građanskog odgoja, najavljeno je danas u sjedištu Istarske županije, u Pazinu, prilikom potpisivanja Sporazuma o suradnji na uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama. Sporazum su potpisali istarski župan Valter Flego, gradonačelnici Rijeke, Pazina i Umaga – Vojko Obersnel, Renato Krulčić i Vili Bassanese, te predstavnici gradova Pula, Poreč i Rovinj.Grad Poreč predstavljala je pročelnica UO za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Vesna Kordić.

Prema riječima župana Flega, kao zajednici potreban nam je moderni obrazovni sustav koji će našu djecu poticati na kritičko razmišljanje, te izgradnju otvorenog i tolerantnog društva. Iz tog je razloga, smatra župan, provedba cjelovite Kurikularne reforme, proces koji treba čim prije provesti.  

- Upravo s tim ciljem, u Istarskoj županiji krenuli smo s projektom uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama. Temelj za Građanski odgoj uspostavljen je u suradnji s Gradom Rijekom i civilnim društvom, te  je potom oplemenjen i prilagođen našim lokalnim specifičnostima“, rekao je župan Flego zahvalivši se Gradu Rijeci na tehničkoj pomoći.

- Ujedno želim posjetiti kako smo već i projektom Implementacije zavičajne nastave krenuli u smjeru baštinjenja našeg regionalnog identiteta i naših vrijednosti, a uvođenjem građanskog odgoja i obrazovanja činimo dodatni iskorak u tom smjeru“, dodao je istarski župan.

Gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na riječka iskustva uvođenja građanskog odgoja, koji se eksperimentalno provodi u šest osnovnih škola te je izazvao veliki interes učenika, te zadovoljstvo učitelja i roditelja. 

- Izuzetno sam zadovoljan i ponosan što program građanskog odgoja širimo Hrvatskom. Nažalost građanski odgoj u Hrvatskoj još uvijek nije sastavni dio Kurikuluma te se predaje kao vannastavna aktivnost“, istaknuo je gradonačelnik Obersnel.

Župan Flego se osvrnuo na hodogram aktivnosti koje su prethodile potpisivanju Sporazuma, a koje su započele u rujnu 2016. godine kada je održan sastanak na temu građanskog odgoja i obrazovanja, u Poreču.  Potom je provedena anketa u školama diljem Istre, te su brojne škole iskazale interes za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti. U rujnu 2017. godine, istarski župan imenovao je Radnu skupinu od sedam članova zaduženih za realizaciju programa, od kojih su tri članice iz Centra za građanske inicijative Poreč, a ostali su članovi: predsjednica Tanja Carić iz Gimnazije Pula, zamjenik predsjednice Čedomir Ružić iz Srednje škole Labin, Slaviša Šmalc iz Grada Umaga, te Patricia Percan iz Istarske županije.

Interes za uvođenje GOO iskazali su gradovi Pula, Rovinj, Poreč, Pazin, Umag za škole čiji su osnivači, te 16 osnovnih škola čiji je osnivač Istarska županija. Na temelju iskaza interesa i motivacijskog pisma, odabrane su sljedeće škole čiji je osnivač Istarska županija: OŠ Barban, OŠ Krnica, OŠ Potpićan, OŠ Vodnjan i OŠ Žminj, a od strane Gradova koji su osnivači škola odabrano je ukupno 5 OŠ (na prijedlog samih Gradova-osnivača).

Za po dva djelatnika izabranih 10 škola bit će organizirana edukacija u Umagu, Poreču, Pazinu, Rovinju, Puli, Žminju i Barbanu, u sedam ciklusa po dva dana u periodu od ožujka do lipnja. Edukaciju će provoditi GOOD inicijativa, odnosno udruge članice: Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije i GONG. Edukacija će obuhvaćati 7 modula: Uvod u ljudska prava; Participativna metodika; Politička pismenost; Medijska pismenost; Obrazovanje protiv korupcije; Volontiranje u radu s djecom i mladima; Osnovni seminar medijacije,

Nakon navedene edukacije stvorit će se uvjeti za uvođenje GOO kao vannastavne aktivnosti u 5. razredima odabranih škola, u šk. 2018./19. godini.

IN ITALIANO...