Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Okrugli stol za porečke srednjoškolce „Razgovarajmo otvoreno“

Okrugli stol za porečke srednjoškolce „Razgovarajmo otvoreno“

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti intenziviraju se različite aktivnosti kojima pokušavamo skrenuti pažnju na probleme u  okruženju. Nastavljajući sa edukativnom ulogom u osmišljavanju ovogodišnjeg programa, organiziran je 7. prosinca 2011.g Okrugli stol u Obrtničkom domu u Poreču.

os

Na njemu su sudjelovali predstavnici učenika dviju porečkih srednjih škola, Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića i Srednje škole Mate Balota, te interdisciplinaran tim stručnjaka. 

Okrugli stol je organiziran u sklopu preventivne kampanje koju je inicirala Policijska uprava istarske županije, a provodi se u četiri grada:  Puli, Rovinju, Poreču i Umagu. Osnovni ciljevi te kampanje jesu unaprjeđivanje partnerstva  i dijaloga između mladih i  odraslih – predstavnika institucija  koje se bave problematikom ovisnosti, te osnaživanje mladih dodatnim znanjima .

Izabrana grupa učenika je uz koordinaciju psihologinja, Vilme Bednar I Petre Andrić , izdvojila niz pitanja o kojima su,  diskutirali sa eminentnim stručnjacima raznih ustanova. Među njima su tako bili:  Helena Mitrović i Velimir Todorović iz Službe za prevenciju ovisnosti i vanbolničko liječenje , Alica Rosić Jakupović i Mile Orešković iz Odsjeka za prevenciju kriminaliteta policijske uprave IŽ , svi iz Pule i iz Poreča predstavnica Centra za socijalnu skrb Ivana Buda Stranić  i Goran  Terković, načelnik policijske postaje, psihologinje dviju porečkih srednjih škola Vilma Bednar i Petra Andrić te Tihana Mikulčić, socijalna pedagoginja i ujedno predstavnica Grada Poreča. U uvodnom djelu Okruglog stola prikazana je prezentacija o Utjecaju droga na ljudski mozak i  objašnjeno je zašto  nastaje ovisnost. Učenicima je objašnjena neutemeljenost podjele na lake i teške droge, kao i niz predrasuda koje postoje o drogama. Shvatili su da je liječenje ovisnosti   dugotrajna borba sa neizvjesnim ishodom. Pri tome je jako važno da ovisnik  u liječenju ima podršku obitelji, ali i ustanova u zajednici,  za ponovno uključivanje nakon tretmana. U daljnjem razgovoru sa iskusnim sugovornicima , učenici su dotakli  i druge vrste ovisnosti – o internetu, kockanju, klađenju i pijenju.  Kritički su se vrnuli i na dostupnost droge, nepoštivanje zakonskih odredbi za  kupnju alkohola i cigareta mlađima od 18. godina , propitujući odgovornost i izostanak nadzora određenih državnih službi. Uvidjeli su složenost problema ovisnosti , teret koji nose pojedine službe i institucije i potrebu da se zajednički djeluje i  organizirano pristupa toj problematici. A u tome će i učenici , razvijajući mrežu vršnjačkih edukatora odgovorno dati svoj doprinos.