Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

O planiranju prostora i utjecaju na zdravlje u porečkom Zdravom gradu

Prošlog tjedna, 6. Srpnja 2011., u porečkom Zdravom gradu održano je savjetovanje na temu Zdravo urbano planiranje. Temu su osmislili projektni uredi zdravih gradova Grada Poreča i Vinkovaca kao doprinos sadržaju Motovunske ljetne škole zdravlja koja predstavlja višegodišnji, kontinuirani istarski projekt edukacije stručnjaka različitih profesija u cilju podizanja razine znanja i skrbi o zdravlju građana u hrvatskim gradovima.

Savjetovanju su prisustvovali stručnjaci iz Poreča, Vinkovaca, Labina, Pazina, Pule, Metkovića, Zagreba i drugi.

Ova tema, osmišljena u Poreču, motivirana je spoznajama iz brojnih svjetskih studija utjecaja na zdravlje koje pokazuju da je zdravlje građana jedne zajednice uvjetovano različitim čimbenicima. Osim genetskih i obiteljskih čimbenika danas znamo da na zdravlje utječu i mnogi drugi od kojih su neki čimbenici šire socijalno okruženje sadržano u društvenim odrednicama zdravlja te utjecaj okoliša na zdravlje ljudi.

Zdravo urbano planiranje je tema kojoj s mnogo pažnje prilaze europski zdravi gradovi i Svjetska zdravstvena organizacija. Ono predstavlja optimalnu mogućnost brige za zdravlje građana jedne zajednice koja se može ostvariti povezivanjem skrbi o okolišu, pažljivim planiranjem prostora, uklanjanjem arhitektonskih barijera, čuvanjem zelenih površina u naseljima, sadnjom ne alergenih biljaka  i na druge načine koji podržavaju zdravlje svih dobnih skupina stanovnika neke urbane zajednice i naselja u njoj.  

Cilj savjetovanja u Poreču bio je povezivanje predstavnika profesionalaca različitih struka te iz različitih uloga  i to liječnika, urbanista, predstavnika komunalnih poduzeća, političara i stručnih timova lokalnih i županijskih uprava, predstavnika hrvatske mreže zdravih gradova i drugih.  Izlaganja i diskusije  u Poreču omogućile su razmjenu iskustava pozitivne prakse zdravog urbanog planiranja među hrvatskim gradovima, prijenos spoznaja iz oblasti medicinske znanosti koje zdravlje stavljaju u kontekst podneblja i specifičnost raslinja u njemu, te povezivanje i suradnja stručnjaka koji s aspekta svojih struka mogu doprinijeti planiranju prostora sa značajnim utjecajem na zdravlje. Povezivanje urbanista, društava arhitekata, predstavnika komunalnih poduzeća, zdravstvenih djelatnika, timova i savjeta za zdravlje kao i drugih subjekata  koji utječu na kvalitetu života i zdravlje građana u zajednici i ovaj puta pokazalo se iznimno bitnim.  Na stručnom skupu sudionici su  diskutirali o mogućnostima planiranja prostora kojim se postiže zaštita zelenih površina u gradovima, stvaraju uvjeti za zdravlje izborom ne alergenih biljaka na javnim površinama, mogli su upoznati strategiju Grada Poreča za optimalnu zaštitu priobalja o kojoj je govorio pročelnik Odjela za prostorno planiranje Grada Poreča Damir Hrvatin, sudionici su slušali o značaju planiranja dječjih igrališta u naseljima koja utječu na zdrav rast i razvoj najmlađih u neposrednom okruženju susjedstva, upoznavali su načine efikasnog, brzog i strukturiranog provođenja dokumenata prostornog uređenja koji osiguravaju efikasnost upravi te smanjuju stres od ovog odgovornog posla kako djelatnicima uprave tako i građanima u ulozi investitora.

Cjelodnevno savjetovanje u Poreču uistinu je pokazalo kako je zdravo urbano planiranje izuzetno značajan segment napredovanja svake urbane zajednice i nezaobilazno područje  skrbi za zdravlje ljudi jer se njime postiže uređenje životnog prostora na način  da isti prostor bude u funkciji svojih stanovnika i tvori okruženje za zdraviji, sigurniji i kvalitetniji život svih svojih stanovnika.    

Zdravi grad Poreč