Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Poziv pripadnicima nacionalnih manjina povodom izbora koji će se održati 10. srpnja

Pozivaju se pripadnici nacionalnih manjina na izbore za vijeća nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Izbori će se održati u nedjelju, 10. srpnja 2011. godine.

Pripadnici nacionalnih manjina putem vijeća nacionalnih manjina i predstavnika nacionalne manjine u lokalnim jedinicama imaju pravo predlagati mjere za unaprjeđenje položaja nacionalnih manjina, isticati kandidate za dužnosti u tijelima lokalne jedinice, biti obaviješteni o svakom pitanju o kome će raspravljati radna tijela predstavničkog tijela jedinice, a tiče se položaja nacionalne manjine, davati mišljenja na programe radijskih i televizijskih postaja na lokalnoj i regionalnoj razini namijenjene nacionalnim manjinama te brinuti o pravima i slobodama pripadnika nacionalnih manjina u lokalnim i regionalnim sredinama. U vijeća nacionalnih manjina općine bira se 10 članova, u vijeća nacionalnih manjina grada bira se 15, a u vijeće nacionalnih manjina županije bira se 25 članova pripadnika nacionalne manjine. Članovi vijeća nacionalnih manjina i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasovanjem za razdoblje od četiri godine.
Biračko pravo (aktivno i pasivno) u izborima za članove vijeća nacionalnih manjina odnosno predstavnika određene nacionalne manjine imaju pripadnici te nacionalne manjine, koji su navršili 18 godina, s prebivalištem u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave za koje su pojedini izbori raspisani, dakako, uz uvjet da su upisani u izvatku iz popisa birača ili da glasuju na temelju zakonom propisane potvrde.
Dakle, na ovim izborima pripadnicima nacionalnih manjina omogućava se izbor osoba za koje smatraju da će ih najbolje zastupati. Za članove vijeća nacionalnih manjina bit će izabrani kandidati koji će dobiti najveći broj glasova birača koji su glasovali, ovisno o broju članova vijeća nacionalne manjine koji se hira u pojedinoj jedinici, a za predstavnika nacionalne manjine bit će izabran Ol1GJ kandidat koji će dobiti najveći broj glasova birača koji su glasovali. Glasovanje traje neprekidno od 7 do 19 sati, kada se biračka mjesta zatvaraju. Radi utvrđenja identiteta na biračko mjesto obavezno ponesite osobnu iskaznicu ili putovnicu te korektnim ponašanjem pomozite vašim sugrađanima, članovima biračkih odbora da uredno i točno obave svoju važnu dužnost.  

Poštujte tuđe pravo na tajnost glasovanja i zahtijevajte da se isto pravo osigura vama. Dakle, izlazak na izbore i davanje glasa za onog kandidata za kojeg smatrate da će časno i odgovorno obnašati ovu dužnost je i pravo i građanska dužnost. Zato pozivamo sve birače na izlazak na izbore. Za sve daljnje informacije obratite se nadležnim izbornim povjerenstvima u Vašoj jedinici na adresama i brojevima telefona objavljenim na Internet stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.