Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Obnavljaju se fasade i krovišta u porečkoj starogradskoj jezgri

Obnavljaju se fasade i krovišta u porečkoj starogradskoj jezgri

Obnavljaju se fasade i krovišta u porečkoj starogradskoj jezgri Obnavljaju se fasade i krovišta u porečkoj starogradskoj jezgri Obnavljaju se fasade i krovišta u porečkoj starogradskoj jezgri Obnavljaju se fasade i krovišta u porečkoj starogradskoj jezgri Obnavljaju se fasade i krovišta u porečkoj starogradskoj jezgri Obnavljaju se fasade i krovišta u porečkoj starogradskoj jezgri
Nekoliko je velikih skela posljednjih dana postavljeno na zgrade u porečkoj starogradskoj jezgri, čime je i službeno s realizacijom krenuo Program zaštite i obnove kulturnih dobara na području Poreča. Naime, Grad Poreč subvencijama iz tzv. Spomeničke rente, potiče vlasnike nekretnina na području kulturno – povijesne i urbanističke cjeline grada Poreča na obnovu i uređenje njihovih građevina.

Pritom Grad sufinancira sanacije i uređenja konstruktivnih dijelova zgrade, krovišta, pročelja i obnovu vanjske stolarije.

- Izgled zgrada, posebice u našoj nadaleko poznatoj starogradskoj jezgri, svojevrsno je ogledalo grada. Drago mi je da su već krenule sanacije na zgradama i da je odaziv sugrađana i tvrtki dobar, jer time štitimo, ali i odgovorno upravljamo bogatom spomeničkom baštinom našega grada, kazao je povodom početka radova gradonačelnik Poreča, Loris Peršurić.

Gradsko poduzeće Stan je, temeljem suglasnosti koju su dali suvlasnici zgrada, na gradski natječaj prijavilo zgrade na adresama Decumanus 17b i 22, te Bože Milanovića 3. U daljnjem je postupku Stan zatražio ponude vezano uz izradu potrebne projektne dokumentacije, izradu i odabir ponuda za izvođenje radova sanacija i radove stručnog nadzora nad sanacijom koje su suvlasnici, njih natpolovična većina, pismenom Odlukom odobrili. Po prikupljanju ukupne potrebne dokumentacije, prije same realizacije dobivena je suglasnost nadležnog konzervatorskog odjela, te je osigurana ukupna financijska konstrukcija za predviđene radove.

Vrijednost radova na stambeno-poslovnoj zgradi u Ulici Bože Milanovića je 117.421,50 kuna s PDV-om, a Grad je obnovu sufinancirao s 55.500 kuna, dok preostali iznos osiguravaju suvlasnici zgrade iz sredstava zajedničke pričuve. Izvođač je Eurocolor Kalčić d.o.o, a u sklopu radova će se na pročeljima ukloniti dotrajala stara boja, pripremit će se kvalitetna podloga uz konačno završno bojanje. Također će se sanirati i kameni elementi na pročelju, kao što su kameni vijenci, okapnice i slično.

Na stambeno-poslovnoj zgradi na adresi Decumansu 17b u tijeku je sanacija krovišta, čija je ukupna vrijednost 144.657,19 kuna s PDV-om, a Grad Poreč obnovu sufinancira u iznosu od 73.827,00 kuna. U sklopu radova zamijenit će se dotrajale drvne konstrukcije i ostale drvene građe, te potrebne zidarske obrade. Prije montiranja novog pokrova, postavit će se krovna hidroizolacija te će se promijeniti krovna stolarija, a po potrebi će se urediti i drvene konzole krovnog vijenca po uzoru na postojeće. Izvođač radova je Kapitel d.o.o.

I na adresi Decumanus 22 sanira se krov, točnije, uklanjaju se dotrajale kanalice, a postavit će se nove krovne hidroizolacije, te novi pokrov od kanalica. U sklopu radova uredit će se i opšivni limovi oko dimnjaka, mijenja se postojeći krovni prozori, te se mijenjaju oluci. Vrijednost navedenih radova je 94.598,56 kuna s PDV-om, a s iznosom od 44.4056,90 kuna Grad Poreč sufinancira izvođenje radova. Izvođač radova je građevinski obrt Pea.

I kod ovih dviju zgrada, preostale iznose za obnovu osiguravaju suvlasnici iz zajedničke pričuve, a navedeni radovi samo dio prijavljenih na natječaj raspisan u veljači ove godine.

IN ITALIANO...