Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Svečanom misom i procesijom proslavljen blagdan porečkog zaštitnika Sv. Maura, sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Svečanom misom i procesijom proslavljen blagdan porečkog zaštitnika Sv. Maura, sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Svečanom misom i procesijom proslavljen blagdan porečkog zaštitnika Sv. Maura, sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Svečanom misom i procesijom proslavljen blagdan porečkog zaštitnika Sv. Maura, sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Svečanom misom i procesijom proslavljen blagdan porečkog zaštitnika Sv. Maura, sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Svečanom misom i procesijom proslavljen blagdan porečkog zaštitnika Sv. Maura, sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Svečanom misom i procesijom proslavljen blagdan porečkog zaštitnika Sv. Maura, sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Svečanom misom i procesijom proslavljen blagdan porečkog zaštitnika Sv. Maura, sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović
Svečanom procesijom gradskim ulicama u uzvišenom duhu, Porečani su danas, 21. studenog 2017. proslavili blagdan gradskog patrona - Svetog Maura. Ulicama starogradske jezgre i rivom u dugoj povorci procesije isticale se relikvije ovog sveca koje se čuvaju u Eufrazijevoj bazilici.

. Već četvrtu godinu zaredom, zahvaljujući angažmanu mnogih Porečana, predstavnika civilnih i crkvenih vlasti, udruga, društava i pojedinaca, ova je svečanost ponovno ispunila gradske ulice. Procesija s nekoliko stotina sudionika, predstavnika crkvenih i civilnih vlasti, mladih sportaša, policajaca i vatrogasaca, limene glazbe, članova istarskih kulturnih društava nacionalnih manjina, te vjernika kretala je ispred Eufrazijeve bazilike, ulicama Decumanus, Cardo, gradskom rivom gdje su je pozdravili ribari, do zgrade gradske uprave, pa Negrijevom ulicom na Trg slobode i natrag u Decumanus. Nositelji relikvija u koloni praćeni su nosačima baklji i palminih grana.

Crkveni dio svečanosti posvećenih Sv. Mauru počeo je svečanom misom u dupkom ispunjenoj porečkoj katedrali, a na kojoj je sudjelovala i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anton Kliman, izaslanica Vlade Republike Hrvatske, pomoćnica ministra turizma Monika Udovićić, istarski župan Valter Flego,  gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa zamjenicima ElIom Štifanićem i Sanjom Oplanić, te predsjednikom Gradskog vijeća Deanom Pauletićem. Misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, u koncelebraciji s metropolitom i riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem, koparskim biskupom Jurijom Bizjakom, gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križićem, krčkim biskupom Ivicom Petanjakom, biskupom u miru Ivanom Milovanom i porečkim i pulskim biskupom Draženom Kutlešom, koji se na početku mise, pozdravivši na hrvatskom, talijanskom  i njemačkom jeziku, zahvalio svima koji su se založili da se današnja svečana procesija održi.

- Procesija povodom proslave dana zaštitnika Porečko-pulske biskupije i grada Poreča podsjetnik je da smo svi ovdje putnici i prolazni. Upravo zato nam je potrebna stalna hrana u vjeri, a kroz proslavu Sv. Maura, osvještavamo naše povijesne korijene i važnost mučeništva, rekao je nadbiskup Puljić, čestitavši biskupiji i Porečanima njihovi dan.

Palenta i koncerti na Trgu slobode

Svjetovni dio proslave blagdana na Trgu slobode označio je već tradicionalni 16. Festival palente, uz cjelodnevni zabavni program s pozornice. Tijekom cijeloga dana izlagači su nudili palentu uz razne priloge: ombolo, kobasice, rebra, divljač, boškarina, tripice i kapuz ili pak dagnje, lignje i sipe, a nije nedostajalo ni kolača od kukuruznog brašna i palente krumpirice. Posebno iznenađenje Porečanima na njihov dan pripremio je Grad, koji je nakon svečane procesije iz velike teće na Trgu besplatno podijelio više od 500 porcija palente sa šugom od sipa.

Sa pozornice su publiku zabavljali Baredinesaurusi, , dok navečer slijedi koncert Alfa Time Banda i Lidije Bačić.

IN ITALIANO...