Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Vilma Pulin Sirotich dobitnica ovogodišnje Nagrade sv. Mauro

Vilma Pulin Sirotich dobitnica ovogodišnje Nagrade sv. Mauro

Vilma Pulin Sirotich dobitnica ovogodišnje Nagrade sv. Mauro Vilma Pulin Sirotich dobitnica ovogodišnje Nagrade sv. Mauro Vilma Pulin Sirotich dobitnica ovogodišnje Nagrade sv. Mauro Vilma Pulin Sirotich dobitnica ovogodišnje Nagrade sv. Mauro Vilma Pulin Sirotich dobitnica ovogodišnje Nagrade sv. Mauro Vilma Pulin Sirotich dobitnica ovogodišnje Nagrade sv. Mauro
Vilma Pulin Sirotich ovogodišnja je dobitnica Nagrade sv. Mauro, koja se dodjeljuje u povodu blagdana gradskog zaštitnika. Nagradu je dobitnici na prigodnoj svečanosti održanoj u ponedjeljak, 20. studenog 2017. u punoj Istarskoj sabornici uručio gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Nakon upućene čestitke slavljenici, gradonačelnik je dodao:

- Kroz godine svog rada u našem gradu, Vilma, ostavili ste svoj trajni, neizbrisivi trag. Taj se trag može naći u sjećanjima i znanju generacija djece koju ste predano podučavali u talijanskoj osnovnoj školi, a sigurno je utkan i u vaš identitet ponosne Červaranke i Porečanke, koja je svojim radom zadužila ovaj grad i njegovu talijansku zajednicu., rekao je gradonačelnik.

Svečanosti su, uz gradonačelnika, prisustvovali i porečko-pulski biskup mons. Dražen Kutleša,  pročelnik Odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, zamjenici gradonačelnika Elio Štifanić i Nadia Štifanić Dobrilović, gradski vijećnici i kancelar porečko-pulske biskupije Sergej Jelenić.

Prema odluci o priznanjima Grada Poreča-Parenzo, te kriterijima i uvjetima za dodjelu Nagrade „Sv. Mauro“ dodjeljuje se godišnje jedna nagrada fizičkim osobama koje su svojim radom dale doprinos od istaknutog značaja za žitelje ovog područja ili rezultati njihovog rada čine trajne kulturne vrijednosti na području grada. Nagrada je autorsko likovno djelo u vidu skulpture s likom Sv. Maura, rad Melanije Krajine. Povjerenstvo za dodjelu Nagrade, kojeg imenuje Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Poreč, u sastavu: u sastavu: Sanja Oplanić – predsjednica, te članovi: Nadia Štifanić-Dobrilović, Umberto Cunjac, Darko Kadum, Tomislav Milohanić, Vesna Baranašić i Vesna Janko Finderle, donijelo je odluku o ovogodišnjem dobitniku Nagrade.

Obrazloženje navodi kako je Pulin Sirotich, rođena Porečanka, u Talijanskoj osnovnoj školi „Bernardo Parentin“ dugogodišnja voditeljica dramske, folklorne, etnografske grupe, voditeljica aktiva razredne nastave, a u više je mandata obnašala i dužnost predsjednice školskog odbora.

                U školskoj 2015./2016. godini, zajedno s učenicima etnografske grupe, realizirala je projekt zavičajne nastave, koju organizira Istarska županija, pod nazivom “I magnari de una volta”, a riječ je o kalendaru koji sadržava tradicionalne istarske recepte naših predaka, koji će zasigurno ostaviti neizbrisiv trag naše kulturne baštine i trajno omogućiti zadržavanje naših korijena, identiteta, dijalekta i običaja na ovom prostoru.

                Navedeni projekt u 2016. godini nagrađen je prvim mjestom na natjecanju „Tutela, valorizzazione e promozione del patrimonio linguistico e culturale veneto”, koje je raspisala talijanska Regija Veneto, a namijenjeno je svim školama te regije te školama na talijanskom jeziku u Istri.

Osim gore navedenih aktivnosti, Vilma Pulin Sirotich obnaša i važne funkcije u Zajednici Talijana Poreč; članica je Skupštine, Izvršnog odbora, koordinira i vodi dramsku skupinu odraslih i djece, članica je Upravnog vijeća Dječjeg vrtića „Paperino“ i članica je Vijeća talijanske nacionalne manjine u Gradu Poreču – Parenzo. Svojim dugogodišnjim radom Vilma pridonijela je afirmaciji talijanske manjine u Poreču i suživotu građana Poreča, stavljajući uvijek u prvi plan svoje istarske korijene s kojima se neizmjerno ponosi.

Pulin Sirotich je u emotivnom govoru rekla da joj je velika čast što je dobitnica ove vrijedne nagrade, a zatim je na svom materinjem talijanskom jeziku zahvalila mnogima koji su, po njoj, zaslužni što ju je dobila. – Na prvom je mjestu moja obitelj, koja me uvijek podupirala, rekla je Pulin Sirotich i zaključila kako upravo rad s djecom predstavlja veliko zadovoljstvo te da joj je čast što je upravo zbog toga dobila ovu vrijednu nagradu.

Pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica naglasio je posebnost Nagrade sv. Mauro. - Ova izrazita nagrada završila je u rukama jedne iznimne žene, zaključio je Torbica.

Na samom kraju svečanosti, okupljenima se obratio i biskup Porečko-pulske biskupije Dražen Kutleša koji je kazao da svatko na svoj način, u sredini u kojoj živi i radi, u duhu mučenika sv. Maura treba biti primjer svojim sugrađanima. Pohvalivši trud laureatkinje, biskup je svim Porečankama i Porečanima čestitao blagdan Svetoga Maura te je najavio svečanu misu s procesijom utorak, 21. studenog 2017., s početkom u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici.

Uvod u svečanost već je tradicionalno bilo predavanje, koje je ovaj put održao kustos Zavičajnog muzeja Poreštine Gaetano Benčić, na temu „Kult sv. Maura: Između istine i legende“, dok su svojim nastupom svečanost začinili mladi učenici Umjetničke škole Poreč: na gitari Marin Štefanac, uz pripremu mentora Hrvoja Hleba te Antonela Glavić na harmonici, uz pripremu mentorice Ane Šterpin Zagoranski. Posebno iznenađenje laureatkinji su pripremili članovi dramske skupine Zajednice Talijana Poreč – čestitali su joj duhovitim skečom, cvijećem i zagrljajima.

IN ITALIANO...