Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Najavljena proslava blagdana Svetog Maura, zaštitnika grada Poreča

Najavljena proslava blagdana Svetog Maura, zaštitnika grada Poreča

Najavljena proslava blagdana Svetog Maura, zaštitnika grada Poreča
Kao i svake godine i ovaj će se put nizom događanja, koncerata, predavanja i natjecanja obilježiti 21. studeni, blagdan Sv. Maura, zaštitnika grada Poreča i Porečke biskupije, najavili su na konferenciji za novinare održanoj danas, u četvrtak, 16. studenog 2017. u Maloj vijećnici Grada Poreča-Parenzo glasnogovornica Grada Poreča-Parenzo Ajna Temimović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić te referent za gradske manifestacije Sergio Pavat.

Središnji događaj ovogodišnje proslave Sv. Maura je svečana misa u čast sveca zaštitnika, a ponovno će se održati i procesija ulicama grada u čast sveca zaštitnika u kojoj će sudjelovati predstavnici Porečko-pulske biskupije, župe, gosti iz susjednih biskupija i dekanata i crkveni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti, policije, vatrogasaca, kulturno-umjetničkih društava, mladi porečki sportaši i drugi, te nositi relikvije sveca. Svečana misa održat će se u utorak, 21. studenog u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici, a procesija kreće nakon mise Ulicom sv. Eleuterija, Decumanus, Cardo, zatim rivom do zgrade gradske uprave, pa Negrijevom ulicom do Trga slobode i potom opet u Decumanus. Svečanu misu predvodit će mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije u koncelebraciji s prisutnim biskupima i svećenicima.

Zadnja procesija, prije ponovno uspostavljene 2014., održana je 1934. godine, kada je na porečkim ulicama bila jedna od najvećih fešti jer su tada u Poreč vraćene relikvije sveca zaštitnika koje su nekoliko stoljeća ranije bile ukradene i odnijete u Italiju. Procesija porečkim ulicama povodom proslave Sv. Maura danas ponovno postaje tradicionalna i okuplja brojne sudionike.

Koncerti i 500 porcija besplatne palente na Trgu slobode

O svjetovnoj proslavi na Trgu slobode govorio je Sergio Pavat, te dodao kako će se tradicionalni cjelodnevni program u utorak, uz bogatu gastronomsku ponudu, zabavu, glazbu i ples, odvijati od jutra do večeri. Za zabavni program na trgu bit će zaduženi Baredinesaurusi, Orchestra Istriana i Alfa Time Band, dok od 20.30 sati na scenu stupa Lidija Bačić.

Osim bogatog glazbenog programa,  na 16. Festivalu od palente od marende do večere,  podijelit će se i 500 besplatnih porcija palente na Trgu slobode nakon procesije.

 Istaknuta je i važnost proslave Sv. Maura za Poreč i činjenica kako vrlo velik broj pojedinaca, udruga i klubova sudjeluje u velikoj proslavi. Temimović je govorila o raznolikim popratnim događanjima koja udruge i klubovi organiziraju u povodu ove fešte, a iz godine u godinu rastu, te posebno istaknula tradicionalnu proslavu blagdana Sv. Maura u Zajednici Talijana Poreč, 23. kup u udičarenju „Sv.Mauro“, te izložbu Drage Orlića u Gradskoj knjižnici Poreč.

Nagrada sv. Mauro

Uvertira u proslavu dodjela je Nagrade sv. Maura kojom se nagrađuju osobe čiji je rad u kulturi, umjetnosti ili obrazovanju od istaknutog značaja za žitelje ovoga kraja ili rezultati njihovoga rada čine trajne kulturne vrijednosti. Ovogodišnja dobitnica je Vilma Pulin Sirotich, a nagradu će u ponedjeljak, 20. studenog u 18 sati u Istarskoj sabornici dodijeliti gradonačelnik Loris Peršurić, rekla je ravnateljica POUP-a Snježana Radetić. Najavila je i predavanje kustosa Zavičajnog muzeja Poreštine Gaetana Benčića „Kult svetog Maura: Između povijesti i legende“, koje će se održati u sklopu dodjele nagrade. U srijedu, 22- studenog u Maloj galeriji na Narodnom trgu u 19 sati otvorit će se izložba prigodnim tematskim predavanjem „70 godina:Pariški mirovni ugovori 1947. – 70 anni: Trattati di Parigi 1947“ .

Kompletan program proslave nalazi se u prilogu.

IN ITALIANO...

Dodatni materijali