Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Rasplesani razredi Osnovne škole Poreč za Dan zdravih gradova

 Dan zdravih gradova, koji se u Hrvatskoj već tradicionalno obilježava 20. svibnja, u Poreču je obilježen iznimno veslo, posebno, drugačije. Učenici i profesori Osnovne škole Poreč predstavili su javnosti novi preventivni projekt Osnaživanje djece kroz ples – Rasplesani razredi koji se realizira u suradnji Osnovne škole Poreč, Zdravog grada i Povjerenstva „Zajedno protiv ovisnosti“ Grada Poreča.

Inicijator ideje je dr. Ante Ivančić voditelj Centra za liječenje i prevenciju ovisnosti Grada Poreča, a u konačnici ideju su za Poreč operacionalizirali stručni timovi OŠ Poreč, Zdravog grada i Povjerenstva.  Stručnjaci su odabrali ples kao jedan od mogućih  zdravih životnih izbora kojim učenici mogu dobro zadovoljiti svoje potrebe za zabavom, pripadanjem, slobodom i moći, a koji može postati konkretan „alat“, odnosno vještina mladih  za bolje ostvarivanje socijalnih kontakata i  osnaživanje vlastitih socijalnih kompetencija u cilju prevencije ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja.Više od 260 učenika 7. I 8. razreda OŠ Poreč sa svojim razrednicima plesalo u dvorani Veli Jože i javnosti priredilo pravi plesni spektakl. Demonstrirali su plesne vještine naučene u 12 sati škole plesa za svaki razred.

Specifičnost je projekta što su učenici učili plesati u svojoj školi, zajedno sa svojim razrednicima i drugim profesorima, svi međusobno sa svima, uz pomoć plesnih instruktora iz  Plesnog centra Studio Pula. Ideja projekta je da učenici u svojoj školi osim što stječu brojna teoretska znanja stječu i vještinu plesa kao zdrav izbor za život i svoje slobodno vrijeme tijekom odrastanja i čitavog života. Time je Osnovna škola Poreč postala prva hrvatska škola u kojoj se realizira projekt Rasplesani razredi te čitavi razredi poučavaju vještini plesa u cilju zaštite zdravlja djece i mladih. Škola je za učesnike besplatna, a financira se iz programa „Zajedno protiv ovisnosti“ Grada Poreča. Na Dan zdravih gradova sedmaši i osmaši OŠ Poreč, njihovi razrednici i stručna služba ..pokazali su  da je ples univerzalni jezik koji ne poznaje kulturne, dobne,  nacionalne i druge granice. Da je ples je govor tijela koji izaziva osjećaj ugode, prihvaćenosti, pripadnosti, povezanosti, topline, potiče komunikaciju, olakšava izražavanje…, potiče veselje, polet, aktivnost, smijeh i zabavu… Zato je ples, kao vještina i dugoročni izbor definitivno dobar  izbor za ZDRAVLJE.

Plesni nastup uveličali su i instruktori iz Plesnog centra Studio Pula svojim plesnim točkama te porečke mažoretkinje, a pjesmom učenica 8. razreda Hana Hasanagić. Učenike su sa tribina bodrili brojni osnovnoškolci i srednjoškolci, profesori i ravnatelji te stručni suradnici porečkih osnovnih i srednjih škola, pozdravili su ih i čestitali im predstavnici Zdravog grada Poreč, dvije zamjenice gradonačelnika, ravnatelj OŠ Poreč g. Zarli te inicijator ideje dr. Ante Ivančić.

Zdravi grad Poreč