Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
S talijanskih Alpi u Eufrazijevu Baziliku: Elisa Tomellini prvi put u Poreču

S talijanskih Alpi u Eufrazijevu Baziliku: Elisa Tomellini prvi put u Poreču

Da program 56. Koncerata u Eufrazijani obiluje vrhunskim glazbenim doživljajima uvjerili smo se još jednom u petak na koncertu ansambla Trio Alba, no ono što u porečkoj Bazilici slijedi u utorak, 25. srpnja, priča je za sebe koja će vas inspirirati, javljaju iz Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Elisa Tomellini, pijanistica i alpinistica iz Genove, ovoga je mjeseca uspjela napraviti nemoguće - održati koncert na 4500 m nadmorske visine nakon što se ondje popela pješice. Ovaj se pothvat isprva činio nemogućim. Naime, nitko dosad nije izvodio glazbu na koncertnom klaviru na nadmorskoj visini poput ove, i to neposredno nakon uspona na zahtjevan vrh.

Helikopter je na planinu Monte Rosa krenuo iz skijališta Gressoney, podižući glasovir na ledenjak Colle Gnifetti, dok je Elisa Tomellini, radoznala interpretatorica i neumorna istraživačica izazvala samu sebe, dosegnuvši ovu originalnu pozornicu uspinjući se pješice uz podršku tima alpinista te audio i video tehničara. Pothvat je zabilježen u dokumentarnom filmu od kojega će prihodi biti donirani u humanitarne svrhe.

Osobita umjetnica i zaljubljenica u planine na neobičnim mjestima muzicira i inače, daleko od koncertnih dvorana i pozornica, a srpanj 2017. ostat će joj u posebnom sjećanju kao mjesec u kojem je nastupila na vrhu planine, a zatim i u spomeniku pod zaštitom UNESCO-a, Eufrazijevoj Bazilici.

S učenjem klavira ovo je pijanističko čudo od djeteta počelo u dobi od 5 godina, a sa 16 je primljena na prestižnu akademiju Incontri col Maestro u Imoli. Ugledni britanski list The Guardian opisao ju je kao jedan od najsvjetlijih talenata iznimne generacije mladih pijanista. Diplomirala je cum laude na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u Milanu 1997. nakon čega nastavlja studij kod Vincenza Balzanija, s kojim proširuje svoj repertoar i usavršava instrumentalnu tehniku.

Nakon slobodnoga studijskog razdoblja tijekom kojega je nekoliko godina živjela u Alpama gdje je razvila strast prema trekkingu i planinarenju, da bi naknadno nastavila s istraživanjem i osvajanjem planina u najudaljenijim dijelovima svijeta, Elisa se vratila koncertiranju debijem u Kennedy Centru u Washingtonu te u dvorani Gewandhaus u Leipzigu.
Virtuozna pijanistica posvećuje se širokome repertoaru u rasponu od romantičarskog i ruskog - kojemu često posvećuje čitave recitale - do novih žanrova, primjerice Tango Nuevo, djela Astora Piazzolle koja izvodi u vlastitim aranžmanima. Na svom prvom koncertu u Poreču Elisa Tomellini izvest će program Lakoća - La leggerezza u kojem se nalaze djela Scarlattija, Chopina, Liszta, Gershwina i Rachmaninova.

Pučko otvoreno učilište Poreč, organizator 56. Koncerata u Eufrazijani, Elisu osim u Poreč dovodi i u Tar, i to dva dana nakon Bazilike, 27. srpnja. Ulaznice za koncert u Bazilici mogu se rezervirati online na linku: http://rezervacije-poup.hr/users/sign_in, a bit će dostupne i na ulazu u Baziliku sat vremena prije koncerta.

Pokrovitelji 56. Koncerata u Eufrazijani su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Poreč-Parenzo, Istarska Županija, TZ Grada Poreča te Biskupija porečko-pulska i župni ured Poreč. Manifestaciju podržavaju Vina Damjanić i restoran Dali.

PROGRAM:

La leggerezza - Lakoća - Lightness

D. Scarlatti:  Sonata K 54

D. Scarlatti:  Sonata K 141  

F. Chopin: Berceuse Op. 57 

F. Chopin: Improvviso Fantasia Op. 66

F. Liszt: Koncertantna etida La Leggerezza S144

F. Liszt: Transcendentalna koncertantna etida prema Paganiniju? S 140 N° 6 -  tema i varijacije (prva verzija iz 1838.)

G. Gershwin: Tri preludija

S. Rachmaninov: Moments musicaux, Op. 16

IN ITALIANO...