Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Poreštini 104 milijuna kuna bespovratnih sredstava za sustave navodnjavanja

Poreštini 104 milijuna kuna bespovratnih sredstava za sustave navodnjavanja

Poreštini 104 milijuna kuna bespovratnih sredstava za sustave navodnjavanja Poreštini 104 milijuna kuna bespovratnih sredstava za sustave navodnjavanja Poreštini 104 milijuna kuna bespovratnih sredstava za sustave navodnjavanja Poreštini 104 milijuna kuna bespovratnih sredstava za sustave navodnjavanja
- Potpisivanjem Ugovora o financiranju za ulaganje u gradnju sustava navodnjavanja Červat Porat-Bašarinka našoj će sredini, ali i cijeloj Istri omogućiti taj jedan iskorak u kvaliteti i kontinuiranosti proizvodnje bilo velikih ili malih, lokalnih proizvođača. Nadam se da će nas slične prilike ponovno okupiti u Poreču, koji se već dokazao kao grad koji uspješno povlači sredstva kako bi povećao kvalitetu života i poslovanja za sve svoje sugrađane i nadam se da ćemo nastaviti kao grad i županija biti primjer cijeloj zemlji, izjavio je porečki gradonačelnik Loris Peršurić danas, 19. srpnja 2017., tijekom svečanog potpisivanja ugovora u  Maloj vijećnici Grada Poreča-Parenzo.

Potpisivanju ovog, ali i Ugovora o financiranju za projekte opskrbe i odvodnje s istarskim komunalnim poduzećima, nazočili su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, istarski župan Valter Flego, načelnik Općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić, direktor Istarskog vodozaštitnog sustava – IVS Daniel Maurović, direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić, direktor Vodovoda Pula Dean Starčić te direktor 6. maja odvodnje Krešimir Vedo.

Ministar Tolušić istaknuo je kako se u Republici Hrvatskoj navodnjava tek nešto više od 2 posto poljoprivrednih površina, pri čemu zaostajemo za europskim prosjekom, te kako su sustavi navodnjavanja posebno bitni za povećanje ukupne proizvodnje te uslijed dugotrajnih suša.

- Moderna i razvijena infrastruktura pretpostavka je daljnjeg gospodarskog rasta i razvoja Istre, posebno njenih ruralnih krajeva. Današnjim potpisivanjem ugovora, napravili smo veliki korak u tom smjeru, i to na području poljoprivrede i vodoopskrbe, rekao je istarski župan.

Sustav javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka prvi je pilot projekt navodnjavanja na području Poreštine te prvi u Istarskoj županiji, čija će se izgradnja financirati sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Radi se o investiciji vrijednoj 106,3 milijuna kuna, od čega bespovratna potpora iznosi gotovo 104,2 milijuna kuna.

Vrijedne investicije ulaganje su u život i razvoj Istre koje će poljoprivrednicima omogućiti veću količinu konkurentnijih proizvoda, kao i unaprijediti kvalitetu života u ruralnim sredinama, u smislu zaštite izvorišta pitke vode od onečišćenja, kao i zaštite okoliša. - Ne stajemo samo na ovim aktivnostima već se spremamo za nove natječaje koji se otvaraju najesen, zaključio je istarski župan ujedno se zahvalivši svima koji su sudjelovali u projektima kao i Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji na podršci.

S Agencijom za plaćanja ugovore su danas potpisali i direktori istarskih komunalnih poduzeća koji su za svojih 12 projekata opskrbe i odvodnje dobili ukupno 65 milijuna kuna. Ravnateljica Agencije čestitala je Istarskoj županiji i svim ostalim sudionicima u projektu na marljivosti i trudu koji se ulaže u pripremu razvojnih projekata, kao i vrlo uspješnom povezivanju poljoprivrede i turizma što može biti primjer ostatku zemlje.

Izrada idejne i detaljne projektne dokumentacije, studijske dokumentacije, kao i pripremne dokumentacije u svrhu apliciranja projekta SN Červar Porat-Bašarinka na Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. trajala je gotovo 10 godina, te ulaganje u projektnu dokumentaciju iznosi preko 4.000.000,00 kn (Hrvatske vode, IŽ, Grad Poreč-Parenzo, Općina Tar Vabriga). Planirano vrijeme realizacije Sustava je druga polovica 2021. godine. Sustav će pokrivati 17 ha zemljišta (većinsko vlasništvo RH - šume), zapremine do 1 mil.m3.

IN ITALIANO...