Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Poreč ponovno proglašen jednim od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj

Poreč ponovno proglašen jednim od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj

Poreč ponovno proglašen jednim od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj
Institut za javne financije analizirao je i ocijenio transparentnost (otvorenost) lokalnih proračuna u istraživanju kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Čistom peticom nagrađena su samo 34 grada u cijeloj zemlji, uključujući i Poreč, koji se već nekoliko godina nalazi u društvu najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj.

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata istraživanja, Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

Za potrebe ovog istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu:

·         godišnje izvršenje proračuna za 2015.;

·         polugodišnje izvršenje proračuna za 2016.;

·         prijedlog proračuna za 2017.;

·         izglasani proračun za 2017. i

·         proračunski vodič za građane za 2017.

Utvrđeno je kako su na transparentan način građanima prikazani svi proračunski dokumenti, od Godišnjeg izvješća za 2015. godinu, Polugodišnjeg izvršenja Proračuna za 2016. godinu, Prijedloga Proračuna za 2017., izglasanog Proračuna za istu godinu te Proračun u malom.

Osim toga, web stranica Grada Poreča-Parenzo ocijenjena je kao dobro koncipirana i lako pretraživa mrežna stranica, a posebno je pohvaljena aplikacija za građane PROračun, aktivna od prošle godine.

Rezultate istraživanja možete pregledati na: http://www.ijf.hr/hr/publikacije/serijske-publikacije/12/newsletter/110/proracunska-transparentnost-zupanija-gradova-i-opcina-studeni-2016-ozujak-2017/1251/

IN ITALIANO...