Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
U Poreču startao „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017“ – atraktivne Tesle ispunile Trg slobode

U Poreču startao „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017“ – atraktivne Tesle ispunile Trg slobode

U Poreču startao „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017“ – atraktivne Tesle ispunile Trg slobode U Poreču startao „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017“ – atraktivne Tesle ispunile Trg slobode U Poreču startao „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017“ – atraktivne Tesle ispunile Trg slobode U Poreču startao „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017“ – atraktivne Tesle ispunile Trg slobode U Poreču startao „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017“ – atraktivne Tesle ispunile Trg slobode U Poreču startao „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017“ – atraktivne Tesle ispunile Trg slobode
Više od 60 električnih vozila, najvećim dijelom atraktivnih Tesli, okupilo se u četvrtak, 1. lipnja 2017. na porečkom Trgu slobode na startu četvrtog međunarodnog relija električnih automobila „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017“.  Najljepši i najtiši reli na svijetu, kako ga sudionici vole nazvati, promovira električna vozila, zaštitu okoliša, uštedu energije i turizam, a starta već tradicionalno u Istri i trajat će sve do 7. lipnja s završnicom u Zagrebu.

Glavni porečki trg tako je jučer u popodnevnim satima bio ispunjen posjetiteljima, sudionicima, relija, brojnim prolaznicima, turistima i zaljubljenicima u električna vozila. Mnogi su se željeli upoznati s njihovim karakteristikama,  - cijenom, potrošnjom, dometom vožnje, održavanjem, upravljanjem ili se jednostavno slikati kraj nekog za uspomenu. Među brojnim skupocjenim velikim Teslama čija se vrijednost kreće od 100 do 150 tisuća dolara, pažnju je plijenila i jedna mala dječja Tesla, električni autić koji izgleda i vozi baš poput pravog.  Uz izložbeni program na trgu, održan je i ispit spretnosti na Velikom gradskom parkiralištu kraj gradske punionice za električna vozila. Naime, ovu punionicu godišnje koristi stotinjak vozila, a  ovoj inicijativi pridružile su se i hotelske kuće otvaranjem istih u sklopu svojih objekata, te danas na području Grada Poreča - Parenzo imamo sveukupno četiri punionice za električna vozila. 

U večernjim satima na trgu je održana objava rezultata ispita spretnosti, te službeno otvaranje relija u kojem će kroz osam dana sudionici voziti rutom dugom 1300 km kroz predivne krajolike Hrvatske - od Istre, preko pet otoka i šest nacionalnih parkova, uz mnoštvo atrakcija na ruti koja je i službena “Zelena električna magistrala” s punionicama za električne automobile.

Timovi e-vozila, najvećim dijelom vozači Tesla vozila iz cijeloga svijeta, sve su redom poduzetnici novog kova, inženjeri i vodeći ljudi u svojim životnim i radnim sredinama, zaljubljenici u prirodu, kvalitetnu organsku hranu i proizvode, a svoja iskustva prenose na Tesla forumima.  Sudionici relija dolaze iz Njemačke, Austrije, Ujedinjenih Emirata, Norveške, Belgije, SAD-a, Finske, Francuske, Belgije, Švicarske, Slovenije i Švedske, a u svojoj električnoj avanturi, osim Poreča obići će i Rovinj, Hum, Kringu, Beram, Vodnjan, Pulu, Brijune, Opatiju, Senj, Krk, Cres, Lošinj, Pag, Paklenicu, Zadar, Šibenik, NP Krka, Vransko Jezero, Split, rodno mjesto Nikole Tesle Smiljan, NP Plitvička Jezera i Zagreb. Pedesetak sudionika su stranci, a već prvog dana nisu krili oduševljenost Porečom i Istrom.

Dobrodošlicu svima zaželjela je i startne brojeve za reli podijelila zamjenica gradonačelnika Grada Poreča-Parenzo Nadia Štifanić Dobrilović i izrazila zadovoljstvo što je Poreč već četvrtu godinu za redom domaćin i glavna baza „Nikola Tesla EV Rallya“ u Istri. -Postavljenjem jedne od prvih javnih punionica za vozila na električni pogon prije dvije godine Grad Poreč – Parenzo smjestio se na kartu i pridružio mreži gradova koji svojom ažurnošću i komunalnom opremljenošću, te svjesnošću u vezi implementacije novih tehnologija, omogućuje korištenje i distribuciju električnih vozila, rekla je dogradonačelnica. Istaknula je kako se provedbom ovakvih projekata doprinosi globalnoj svijesti o smanjenju ekološkog onečišćenja okoline, zraka, te ugrožavanja zdravlja stanovništva, čime se podiže razina komunalne opremljenosti našega grada, ukupna kvaliteta turističke ponude, te olakšava planiranje boravka u Poreču.

Grad Poreč – Parenzo osim što je ponosan domaćin i partner već četvrtu godinu za redom Nikola Tesla EV Rallyu Croatia, podržava i sve inicijative vezano za obnovljive izvore energije i e-mobilnost, u sklopu čega je proteklih nekoliko godina u potpunosti energetski obnovio osnovnu školu u Velom Maju, sufinancirao energetsku obnovu obiteljskih kuća, pomagao stambenim zgradama u realizaciji energetske obnove, postavio solarne kolektore na osam objekata javne namjene, te postavio dvije solarne klupe na Gradskom kupalištu čime nastavlja poticati zelene inovacije. Ovo zalaganje je prepoznala je i svjetska organizacija Greenpeace, pohvalivši porečke programe i aktivnosti u tom segmentu.    

IN ITALIANO...