Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Radionica ''Zeleni ured'' za predstavnike privatnog sektora u Poduzetničkom inkubatoru Poreč

Radionica ''Zeleni ured'' za predstavnike privatnog sektora u Poduzetničkom inkubatoru Poreč

Radionica ''Zeleni ured'' za predstavnike privatnog sektora u Poduzetničkom inkubatoru Poreč
Besplatna edukacijsko – motivacijska radionica ''Zeleni ured'', dosad namijenjena zaposlenicima javnog sektora, održana je u novom izdanju, prilagođenom za predstavnike privatnog sektora, te svih zainteresiranih ciljnih skupina u Poduzetničkom inkubatoru Poreč.

Radionica je plod višegodišnje vrlo uspješne suradnje Grada Poreča – Parenzo i gradskog poduzeća Parentium d.o.o., s Odjelom za sustavno gospodarenje energijom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, Zagreb, te je njeno održavanje upriličeno upravo uoči obilježavanja Svjetskog Dana planeta Zemlje kako bi se naglasila važnost promišljanja o nasljeđu u našem okolišu koje svatko od nas ostavlja idućim generacijama.

Ispred Grada Poreča-Parenzo, sve sudionike radionice pozdravio je zamjenik gradonačelnika Loris Peršurić, te izrazio zadovoljstvo što se prvo izdanje radionice događa upravo na području našega Grada, u prostorima Poduzetničkog Inkubatora Poreč. Također, zahvalio se i predstavnicima Odjela za sustavno gospodarenje energijom pri APN-u na podršci koju pružaju našem Gradu, te proaktivnosti gradskog poduzeća Parentium d.o.o. koja rezultira pionirskim projektima i naš Grad čini primjerom dobre prakse koju slijede mnogi gradovi, na području Istarske županije, a i šire.

Zeleni ured je naziv za skup aktivnosti koje bi zaposlenici u okviru redovnih aktivnosti trebali prakticirati kako bi se u svakodnevnom uredskom poslovanju smanjili troškovi za energente i vodu, te materijal koji se koristi, a ujedno i povećala učinkovitost korištenja resursa, te smanjio negativan utjecaj na okoliš.

Na radionici je bilo govora o klimatskim promjenama, energetskoj učinkovitosti, područjima potrošnje energije, te konkretnim savjetima vezanim za uštede u uredima i u vlastitim domovima. Moguće uštede za energente i uredske resurse su oko 10 %, primjenom savjeta s radionice.

Cilj radionice je postići barem minimalnu promjenu ponašanja prema potrošnji energije kako bi se smanjio negativan utjecaj prema okolišu i ostvarile novčane uštede.

Svim sudionicima radionice, a kao odgovor na zadnje pitanje u sklopu zaključka radionice ''Što svatko od nas može učiniti već danas?'' Peršurić je u ime Grada uručio je digitalne tajmere za ograničenje potrošnje električne energije u periodima kada se električni uređaji ne koriste, a čijom se primjenom ostvaruje odgovorno ponašanje u korištenju, te trenutne uštede u sveukupnom utrošku električne energije.

Energetska učinkovitost i održivi razvoj postali su imperativi 21. stoljeća. Ljudski čimbenik je čimbenik od presudnog značaja u provedbi i implementaciji mjera iz područja energetske učinkovitosti i održivog razvoja, dok je uspješnost implementacije i provedbe projekata direktno ovisna o spremnosti na promjene u obrascima ponašanja, ali i o stupnju educiranosti o ovoj tematici. Grad Poreč još jednom je pokazao da je prepoznao važnost kontinuiranog ulaganja u podizanje svijesti, te edukaciju vezano uz smanjenje negativnog utjecaja prema našem okolišu.

IN ITALIANO...