Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Porečka zaobilaznica otvorena za promet u punom profilu

Porečka zaobilaznica otvorena za promet u punom profilu

Porečka zaobilaznica otvorena za promet u punom profilu Porečka zaobilaznica otvorena za promet u punom profilu Porečka zaobilaznica otvorena za promet u punom profilu Porečka zaobilaznica otvorena za promet u punom profilu Porečka zaobilaznica otvorena za promet u punom profilu Porečka zaobilaznica otvorena za promet u punom profilu

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je i službeno otvorio posljednju dionicu porečke zaobilaznice, čime je dovršen projekt započet 2008. godine.

- Čestitam svima na realizaciji ovog bitnog projekta za Poreč, kojim završavamo zaobilaznicu Poreča i  rješavamo prometnu infrastrukturu ovo djela Istre, rekao je ministar.

Uz ministra, na otvorenju zaobilaznice bili su i direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić,  i porečki gradonačelnik Edi Štifanić.

- Danas ne otvaramo samo posljednji dio, već i kompletnu porečku zaobilaznicu u duljini od sedam i po kilometara, rekao je gradonačelnik.  - Grad je sam uložio sredstva u izgradnju njenog sjevernog dijela još 2008. godine, a kasnije su se uključile i Hrvatske ceste. Izgradnjom ove obilaznice Poreč je umjesto tri dobio šest ulaza u grad, a izgradnjom šest novih rotora povećana je sigurnost i protočnost prometa u gradu, napomenuo je gradonačelnik i zaključio kako će, uz Poreč, veliku korist od ove zaobilaznice imati i naselja na Poreštini, pogotovo Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar.

U sklopu radova na obilaznici postavljena je potpuno nova cestovna rasvjeta, izgrađen zatvoreni sustav odvodnje, te realiziran čitav niz infrastrukturnih objekata poput lučnog mosta preko kanala te pothodnika svijetlog otvora duljine 18 metara. Radove na obilaznici izvodila je Zajednica ponuditelja koju su činili „Cesta d.o.o.“ iz Pule i „Đusto d.o.o.“ iz Poreča. Vrijednost radova na upravo završenim dionicama porečke obilaznice iznosila je 18.382.180,76 (bez PDV-a).

Podsjetimo, porečka zaobilaznica svojom je izgradnjom preuzela funkciju ceste D75 koja prolazi samim centrom grada i povezuje gradske aglomeracije Novigrad, Poreč i Vrsar međusobno, kao i sve njihove turističke kapacitete. Otvaranjem zaobilaznice u punom profilu, promet s gradske cestovne mreže preusmjerit će se na prometnicu lociranu na rubno gradsko područje.  Osim toga, smanjit će se gužve na rotorima prema Plavoj i Zelenoj Laguni, prema autokampovima i naseljima na cesti prema Funtani i Vrsaru čime će se povećati sigurnost u prometu, omogućiti olakšan pristup Poreču kroz nekoliko novih ulaza i izlaza u grad, što će se konačno odraziti i na akustičnu zagađenost porečkog predgrađa.

Gledano sa sjevera, porečka zaobilaznica proteže se od raskrižja ceste D75 i zaobilaznice (uz naselje Stancija Vodopija) obilazeći s istoka postojeće dijelove grada: Gornje Špadiće, Vraniće, Guliće, Stanciju Vergotini, servisnu zonu, Grbinovicu, Molindrio, a završava spojem na priključak za Bijelu uvalu u dužini od cca 7,5 km.

IN ITALIANO...