Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Zdravi grad Poreč na 2. Kongresu preventivne medicine u Zagrebu

U periodu od 13. do 16.10. 2010. u Zagrebu je održan 2. hrvatski kongres preventivne medicine pod motom „Jednaki u zdravlju“. Kongres je temeljen na povezivanju liječnika raznih specijalnosti i ostalih stručnjaka koji preventivno djeluju u svojim zajednicama te potiču pozitivne promjene u načinu života ljudi te unapređuju zdravlje.  

Programi „Zdravog grada“ Poreč predstavljeni  su u dvije sekcije. Koordinatorica, Nataša Basanić Čuš predstavila je sveobuhvatni program kojim  porečki stručnjaci unapređuju zdravlje obitelji od prenatalnog perioda, preko programa za djecu, mlade i odrasle članove obitelji pa do starije životne dobi. Način na koji je Poreč, programima za zdravlje „obgrlio“ porečke obitelji i tako osigurao komprehenzivan pristup u programu Psihosocijalne podrške zdravlju, bio je jedinstven na Kongresu. Istoimena prezentacija bila je jedina među 400 prijavljenih radova koja prikazuje tako sveobuhvatan pristup zdravlju obitelji u zajednici i to u različitim ranjivim fazama ili pak razvojnim fazama obiteljskog ciklusa.

Sustavna briga o zdravlju građana objedinjena je u knjizi Obiteljska politika Grada Poreča pri čemu je u knjizi objedinjen skup lokalnih znanja, programa, metoda i tehnologija primijenjenih u skrbi za zdravlje građana Poreča. Knjiga je predstavljena stručnom skupu, a za građane Poreča dostupna je u uredu Zdravog grada te u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i zdravstvo Grada Poreča.

Psihologinja Marijana Rajčević predstavila je program Promjena ponašanja kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom kojeg je voditeljica i koautorica. Program je predstavljen u sekciji prevencija kardiovaskularnih bolesti gdje se istaknuo kao sadržajno najbolje osmišljen program, učinkovit s jasnim pokazateljima učinka na zdravlje te osmišljenim dugoročnim praćenjem efekata programa na zdravlje polaznika.

„Zdravi grad“ je već višekratno, pa i na ovom kongresu, od predstavnika Škole narodnog zdravlja „Andrija štampar“ dobio titulu ekspertnog centra za sveobuhvatno zdravlje obitelji i edukativnog centra za podršku stručnim timovima drugih hrvatskih gradova iz oblasti prevencije u zajednici.  

Pripremila: Nataša Basanić Čuš