Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Održana tribina za mlade - Alkohol i rizici opijanja

Održana tribina za mlade - Alkohol i rizici opijanja

Održana tribina za mlade - Alkohol i rizici opijanja

U ponedjeljak 12.prosnica 2016., u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti održana je tribina za mlade pod nazivom Alkohol i rizici opijanja s učenicima porečkih srednjih škola. S ciljem podizanja svijesti štetnih učinaka alkoholizma, informiranja o zakonskim posljedicama ranog pijenja i opijanja te preprekama u suzbijanju ranog pijenja mladih, Tribina je održana u Centru za mlade Poreč,

a gostovali su stručnjaci  iz područja prevencije ovisnosti - Velimir Todorović i Helena Mitrović iz Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, zatim Alica Rosić-Jakupović, voditeljica odjela za prevenciju Policijske uprave istarske te policijski službenik za prevenciju Porečke policijske postaje Miler Terzić. Okrugli stol je moderirala Tihana Mikulčić iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Grada Poreča-Parenzo, koja je ujedno i predsjednica Povjerenstva „Zajedno protiv ovisnosti“ Grada Poreča –Parenzo.

Svojim izlaganjem Velimir Todorović je ukazao na štetnost ranog pijenja i opijanja. Izlaganje je započelo prezentiranjem podataka koji ukazuju da se hrvatska mladež u posljednjim godinama  ranije upušta u konzumiranje alkohola te da, generalno, mladi više piju. Prva eksperimentiranja započinju oko 13. godine, a ponekad i ranije. Istraživanja ukazuju da rano konzumiranje alkohola sprječava normalan proces rasta i razvoja, a prvenstveno normalan razvoj mozga. Raniji početak pijenja dovodi do veće šanse za pojavu alkoholizma budući da ne dolazi do normalnog uspostavljanja mehanizama kontrole, tj. ne dolazi do normalnog razvoja djela mozga odgovornog za samokontrolu. Zbog toga je kod osobe prisutno impulzivno ponašanje umjesto kontrolirajućeg. Trovanje mozga alkoholom dovodi do zaustavljanja razvoja mozga kojemu je tijekom razvoja potrebna valjana stimulacija poticana iz pozitivnih socijalnih odnosa te društvenih i tjelesnih aktivnosti. Bitno je zapamtiti da niti jedan ovisnik nije krenuo s idejom da će biti ovisnik.

Nadalje, Alica Josić-Rakupović srednjoškolce je upoznala sa zakonskim posljedicama konzumacije alkohola maloljetnika napominjući da izlaskom iz osnovne škole mlade osobe postaju kazneno i prekršajno dogovorne. Posljednje istraživanje iz 2015. godine u kojemu su sudjelovali adolescenti (15 i 16 godina) europskih zemalja, pokazalo je da se Hrvatska nalazi na petom mjestu po prevalenciji pijenja. Čak 92% adolescenta izvještava da su konzumirali alkohol u svom životu, 87% ih smatra da je alkohol lako dostupan, a 16% je odgovorilo da je iskusilo pijanstvo u posljednjih 30 dana. Zakonske su posljedice usmjerene na osobe koje prodaju alkohol maloljetnicima. Tako može biti kažnjen zaposlenik koji maloljetniku proda alkohol, ali i odgovorna pravna osoba. Također, zakon kažnjava osobe koje na javnim površinama osobi mlađoj od 16 godina daju alkohol, a na javnom mjestu se kažnjava svatko tko se odaje uživanju opojnih sredstava. Kazne koje su usmjerene na maloljetne osobe odnose se na odgojne mjere kao što je sudski ukor, posebne obveze, upućivanje centru za odgoj ili može biti propisano obavezno liječenje od ovisnosti. Najčešća kaznena djela maloljetnih osoba prouzročena u alkoholiziranom stanju jesu oštećenja imovine i nasilje, koje mogu imati dugoročne posljedice. Naime, nakon 14. godine ovakva djela ulaze u osobni dosje, te Alica Josić-Rakupović napominje da poslodavci imaju pravo od policije zatražiti provjeru osobnog dosjea što onda može utjecati na odluku o zapošljavanju.

Nakon održanih izlaganja učenici su se također uključili u raspravu te ih je interesiralo s čime se sve policija susreće na terenu kada se radi o mladima i alkoholu. Policijski službenik Miler Terzić odgovorio je da se najčešće ovdje radi o oblicima vandalizma i oštećenju gradskih površina. Česta su i eksperimentiranja s drugim opojnim sredstvima, potaknuta pretjeranim opijanjem, a tokom ljetnih dana česte su i prometne nesreće. S obzirom na ovakve ishode, Miler Terzić napominje da postoji veća potreba za ovakvim skupovima preventivne prirode. Učenike je također zanimalo koliko je teško odvikavanje od ovisnosti, a Helena Mitrović je ukazala da se ovdje radi o teškom i višegodišnjem procesu iz kojeg samo mali broj pojedinaca izlazi izliječeno. Ovisnici prolaze kroz razne programe kojima je cilj rad na sebi i sazrijevanje tj. naučiti kako biti odgovorni te kako kontrolirati svoje impulse. Važno napomenuti da je mozak mladih osobito podložan na štetne utjecaje konzumiranja alkohola te da se ovisnost kod adolescenata može javiti već nakon 6 mjeseci.

Neki su učenici zatražili savjet o tome kako pristupiti prijatelju za kojeg smatraju da ima poteškoća s alkoholom. Rečeno im je da se mlada osoba s problemom pijenja uvijek može javiti u savjetovalište Zdravog grada Poreč ili da o svom problemu može izvijestiti odraslu osobu kojoj vjeruje kako bi se moglo pristupiti rješavanju problema. Učenicima su također upućene i pohvale budući da je bilo onih koji se prilikom izlazaka zabavljaju i bez konzumiranja alkohola. Učenici i predavači su zaključili da je zbog jakog utjecaja vršnjaka najvažnije imati svoj stav o konzumiranju alkohola i da je bitno postaviti sami sebi granice i imati vlastitu samokontrolu.

Na kraju Tihana Mikulčić je pozvala mlade da svoje slobodno vrijeme usmjere na kvalitetne i zdrave izbore.

Zdravi grad Poreč

IN ITALIANO...