Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Grad nastavlja s rekonstrukcijom starogradske jezgre

Grad nastavlja s rekonstrukcijom starogradske jezgre

Grad nastavlja s rekonstrukcijom starogradske jezgre Grad nastavlja s rekonstrukcijom starogradske jezgre

Porečka starogradska jezgra nadaleko je prepoznata zbog svoje izuzetne vrijednosti i bogate spomeničke baštine,  kojoj je kruna kompleks Eufrazijeve bazilike, uvršten na UNESCO-v Popis svjetske baštine kao spomenik iznimne vrijednosti. Kako bi se bogata spomenička baština porečkog poluotoka, koja datira od razdoblja Rimskog carstva nadalje, adekvatno zaštitila i sačuvala, Grad Poreč-Parenzo s partnerima još od 1994. godine provodi projekt rekonstrukcije starogradske jezgre.

Projekt podrazumijeva rekonstrukciju popločenja i značajna arheološka istraživanja, kao i obnovu infrastrukture- sanaciju temelja, fekalne i oborinske kanalizacije, struje, vode, telefonije, kabelske TV, javne rasvjete i plina, tako što se navedena infrastruktura s fasada prebacuje u podzemne kanale.

Od 1996. do danas, Grad je u suradnji s komunalnim poduzećima koja djeluju na području grada, konzervatorima i arheolozima proveo četiri faze rekonstrukcije povijesne jezgre i Trga slobode,  a sada preostaje rekonstrukcija  2. i 5. faze. Kako bi to bilo moguće, potrebno je izraditi projektnu dokumentaciju kojoj prethodi prikupljanje detaljnih i neophodnih podataka, u  među kojim istražni radovi igraju značajnu ulogu.

Istraživački radovi, koji su počeli 19. listopada 2016., provode se na obuhvatu od cca 5.800,00 m2, a podrazumijevaju geotehničko sondažno bušenje na 25 pozicija uz sama pročelja zgrada te postavljanje sedam arheoloških sondi - tri na području ispred Istarske sabornice i četiri na području Trga Marafor. Dobiveni podaci poslužit će kao podloga, odnosno, važni ulazni parametri kod projektiranja i izrade projektne dokumentacije za izvođenje radova na rekonstrukciji posljednje dvije faze povijesne jezgre.

Za izvođenje istraživačkih radova, temeljem provedenog postupka nabave, angažirana je tvrtka Grasa projekt d.o.o. Zagreb, dok je arheološko istraživanje (sondiranje) Grad povjerio Zavičajnom muzeju Poreštine - Museo del territorio parentino.

Grad će iz svog proračuna za navedene radove izdvojiti oko 135.000,00 kuna + PDV, a navedena se dokumentacija planira kandidirati za EU sredstva.