Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
3. Međunarodni festival pročitanih knjiga BOOKtiga

3. Međunarodni festival pročitanih knjiga BOOKtiga

Gradska knjižnica Poreč uz pomoć Istarske županije, Grada Poreča, te brojnih sponzora i ove godine, po treći put za redom, organizira Međunarodni festival pročitanih knjiga BOOKtiga, u čast obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Namjera organizatora je festivalom, koji će trajati od 23. do 25. travnja 2010., dodatno oplemeniti kulturnu i zabavnu ponudu Poreča, a građanima i posjetiteljima omogućiti zabavu, zanimljiv program, te mogućnost interakcije sa sudionicima. Svečano otvorenje BOOKtige predviđeno je u Istarskoj sabornici 23. travnja 2010. godine u 12.00 sati.
Kao i dosad, BOOKtiga je namijenjena za sve uzraste, pa uz književnike, urednike, antikvare i druge, na festivalu sudjeluju individualni amateri, udruge i skupine koje svoju kreativnost žele podijeliti s drugima. Pored toga, domaćem autoru, čija je knjiga bila najčitanija u Gradskoj knjižnici Poreč, u razdoblju od 1. travnja 2009. do 31. ožujka 2010., bit će dodijeljena nagrada BOOKtiga 2010. u vidu reljefa BOOKtiga, čiji je autor porečki likovni umjetnik Emil Benčić, te sedmodnevnog boravka u „Kući za pisce – Hiži od besid“ u Pazinu.
„Želja nam je zajedničkim programom gradskih knjižnica Istarske županije pokazati da se bolji, prepoznatljivi rezultati mogu lako postići umrežavanjem institucija i spremnošću za zajedničko djelovanje. Uvjereni smo kako će ova jedinstvena, objedinjena manifestacija na županijskoj razini, omogućiti bolju prepoznatljivost knjižnica kao ustanova u kulturi, posebice u vrijeme kada gotovo sve narodne knjižnice Istarske županije broje prve godine svog samostalnog rada“, rekla je Irides Zović, ravnateljica Gradske knjižnice Poreč.

Gradska knjižnica Poreč zajedno sa svim narodnim knjižnicama Istarske županije, ove će godine ponovno provesti i humanitarnu akciju pod nazivom „Knjigom do zdravlja“, čija će prikupljena novčana sredstva biti usmjerena Odjelu za perinatologiju pulske opće bolnice, za kupnju potrebnih medicinskih pomagala za najmlađe građane Istarske županije.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, a sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja. UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi sve, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.