Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Obilježen Dan Statuta Istarske županije - Dan Statuta IZ (1) Obilježen Dan Statuta Istarske županije - Dan Statuta IZ (2) Obilježen Dan Statuta Istarske županije - Dan Statuta IZ (3) Obilježen Dan Statuta Istarske županije - Dan Statuta IZ (4) Obilježen Dan Statuta Istarske županije - Dan Statuta IZ (5) Obilježen Dan Statuta Istarske županije - Dan Statuta IZ (6) Obilježen Dan Statuta Istarske županije - Dan Statuta IZ (7)

Obilježen Dan Statuta Istarske županije

Državnom i himnom Istarske županije započela je danas, 30. ožujka svečana sjednica Skupštine Istarske županije – Dan Statuta Istarske županije (Giornata dello Statuto della Regione Istriana).

Sve prisutne je na početku, pozdravio predsjednik županijske Skupštine Dino Kozlevac osvrnuvši se na stanje u zemlji. U ovo krizno vrijeme, svima nama imperativ mora biti da na svim razinama učinimo maksimalno da tu krizu prebrodimo. Očekujemo od centralne vlasti da poduzme snažnije mjere kojima bi se omogućilo gospodarstvu da prebrodi krizu. Također očekujemo da Vlada decentralizira državu, ovlasti i prihode. Na takav bi se način osigurala efikasnost, oslobodila kreativnost i potencijali na upravnim razinama što bi sigurno doprinijelo snažnijem i dinamičnijem razvoju, a time i bržem prevladavanju krize, dodao je Kozlevac.

Istarski župan Ivan Jakovčić istaknuo je u svom govoru kako je pred samo nekoliko dana u velikoj sali Vijeća Europe u Strasbourgu, pred više stotina europskih regionalnih predstavnika govorio o Istri, o dvojezičnosti, o etičkim i kulturnim specifičnostima koje Istra ima i njeguje. Stoga ulazak Hrvatske u EU doživljava kao novu povijesnu prekretnicu koja se može dogoditi samo ako postoji politički konsenzus. Na kraju je dodao kako Statut znači puno više od pravnog temelj, on znači život.

Uvaženi gosti na ovoj svečanoj sjednici bili su i župan Primorsko - goranske županije Zlatko Komadina, saborski zastupnici iz Istre; Boris Miletić, Damir Kajin, Furio Radin i Tanja Vrbat, većina gradonačelnika i načelnika istarskih gradova i općina.  

Svim prisutnima obratio se i župan Primorsko - goranske županije Zlatko Komadina zaželjevši puno uspješnog rada te je čestitao Dan Statuta Istarske županje. Tom je prigodom Ivanu Jakovčiću poklonio Vinodolski zakonik, jedan od najstarijih pravnih dokumenata pisanih na hrvatskome jeziku.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa nastupali su: sopranistica Mila Soldatić, Erika Belle , Dominik Draguzet, kvintet Camerata Polensis i tenor Martin Marić.