Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Prevencijski programi - teorija prakse, utemeljenost na dokazima - prevencija 01 Prevencijski programi - teorija prakse, utemeljenost na dokazima - prevencija 02

Prevencijski programi - teorija prakse, utemeljenost na dokazima

Tijekom četvrtka, 18.2. 2010., porečki i istarski stručni timovi ali i građani Poreča družili su se i ponovno učili od profesorice Josipe Bašić. 

Znanstvenica, profesorica Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, članica brojnih državnih , regionalnih i gradskih timova koji se bave prevencijom, voditeljica projekta „Zajednice koje brinu“ u Istarskoj županiji, supervizorica porečkih preventivnih projekta , veliki idealist i osoba koja gleda u budućnost kako za nju kažu njezini studenti, prof. Bašić je unazad nekoliko godina i naša sugrađanka.

Povod za radni poziv  profesorici Bašić je izdavanje njezine posljednje knjige koja ima status sveučilišnog udžbenika: TEORIJE PREVENCIJE: prevencija poremećaja u ponašanju i rizičnih ponašanja djece i mladih.  Udžbenik ima iznimnu vrijednost za sveukupnu hrvatsku javnost jer se radi o prvom udžbeniku na hrvatskom jeziku koji na detaljan i temeljit način daje osnovne teorijske postavke i osvrt na vrijednost praktične  primjene prevencije te uvid u prevencijsku znanost uopće. Poseban je i za Poreč, jer se profesorica u udžbeniku zahvaljuje porečkim stručnim timovima Zdravog grada i osnovne škole Poreč te se na više mjesta u knjizi vraća na primjere porečkih uspješnih nastojanja da prevencijsku praksu ugrade u život zajednice te tako oplemene život grada i sustavno podižu kvalitetu života ali i odgovornost zajednice za jačanje zaštite u vlastitom okruženju. Na prezentaciji udžbenika, u Gradskoj knjižnici Poreč, prof. Bašić predstavila se i kao izuzetna osobnost, kreativna autorica likovnih i keramičkih radova te podijelila svoja najtoplija i najdirljivija sjećanja na rodni Šibenik, babu Toninu koja je odigrala ključnu ulogu u njezinu odrastanju, evocirala uspomene na prve susrete s porečkim timovima odnosno na ljude s kojima je sudjelovala u socijalnom razvoju Poreča i programima za zdravlje zajednice. Prisjetila se Porečana koji su prepoznali njezina nastojanja i stručna znanja te snažnu energiju i volju kojom se 90.-tih uključila u porečke timove te tako postala dio naše zajednice.

Profesorica Bašić je tijekom dana održala predavanje stručnim suradnicima istarskih škola u Velikoj vijećnici Grada Poreča na temu  Prevencijski programi – utemeljenost na dokazima te približila istarskim stručnjacima zahtjevan ali izuzetno važan put  koji se realizira u svjetskim centrima prevencijske prakse u cilju praćenja ishoda i dokazivanja učinkovitosti preventivnih programa.  Procjena učinkovitosti preventivnih programa te njihova primjena u život zajednice temeljena na dokazima njihove efikasnosti daju mogućnost modifikacije programa i njihove primjene za istinsku dobrobit i pomoć ljudima. „Kada se radi o programima koji imaju za cilj zaštitu, pomoć i dobrobit za ljude tada je izuzetno važno da su stručnjaci etične osobe koje imaju svijest  o tome da  neprestano trebaju provjeravati svoj rad kako bi ga unaprijedili i usmjerili cilju-pomoći drugim  ljudima“ – poručila je prof. Bašić!   

U okviru istog stručnog skupa predavanje su održale psihologinje Vilma Bednar i Hana Šiljan Bembić na aktualnu temu Medijska pismenost i prevencija elektroničkog nasilja. Ova tema u kontekstu prevencije postaje i naša realnost, ona je realnost porečkih roditelja i djece te će naredni preventivni programi u Poreču biti usmjereni i ovom području.   

I za kraj…..   „Izazovi kumuliranja znanja nemaju kraja. Da ironija bude veća, što se više ulaže u znanje, sve više otkrivamo stvari koje nas podsjećaju što novo treba učiti“.   E.L. Cowen (Bašić 2009.)    

Zdravi grad Poreč