Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Moderna Kina u Istarskoj sabornici - Moderna Kina (1) Moderna Kina u Istarskoj sabornici - Moderna Kina (2) Moderna Kina u Istarskoj sabornici - Moderna Kina (3) Moderna Kina u Istarskoj sabornici - Moderna Kina (4) Moderna Kina u Istarskoj sabornici - Moderna Kina

Moderna Kina u Istarskoj sabornici

U Istarskoj su sabornici Sanja Radetić Fatorić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč i Li Ying Liu, potpredsjednica Udruge kineza Republike Hrvatske na tradicionalan kineski način otvorile u petak, 4.prosinca 209.godine izložbu Moderna Kina.

Veleposlanik Narodne Republike Kine u Hrvatskoj, Wu Lianqiu, zbog ranije preuzetih obaveza nije prisustvovao otvorenju izložbe, ali je zato poslao pismo koje je na otvorenju u cijelosti pročitano. Kinesku verziju pisma je pročitala Li Ying Liu koju porečani od milja zovu Lilly. U pismu između ostalog stoji kako Hrvatska i Kina imaju tradicionalno dobar i prijateljski odnos. Veleposlaniku je posebno drago, ističe u pismu, što se upravo u Poreču širi kineska kultura i običaji na ovakav način.
Sanja Radetić Fatorić je u nekoliko navrata istakla sreću što je kao ravnateljica POUP-a mogla surađivati s tako dinamičnom, profesionalnom i simpatičnom Li Ying. „Stvarno možemo biti sretni što imamo Lilly u našem gradu“ rekla je na kraju Radetić Fatorić. Za otvorenje izložbe Li Ying je osim fotografija pripremila i neka tipična kineska jela kako bi ugođaj bio čim originalniji. Zaželjevši dobar tek na kineskom i hrvatskom jeziku Li Ying je gotima podijelila turističke vodiče za određene kineske gradove, kratku obuku za korištenje štapića za jelo, mali priručnik s osnovnim frazama prve pomoći na kineskom jeziku.  Liu Ying je posjetiteljima izložbe poklonila laticu svilene ruže iz Ptičjeg gnijezda, pekinškog stadiona na kojem je za vrijeme svečanog otvaranja Olimpijskih igara sve bilo posuto upravo tim cvijećem.

O izložbi:
Sjeverna trideseta paralela okružuje Zemlju točno na trećini puta između Ekvatora i Sjevernog pola. Kineska regija koja se nalazi na tridesetoj paraleli nudi upadljivu paletu prirode, povijesti i kulture.
Kineska trideseta paralela počinje u himalajskom planinskom lancu, prolazi sedam provincija, dvije općine, i jednu autonomnu regiju: Tibet, Sichuan, Chongqing, Hubei, Hunan, Jiangxi, Anhui, Jiangsu, Zhejiang i Shanghai. Nakon prolaska kroz 5000 kilometara kineskog kopna trideseta paralela dotiče se Kineskog mora te Tihog oceana. Osim mora, paralela presijeca i korito rijeke Changjiang (Yangtse). Mnogi rezervati duž tridesete paralele smještaju ovu regiju među najljepšim na svijetu.
Trideseta paralela obuhvaća mnogobrojna mjesta svjetske kulturne baštine. Povijesni koridor je bogat primjerima ljudskog kulturnog razvoja te nudi živu sliku evolucije kineske drevne civilizacije.
Drevna kineska mudrost smatra da su ljudi proizvod njihovog okoliša. Sve različite etničke skupine koje žive uzduž tridesete paralele obitavaju ispod istog zvjezdanog neba i žive od iste vrste plodnog tla. Međusobno djelovanje između prirodnog i kulturnog okoliša čini kinesku tridesetu paralelu regijom čudesne ljepote.

Neusporediv sjaj

Prolazeći s zapada na istok trideseta paralela presijeca regije neusporedivog prividnog sjaja, obuhvaćajući skoro svaku vrstu geografske konfiguracije. Osamdeset i sedam prirodnih rezervata, koliko ih ima na tridesetoj paraleli, je trećina ukupnog broja rezervata u Kini što dovoljno pokazuje koliko se Kina brine o okolišu. Trideseta paralela prolazi kroz dolinu rijeke Changjiang, koja je najgušće naseljena i ekonomski najrazvijenija regija u Kini. Ta je regija od davnih vremena predstavljala kinesko najvažnije ekonomsko središte. Tisućljećima krajolici ove regije prikazivani su na crtežima koji su predstavljali kineski tradicionalni princip harmonije između čovjeka i prirode.

Izložba je otvorena do 19.prosinca 2009.godine uz radno vrijeme: svakim danom 10 - 13 i 18 - 20 h, osim nedjelje kad je zatvoreno.